AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Türkiye'nin ahını alan ABD yeni F-35 yaptı! Görüntüleri dünya ile paylaştılar

S-400 tedariki sonrası Türkiye'ye parası ödenen F-35'leri vermeye ABD'nin başı beladan kurtulmuyor. ABD Hava Kuvvetleri, son dönemde tartışmaların odağında olan F-35 savaş uçaklarıyla ilgili dikkat çeken bir hamle yaptı.

2023-12-19 10:16:21
1

S-400 tedariki sonrası Türkiye'ye parası ödenen F-35'leri vermeye ABD'nin başı beladan kurtulmuyor. ABD Hava Kuvvetleri, son dönemde tartışmaların odağında olan F-35 savaş uçaklarıyla ilgili dikkat çeken bir hamle yaptı.

2

SavunmaTr'de yer alan habere göre, ABD Hava Kuvvetleri, daha önce geçirdikleri kazalar nedeniyle onarılamaz durumda olan iki adet F-35A uçağını karmaşık bir operasyonla bir araya getirerek işlevsel bir uçak elde etmek için çalışma yürütüyor.

3

Utah eyaletindeki Hill Hava Kuvvetleri Üssü'nde bulunan Ogden Hava Lojistik Merkezinde yürütülen çalışmayla daha önce kaza sebebiyle envanter dışına çıkarılan iki F-35’in hasarsız kuyruk ve burun bölümleri birleştirilerek sağlam durumda bir uçak elde edilmeye çalışılıyor.

4

23 Haziran 2014 tarihinde kalkış sırasında motor durması sebebiyle acil iniş yapan ve yerdeyken kuyruk bölümü yanan 10-5015 kuyruk numaralı F-35A’nın ön kısmı ile 8 Haziran 2020 tarihinde iniş yaptıktan sonra ön iniş takımının çökmesi nedeniyle burun kısmı ağır hasar gören 17-5269 kuyruk numaralı F-35A’nın gövdesinin birleştiriliyor.

5

10-5015 kuyruk numaralı uçak, Eglin Hava Kuvvetleri Üssü'nden kalkışı sırasında motorunun durmasının ardından acil iniş yapmış ve yerdeyken yanmaya başlamış, ancak yangın söndürülünceye kadar kuyruk kısmı ağır hasar görmüştü.

6

Kuyruk kısmı yanan uçağın onarım maliyetinin 50 milyon dolardan daha fazla olacağı hesaplanmış ve uçak kal edilerek yer personelinin eğitiminde kullanılmaya başlamıştı. Kazaya yakıt ve hidrolik borularını parçalayan bir motor diskinin sebep olduğu açıklanmıştı.

7

Gövde kısmı kullanılan 17-5269 kuyruk numaralı F-35A ise 8 Haziran 2020 tarihinde Hill Hava Kuvvetleri Üssü'nde iniş yaptığı esnada ön iniş takımının çökmesi sonucu pistte sürüklenmiş ve uçağın burun kısmı ağır hasar görmüştü.

8

ABD Hava Kuvvetleri F-35 Program Ofisi, F-35’in yüksek birim maliyetleri nedeniyle bir süredir hasarlı uçaklardaki kullanılabilir parçaların diğer uçaklarda değerlendirilmesine yönelik bir program yürütüyordu.

9

Bu kapsamda gerçekleştirilen onarım çalışması, gelecekte gerçekleştirilebilecek benzer onarımlar adına yeni onarım prosedürleri oluşturmak için ayrıntılı şekilde belgeleniyor.

11

İşte o kareler...

12

İşte o kareler...