AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Türkiye'nin uçaklarına el koyan ABD'de deprem! Son F-35 gelişmesi Pentagon'u salladı

Türkiye'nin parasını ödediği F-35 savaş uçaklarına el koyan ABD'nin tam bu kararının ardından başına gelmeyen kalmadı.

2023-12-01 23:13:55
1

Türkiye'nin parasını ödediği F-35 savaş uçaklarına el koyan ABD'nin tam bu kararının ardından başına gelmeyen kalmadı.

2

Hermes tarafından çevirisi yapılan habere göre, F-35 satışları durma noktasına geldi.

3

İşte Yunan basınında çıkan haberin detayları...

4

F-35 Blok IV siparişleri TR-3 yazılımlarının tamamlanamaması nedeniyle gerçekleşemiyor. Pentagon teslimat öncesi test uçuşlarını yazılım eksiliği nedeniyle yapamadı.

5

TR-3 savaş yazılımının kurulamaması nedeniyle uluslararası satışlar durma tehlikesiyle karşı karşıya.

6

İhtiyatlı iyimserliğe rağmen, F-35'lerin geçici olarak tasarlanacak bir TR-3 savaş yazılımıyla birlikte kabulüne ilişkin resmi bir karar alınmadı.

7

Böyle bir kararın sonuçları önemlidir çünkü uçağın operasyonel gelişimini ve ABD kurumlarına ve uluslararası ortaklara sağlayacağı stratejik yetenekleri etkileyecektir.

8

Testlerin yapılmadan teslimatın gerçekleştirilmesini alıcıların kabul edip etmeyeceği de merak konusu oldu.

9

Pentagon, TR-3 yazılımının tüm yeteneklerinin entegrasyon zorlukları nedeniyle muhtemelen 2024 ortasına kadar tamamlanamayacak olmasına rağmen, F-35'e nihai kurulum için savaş ara yazılımının geliştirme stratejisini araştırıyor.

10

Lockheed Martin'in, yazılım henüz tamamlanmamasına rağmen TR-3 donanımlı F-35 üretimine devam etmesi, üretim programını sürdürme konusundaki kararlılığını yansıtıyor.

11

Bu yaklaşım gerçekçi olmakla birlikte, müşterilere teslim edilmeden önce son uçuş testlerini bekleyen uçakların birikmiş olmasına neden oldu.

12

F-35'in Blok 4 versiyonunu modernize etmek için gereken TR-3 yükseltmesi, gelişmiş bilgi işlem gücü, ekran birlikte çalışabilirliği ve gelişmiş elektronik savaş yetenekleri vaat ediyor.

13

Ancak yazılım sorunları önemli gecikmelere yol açtı ve programa harcanan paranın yönetim tarafından yeniden gözden geçirilmesine yol açtı.