AKİT MENÜ

Gündem

Rehine skandalı İsrail’i karıştırdı

İsrail ordusunun üç İsrailli rehineyi öldürmesi ülkede büyük rahatsızlık yaratırken, angajman kurallarına karşı yapılan bu hareket tartışmaya neden oldu. İsrailli askerin beyaz bayrak taşıyan rehineleri vurması, ordunun durumunu bir kez daha sorgulattı.

2023-12-17 10:16:11
2

İsrail ordusunun üç İsrailli rehineyi öldürmesi ülkede büyük rahatsızlık yaratırken, angajman kurallarına karşı yapılan bu hareket tartışmaya neden oldu. İsrailli askerin beyaz bayrak taşıyan rehineleri vurması, ordunun durumunu bir kez daha sorgulattı.

3

İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü harekat devam ederken, önceki gün 3 İsrailli rehinenin "yanlışlıkla" öldürüldüğünün ortaya çıkmasının ardından ülkede yeni bir tepki dalgası yükseldi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Şucaiyye’deki çatışma sırasında 3 İsrailli rehinenin yanlışlıkla tehdit olarak tanımlandığını ve ateş açıldığını açıklamıştı. Ölen 3 kişinin Hamas tarafından 7 Ekim’de kaçırıldığı belirtilen açıklamada, “IDF olayı derhal incelemeye başlamıştır. IDF, buranın son birkaç gündür devam eden çatışmaların yaşandığı aktif bir savaş bölgesi olduğunu vurgulamaktadır” denilmişti.

4

Ancak yaşananlar İsrail içinde ciddi bir tepki yarattı. Olay İsrail’de şok etkisi yaratırken, Tel Aviv’de Hamas’ın elinde bulunanların güvenli bir şekilde geri dönüşü için görüşmelerin yenilenmesi çağrısında bulunanlar protesto gösterisi düzenlendi. Tel Aviv’deki bir askeri üsse yürüyen protestocular pankartlar ve mumlar taşıdılar. Ayrıca İsrail hükümetine, Hamas tarafından esir alınan rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşma yapması çağrısında bulundular. Yeni detayların ortaya çıkması sonrası ülkenin dört bir yanında düzenlenen protestoların daha da şiddetlendiği öğrenildi.

5

BEYAZ BAYRAK Nitekim olayla ilgili dün yeni detaylar paylaşıldı. IDF tarafından yapılan açıklamada, üç İsrailli rehine, öldürüldükleri sırada ellerinde bir sopanın üzerinde beyaz bir bez taşıyordu. Askerlerden birinin, rehinelerin beyaz bir bez bulunan bir sopa taşıyarak, üstleri çıplak bir şekilde bir binadan çıktıklarını gördüğü ifade ediliyor. Buna rağmen bu askerin kendini tehdit altında hissettiği ve bu kişilerin ‘terörist’ olduğunu düşünerek ateş açtığı belirtildi. İki rehine olay yerinde ölürken, İbranice yardım isteyen ve yaralanan diğer rehine de kaçtığı binada vuruldu.

6

Ordudan yapılan açıklamada bunun kesinlikle IDF’nin angajman kurallarına karşı olduğu belirtildi. Bununla birlikte bölgedeki bir bina üzerinde ‘SOS’ yazısının bulunduğu da ortaya çıktı. Ordu yetkilileri, üç rehinenin “terk edilmiş veya kaçmış” olabileceğini kaydetti.

7

ASKERLER RAHAT DEĞİL Yaşananlar Gazze’de bulunan İsrail askerlerinin nasıl bir durumda olduğuna da ışık tutuyor. İsrail, harekat esnasında oldukça ciddi kayıp verdi ve askerlerin buna psikolojik tepki verdikleri ifade ediliyor. Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda hayatını kaybeden 116 askerden 20’sinin dost ateşi ve diğer kazalar nedeniyle öldüğü açıklanmıştı.Milliyet'te yer alan haber egöre Netanyahu’nun danışmanlarından Mark Regev, “Hamas sivil kıyafetler kullanıyor. Daha önce teslim sanılan ancak saldırıya dönüşen vakalar oldu” ifadelerini kullanarak olayı anlatırken, bununla birlikte angajman kurallarını uygulamayan askerlere karşı adım atılacağını ifade etti.