AKİT MENÜ

Dünya

İsrail kabinesinde çatlak! 'Beni tehdit etmeyin'

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi arasında sert bir tartışma yaşandı.

2023-12-19 20:00:26
2

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi arasında sert bir tartışma yaşandı.

3

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, arasında dünkü kabine toplantısında sert tartışma yaşandı.

4

İsrail basınında yer alan haberlerde, Ben Gvir’in Batı Şeria’nın Cenin kentinde camiye baskın düzenleyip hoparlörlerden Yahudi duası okuyan İsrail askerlerine ceza verilmesi nedeniyle Halevi’ye tepki gösterdiği aktardı.

5

Ben Gvir’in Halevi'ye cezaların askerlerin moralini düşürdüğünü belirttiği ifade edilen haberlerde, Halevi ise askerlerin eylemlerinin ordunun davranış kurallarını ihlal ettiğini ve ordunun değerlerine aykırı olduğunu söylediği aktarıldı.

6

Ben Gvir’in Halevi'ye "Ben bir kabine üyesiyim, siyasi bir rütbem var. Kararı biz veririz" diye karşılık verdiği ifade edilen haberlerde,

7

Halevi'nin ise Ben Gvir’e "Yanılıyorsunuz. Orduda neyin ahlaki bir davranış olup olmadığına ben karar veririm. Beni tehdit etmeyin" diye karşılık verdiği belirtildi.

8

Haberde, tartışma sırasında bazı bakanlarında Halevi’ye arka çıktığı ve Ben Gvir'e Genelkurmay Başkanı ile kaba bir şekilde konuşmamasını yönünde uyardığı aktarıldı.

9

Halevi’ye arka çıkan isimlerden birinin Yifat Shasha-Biton olduğu ve Ben Gvir’in Shasha-Biton'a "Hanımefendi, bana ne yapacağımı söylemeyin" dediği ifade edildi. Shasha-Biton'ın ise Ben Gvir’e "Bana hanımefendi demeyin" diye karşılık verdiği aktarıldı.

10

Öte yandan Ben Gvir, geçtiğimiz ayda kabine toplantısında Gadi Eisenkot ile tartışmıştı.