AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Fransa'yı tedirgin eden gelişme! Türkiye o ülkede SİHA fabrikası kuracak... ATAK helikopterleri satacak

Türkiye'nin savunma sanayii alanındaki adımları durmaksızın devam ederken müthiş bir gelişmenin haberi kamuoyu ile paylaşıldı. Söz konusu adım Fransa'yı tedirgin edecek.

2023-11-27 12:25:23
1

Türkiye'nin savunma sanayii alanındaki adımları durmaksızın devam ederken müthiş bir gelişmenin haberi kamuoyu ile paylaşıldı. Söz konusu adım Fransa'yı tedirgin edecek.

2

TRHaber'de yer alan habere göre, Türk savunma sanayii sektörü, Afrika'nın dev ülkesi Nijerya ile büyük bir anlaşma yapmaya hazırlanıyor. Edinilen bilgilere göre yakında açıklanacak mutabakat ve sözleşmeler, maddi boyutu itibariyle şimdiye dek Afrika kıtasına tek seferde yapılmış en büyük silah satışı olacak.

3

Dünyanın en büyük altıncı petrol ihracatçısı olan 213 milyon nüfuslu Nijerya, 400 milyar dolarlık geliriyle Kara Kıta'nın en büyük ekonomisi durumunda. Yıllardır Türk savunma şirketlerinden pek çok türde silah ve platform satın alan Abuja yönetimi, Türkiye ile işbirliğine büyük önem veriyor.

4

Başta Boko Haram olmak üzere irili ufaklı terör örgütleriyle mücadele eden Nijerya hem teröristleri etkisiz hale getirerek istikrarı sağlamak hem sınırlarını güvence altına almak hem de Delta bölgesindeki deniz alanlarında daha güçlü bir donanmaya sahip olmak istiyor.

5

Türk şirketlerden zırhlı araç alımlarıyla başlayan işbirliği 2023 itibariyle SİHA'lardan taarruz helikopterine, hava savunma sisteminden silahlı drona, savaş gemisinden roket ve füzelere dek onlarca başlıkta ürünlerle genişledi. Ekim 2021'de Türkiye ile Nijerya arasında Savunma İşbirliği Anlaşması'nın imzalanması sonrası iki ülke güvenlik ilişkileri ivme kazandı.

6

Savunma şirketlerinin temsilcileri Türkiye'nin Abuja Büyükelçiliği organizasyonuyla son birkaç yıldır istişare toplantıları için sık sık Nijerya'nın yolunu tutuyor. Bu ülkeyle ürün satışı için temasta bulunan şirketler arasında TUSAŞ, ROKETSAN, Baykar, BMC, OTOKAR, TAİS, ASELSAN, HAVELSAN ve Asisguard gibi pek çok firma bulunuyor.

7

TUSAŞ'tan satın aldığı 6 adet ATAK taarruz helikopterinin 2 tanesini ay başında teslim alan Nijerya Silahlı Kuvvetleri, aynı zamanda Baykar ürünü Bayraktar TB2'leri kullanıyor. Asisguard şirketinden silahlı dron SONGAR'ı da satın alan Nijeryalılar, Dearsan Tersanesi'ne 2 adet Açık Deniz Karakol Gemisi (OPV) yaptırıyor. Bu tersane daha küçük ölçekli deniz araçlarının Nijerya'da yapımı konusunda da bu ülkedeki firmalarla işbirliği yürütüyor.

8

Savaş uçağında kullanmak üzere ASELSAN'dan keşif-hedefleme podu ASELPOD'ları da edinen Nijerya, aynı zamanda Fly Bvlos Technology firmasından dikine kalkış özelliği bulunan insansız hava araçları tedarik etti.

9

Sınır güvenliği konusunda HAVELSAN ile kapsamlı bir sözleşme aşamasında olduğu belirtilen Abuja yönetiminin, insansız kara araçları BARKAN ile insansız hava aracı BAHA'yı da edinmesi bekleniyor.

10

Ankara-Abuja hattındaki en çarpıcı gelişmeyi ise geçtiğimiz nisan ayında Nijerya'nın Ankara Büyükelçisi İsmail Yusuf Abba duyurmuştu.

11

İki ülke arasında savunma sektöründe sessiz sedasız çok büyük gelişmeler olduğunu ifade eden Abba, TUSAŞ'ın silahlı insansız hava aracı ANKA üretimi için Nijerya'da fabrika kurmaya hazırlandığını kaydetti. Çok yakında Nijerya'ya ilişkin deklare edilecek 'dev anlaşma'nın SİHA fabrikasını da kapsayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

12

Bu ülkeye ATAK helikopteri satan TUSAŞ, Nijeryalı pilotları Ankara'da eğitmiş ve o pilotların teslim alınan 2 adet ATAK'ı kendi ülkelerinde adeta 'dans ettirdiği' görüntülere yansımıştı. T-129 ATAK'ın performansında gayet memnun oldukları ifade edilen Nijeryalı yetkililerin yeni ATAK siparişinde bulunması da olasılıklar dahilinde.

14

6 adet ATAK paketindeki 4 helikopterde teslimat tarihinin öne çekildiği ve önümüzdeki aylarda bu helikopterlerin Nijerya'ya gönderileceği ileri sürülüyor. Nijerya Savunma Bakanı Bello Matawalle, ülkesinin Türkiye ile ortaklaşa askeri platformlar üretmesine imkan tanıyan yasayı imzaladı. Afrika'nın en büyük ülkesi, Türk savunma araçlarının sıklıkla boy gösterdiği adreslerden biri olmaya aday görünüyor.