AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

İşte dünyanın en iyi 10 savaş uçağı! Türkiye detayı bomba

Dünyadaki küresel çatışma ortamı devam ederken en iyi 10 savaş uçağı resmen belli oldu. Listede Türkiye'nin de ilgilendiği uçaklar da var.

2023-11-28 17:26:32
1

Dünyadaki küresel çatışma ortamı devam ederken en iyi 10 savaş uçağı resmen belli oldu. Listede Türkiye'nin de ilgilendiği uçaklar da var.

2

Türkiye, hava kuvvetlerini güçlendirmek istiyor. F-35 macerası sonlandıktan sonra F-16 üzerinde duruldu şimdi ise Eurofighter gündemde. Savaş uçaklarının böylesine ön planda olduğu bir dönemde dünyanın en iyi 10 avcısı belli oldu.

3

Aydınlık'ta yer alan habere göre, İşte karşınızda 2023 yılında kullanımda olan dünyanın en iyi 10 savaş uçağı sıralaması.

4

10. SUHOY SU-35S Rus Su-30, Su-35 ve Su-37 ile Çin üretimi Shenyang J-16, 4,5. nesil yetenekler sunar ve ünlü Su-27 platformuna dayanır. Ancak Su-35S hepsinin en üst versiyonu olarak kabul edilebilir. Rusya tarafından üretilen en son elektronik sistemlerin yanı sıra gövdede çok sayıda iyileştirme içermektedir. Kendine özgü özelliği, üst düzey manevra kabiliyetdir.

5

9. EUROFIGHTER TYPHOON Eurofighter, Avrupa'nın ortak savaş uçağı olarak tasarlanmıştır. Etkileyici bir performansa ve ileri teknolojiye sahiptir. Şu anda Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Katar ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere kıtadaki ve Orta Doğu'daki en güçlü hava kuvvetlerinden bazıları tarafından kullanılıyor. Ve bunun için iyi nedenler var. Typhoon en gelişmiş ve güçlü 4. nesil jetlerden biridir. En son versiyonu olan Tranche 3'te yer alan elektronik ve silah sistemleri ise 2020'de tanıtılan Tranche 4'de daha ileri taşınmıştır.

6

8. DASSAULT RAFALE Rafale ve Eurofighter oldukça benzerdir. Rafale'nin Typhoon'dan daha fazla modeli vardır; bunlar “stealth” (hayalet uçak) ve uçak gemisine uyumluluk göze çarpmaktadır. Fransa, Rafale'yi sürekli olarak geliştirmektedir. F3 en son modelidir ve en son silah sistemleri ile sensörleri içerir. Rafale 4 şu anda geliştirilme aşamasındadır ve radar ve aviyonik sistemlerinde daha fazla iyileştirme içerecektir. Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan ve bir dizi diğer müşteri yakın gelecekte bu modeli teslim almaya başlayacak ve birçok eski model de güncellenecektir.

7

7. F-15EX EAGLE II F-15EX Eagle II ilk 4. nesil savaş uçaklarından biriydi. Bu jetin 2023 yılında 51'inci doğum gününü kutladığına inanmak zor. Ancak, hala güçlü bir savaş makinesi olmaya devam ediyor. Dünyada 100'den fazla havadan havaya saldırıyla uçak düşüren ve hiç havadan havaya kayıp yaşamayan tek savaş uçağıdır. Ayrıca, en ileri teknolojileri içeren yeni varyantlarıyla sürekli olarak geliştirilmektedir. Boeing tarafından geliştirilen F-15EX, jetin en son varyantıdır. Uçak çağdaş standartlara uyum için yeni bir radar, güncellenmiş aviyonikler ve gelişmiş silah sistemleriyle donatılmıştır.

8

6. SHENYANG J-31 Çin'in Shenyang FC-31 Gyrfalcon projesi on yılı aşkın bir süre önce tanıtıldı ve artık meyvelerini vermeye çok yakın. İlk uçuşunu 2012'de yapan FC-31, farklı isimler altında Çin'in yeni taşıyıcı tabanlı jeti ve diğer ülkelere ihraç edilecek ilk 5. nesil savaş uçağı olmaya çok yakın. Kesin olarak hangi yeteneklere sahip olduğu büyük ölçüde gizli kalsa da son görüntüler, FC-31'in yeniden tasarlanmış motor muhafazası, yeni bir kanopi ve diğer birçok ilgi çekici güncellemeyle birlikte geldiğini gösteriyor.

9

5. SUHOY SU-57 Suhoy Su-57 Felon Rusya'nın ilk hayalet uçağıdır. Ancak birtakım sorunlar nedeniyle geliştirilmesinde aksaklıklar yaşandı. Yıllar önce operasyonel hale gelmesi planlanmasına rağmen, henüz az miktarda üretildi. Önümüzdeki yıllarda Su-57, performansını daha da arttırmak için yeni ve daha güçlü bir motora sahip olacak. Su-27 konseptine uygun, büyük bir gelişme sağlayacak çeşitli iyileştirmeler alması beklenmektedir. Düşük hızda gösterdiği olağanüstü manevra kabiliyetinin yanı sıra hayalet uçak özellikleri ve gelişmiş radar sistemlerine sahip ağır bir avcı uçağıdır.

10

4. KAI KF-21 BORAMAE Güney Kore'nin Endonezya ile ortaklaşa ürettiği KAI KF-21 Boramae, Kore havacılık endüstrisinde önemli bir sıçramayı temsil ediyor. Bu jet, hayalet uçak özellikleri, gelişmiş AESA radar sistemi ve F-35'e dayanan bazı teknolojileriyle 4,5 ile 5. nesil savaş uçakları arasına yerleşir. KF-21 ilk uçuşunu Temmuz 2022'de yaptı ve şu anda birkaç prototip daha üretimde veya test aşamasında. Şirket bu jetleri 2026 yılında orduya teslim etmeye başlamayı hedefliyor.

11

3 - F-22 RAPTOR F-22, hizmete giren ilk 5. nesil savaş uçağıdır ve hayalet uçak özellikleri içeren ilk avcıdır. İtki yönlendirme motorları ve gelişmiş silah sistemleri ona yakın menzilli it dalaşında üstünlük sağlar. F-22'yi sadece Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri kullanmaktadır ve uçak sürekli olarak geliştirilmektedir. İlk uçuşunu neredeyse otuz sene önce yapan F-22 dünyanın en gelişmiş uçaklarından biri olmayı sürdürmektedir.

12

2. CHENGDU J-20 Çin'in 2017 yılında tanıttığı ilk 5. nesil savaş uçağı olan J-20, F-22 ve Su-57'ye rakip olacak şekilde tasarlanmış ağır ve güçlü bir savaş uçağıdır. Çin'in savaş uçağı geliştirmesinde ileri bir adım olan bu uçak, Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetlerine (PLAAF) gelişmiş aviyonikler ve üstün performans getirmektedir. Chengdu J-20'nin hayalet uçak özelliği inanılmaz derecede gelişmiştir. Dronları kontrol etmek üzere tasarlanmış iki kişilik bir jet de dahil olmak üzere yeni modeller şu anda geliştirilmektedir. Yeni ve daha güçlü bir motor da bu sıralar uçak üzerinde test ediliyor. Çin, J-20'nin tam yetenekleri konusunda ağzını sıkı tutmaya devam etse de devam eden geliştirmeler onu hem bir tehdit hem de caydırıcı hale getiriyor.

13

1 - F-35 LIGHTNING II Lockheed Martin F-35 Lightning II, ABD'nin 5. nesil avcı uçağıdır. F-35, 2006 yılında üretime girdiğinden bu yana savaş uçağı geliştirmedeki en son gelişmeleri bünyesinde barındırmaktadır. Hayalet uçak özelliklerine, sensör füzyonuna, çok güçlü bir motora, veri ağı yeteneklerine ve gelişmiş radara sahiptir.

14

F-35'in ayrıca üç farklı varyantı vardır: Normal savaş uçağı gibi çalışan geleneksel kalkış ve iniş F-35A; dikey kalkış ve iniş kabiliyetine sahip F-35B; uçak gemilerine inmek için tasarlanmış taşıyıcı model F-35C.

15

Başlangıçta, bu jet çeşitli geliştirme sorunları yaşadı ve F-22'ye ucuz bir alternatif olarak tasarlanmasına rağmen, hızla dünyanın en pahalı silah sistemi haline geldi. Ancak, yeni F-35'lerin maliyetinin düşmesi ve eksikliklerin giderilmesiyle birlikte, giderek daha fazla ülke F-35 siparişi vermekte.

17

Öte yandan Milli Muharip Uçak Kaan'ın da çok yakında bu listeye dahil olacağı ifade ediliyor.