AKİT MENÜ

Sağlık

Canan Karatay dünyanın en faydalı besinini açıkladı! Faydaları saymakla bitmiyor

Prof. Dr. Canan Karatay, beslenme konusunda birçok gerçeği ortaya koyarak en sağlıklı besinleri paylaşıyor. Ekmek yerine tercih edilebilecek bu besinin içinde, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu önemli vitamin ve minerallerin bulunduğunu vurguluyor. İşte ünlü profesörün önerdiği besin...

2023-12-18 10:21:53
1

Prof. Dr. Canan Karatay, beslenme konusunda birçok gerçeği ortaya koyarak en sağlıklı besinleri paylaşıyor. Ekmek yerine tercih edilebilecek bu besinin içinde, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu önemli vitamin ve minerallerin bulunduğunu vurguluyor. İşte ünlü profesörün önerdiği besin...

2

Özellikle ekmek tüketmeden yapmayanlara yönelik ceviz önerisi sunan Dr. Canan Karatay, bu kuruyemişin aynı doygunluğu sağlayabileceğini, hatta ek olarak çabuk acıkmanın önüne geçebileceğini belirtiyor. Ekmek tüketiminin hızla kan şekerini düşürebileceğini ifade eden Karatay, lezzetli ve sağlıklı bir alternatif olarak ceviz yemilebileceğini paylaşıyor.

3

İşte saymakla bitmeyen faydalarıyla cevizin yararları...

4

ZENGİN ANTİOKSİDAN İÇERİR Ceviz, diğer kuruyemişlere kıyasla daha yüksek bir antioksidan içeriğe sahiptir. Cevizin ince kabuğunda bulunan E vitamini, melatonin ve polifenoller gibi bitki bileşikleri, antioksidan özelliklerin temel kaynağını oluşturur.

5

2022 yılında yapılan bir araştırma, 60 yaş ve üzerindeki sağlıklı yetişkinlerde ceviz açısından zengin bir beslenme düzeninin, katılımcıların LDL (kötü) kolesterol düzeylerini azalttığını gösterdi.

6

OMEGA-3 BAKIMINDAN ZENGİNDİR Ceviz, diğer kuruyemişlere kıyasla önemli ölçüde daha yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri içerir ve bir porsiyon başına 2,5 gram omega-3 sağlar.

7

Ceviz ve diğer bitkilerden elde edilen omega-3 yağlarına alfa-linolenik asit (ALA) adı verilir. ALA, vücut tarafından üretilemeyen ve besinler yoluyla alınması gereken bir esansiyel yağ asididir. Ceviz gibi ALA içeren yiyecekler tüketmek, vücudun omega-3 yağ asitleri ihtiyacını karşılamasına yardımcı olabilir.

8

Uzmanlara göre, günlük ALA alımı erkekler için 1,6 gram, kadınlar için ise 1,1 gram olmalıdır. Bir porsiyon ceviz, bu gereksinimi karşılamak için yeterli olabilir.

9

Araştırmalar, beslenmede artan ALA seviyelerinin kalp hastalığı ve aritmi gibi kardiyovasküler rahatsızlık riskini azaltabileceğini öne sürmektedir.

10

VÜCUTTAKİ İLTİHABI AZALTIR Oksidatif stresin sebep olduğu iltihaplanma, kalp hastalığı, 2 tip diyabet, Alzheimer hastalığı, kanser gibi birçok hastalığın temelini oluşturabilir.

11

Cevizde bulunan polifenoller, oksidatif stres ve iltihapla mücadelede yardımcı olabilir. Özellikle ellagitanninler adı verilen bir polifenol alt grubu önemli olabilir.

12

Bağırsaklardaki yararlı bakteriler, ellagitanninleri ürolitin adı verilen bileşiklere dönüştürerek, iltihaplanmaya karşı koruma sağlama potansiyeline sahiptir.

13

Cevizde bulunan alfa-linolenik asit (ALA), omega-3 yağları, magnezyum ve amino asit arginin gibi bileşenler, iltihabı azaltma potansiyeline sahiptir.

14

BAĞIRSAK SAĞLIĞINI KORUR Çalışmalar, bağırsaklarınızın sağlığını geliştiren bakteriler ve diğer mikropların (bağırsak mikrobiyotası) zengin olduğu durumda, sağlıklı bir bağırsak ve genel olarak iyi bir sağlık durumuna sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

15

Bağırsak mikrobiyotasının dengesiz bir yapıya sahip olması, vücutta iltihaplanma ve hastalıklara katkıda bulunarak obezite, kalp hastalığı ve kanser riskini artırabilir.

16

Yediğiniz besinler, mikrobiyotanızın yapısını önemli ölçüde etkileyebilir. Ceviz tüketmek, mikrobiyotanızın ve bağırsak sağlığınızın desteklenmesinin bir yolu olabilir.

17

2018 yılında gerçekleştirilen bir araştırmada, 194 sağlıklı yetişkin, her gün 8 hafta boyunca 43 gram ceviz tüketti. Sonuç olarak, bu dönemde ceviz yemedikleri döneme kıyasla faydalı bakterilerde bir artış gözlendi.

18

Bu, ceviz tüketiminin bütirat adı verilen bir yağ üreten bakterilerdeki artışı içerdiği ve bu sayede bağırsak sağlığını desteklediği anlamına geliyordu.

19

Ceviz, polifenoller bakımından zengin olan ellagitannin içerir. Bazı bağırsak mikropları, bu polifenollerin ürolitin adı verilen bileşiklere dönüşmesini sağlayabilir.

20

KANSERLE SAVAŞMADA ETKİLİDİR Hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan çalışmalar, ceviz tüketmenin meme, prostat ve kolorektal kanser dahil olmak üzere bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltabileceğini öne sürmektedir.

21