AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Selçuk Bayraktar 'Rakibimiz ABD ve İsrail' demişti! TB3 SİHA'ya bir ülke daha rakip oldu

Bayraktar TB3 SİHA'nın test aşamaları bir bir tamamlanırken Türkiye'ye bu alanda bir rakip daha çıktı.

2023-12-02 17:52:18
1

Bayraktar TB3 SİHA'nın test aşamaları bir bir tamamlanırken Türkiye'ye bu alanda bir rakip daha çıktı.

2

Bayraktar TB3, 10'uncu test uçuşunu gerçekleştirerek bugüne kadar toplamda 49 saat 27 dakika havada kaldı.

3

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı'nın (SİHA) 10. test uçuşunu gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu test uçuşu, toplamda 49 saat 27 dakika süren havada kalma süresiyle dikkat çekiyor.

4

Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "10. Test Uçuşu. Orta İrtifa Testi-4. Toplam Uçuş Saati: 49 saat 27 dakika" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Bayraktar TB3'ün uçuş görüntülerini paylaşarak kamuoyu ile paylaştı.

5

Baykar tarafından tamamen milli ve özgün bir şekilde geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilen silahlı insansız hava aracı olarak tanımlanıyor. Bu sistem, keşif, gözetleme, istihbarat görevlerinin yanı sıra kanatları altında taşıdığı yerli akıllı mühimmatlarla operasyon icra etme yeteneğine sahiptir.

6

Hava aracının katlanabilen kanat yapısı, helikopter gemileri ve uçak gemilerinde kullanılabilirliği artırmak amacıyla tasarlandı. Bayraktar TB3, deniz aşırı görevlerde silahlı insansız hava araçlarıyla operasyon icra etme kabiliyeti sunarak kullanıcıya geniş bir kullanım yelpazesi sağlayacak.

7

Ayrıca, görüş hattı haberleşmenin yanı sıra görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olduğu biliniyor. Bu özellik sayesinde, çok uzak mesafelerden kumanda edilebilme yeteneğiyle öne çıkarken, uzaktaki hedeflere etkili bir şekilde müdahale edilebileceği belirtiliyor.

8

Bayraktar TB3'ün Türkiye'nin savunma teknolojilerindeki milli ve özgün başarılarını bir kez daha göstererek ulusal güvenliğin sağlanmasına önemli bir katkıda bulunması bekleniyor.

9

Bilindiği üzere Selçuk Bayraktar, dikey iniş kalkış yapabilen SİHA konusunda rakiplerinin ABD ve İsrail olduğunu söylemişti.

10

Bu alanda Türkiye'ye bir rakip daha çıkıt.

11

Defenceturk'te yer alan habere göre, İran, dikey iniş ve kalkış yapabilen İHA Chamrosh-4’ü tanıttı. Bu bağlamda İHA, Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Seyyed Abdulrahim Musavi’nin Deniz Kuvvetleri’nin bilimsel ve teknolojik başarılarının sergilendiği bir fuara yaptığı ziyarette tanıtıldı.

12

Dikey iniş ve kalkış yeteneğine sahip olan İHA, her türlü askeri gemiden kolaylıkla uçabilecek ve kendisine verilen görevleri yerine getirebilecek. Mehr News Agency tarafından yapılan haere göre Chamrosh, Pers mitolojisinde Alborz Dağı’nın zirvesinde yaşadığı söylenen bir kuşun adıdır. Bu kapsamda İran uzun süredir farklı sınıf ve boyutlarda İHA geliştirme çalışmaları yürütmektedir.

13

Öte yandan İran, menzili artırılmış Mohajer 10 adlı insansız hava aracını (İHA) tanıtmıştı. Bahse konu İHA’nın gelişmiş uçuş menziline ek olarak daha fazla yük taşıma kapasitesine sahip olduğu da İran medyası tarafından ifade edilmekteydi.