AKİT MENÜ

Gündem

TSK içinde büyük tehlike! Uzman isim "TikTok kullanıyorlar" diyerek şok detayı açıkladı

Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde TikTok kullanan askerler olduğunu söyleyerek çok kritik uyarılarda bulundu.

2023-12-24 18:34:43
1

Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde TikTok kullanan askerler olduğunu söyleyerek çok kritik uyarılarda bulundu.

2

Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, son günlerde gelen şehit haberlerinin ardından büyük önem arz eden bir detaya dikkat çekti. Çahmutoğlu, bazı askerlerin sosyal medya kullanımı konusunda yetkililere çağrı yaptı.

3

Ersin Çahmutoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sınır ötesinde üs bölgelerinde TikTok kullanan askerler var! Tiktok’a girip bölgenin adını yazan herkes bunları görebiliyor. Teröristler de! Neden izin veriliyor anlamak mümkün değil! Tiktok’un bir tehdit olduğunu daha ne kadar anlatacağız?" uyarısında bulundu.

4

Uzman isim, yetkili mercilerden önce şehit olan ve yaralanan askerlerin kimlik bilgilerinin sosyal medyada dolaştığına dikkat çekerek, "Şehit ve yaralı askerlerimize dair bilgiler, henüz sahadaki olayın sıcağında, sosyal medyada nasıl dolaşabiliyor?

5

Hem saha hem de şehit ve yaralı askerlerle ilgili hassas veriler içeren bilgi notlarını WhatsApp gruplarında paylaşmaktan ne zaman vazgeçilecek?

6

Kaç defa yazdık, söyledik. Orduda ve poliste, hassas bölgelerde ve kritik görevlerde WhatsApp, Telegram vs kullanmayın! Yetkili makamlar bunu yasaklamalı artık! Bunun büyük bir güvenlik zafiyeti oluşturacağını ne zaman anlayacağız?

7

İyi niyeti olmayanlar bu bilgileri o gruplardan edinip sosyal medyada ve Telegram gruplarında paylaşıyor. Bunları terör örgütü sempatizanları da görüyor ve onlar da propagandalarını yaparak ilk paylaşanlardan oluyor" dedi.

10

Çahmutoğlu, geçtiğimiz günlerde TRT Haber'de söz konusu konuyla ilgili şunları söylemişti:

11

Sosyal medyanın en aktif kullanıldığı, mesajlaşma uygulamalarının milyonlar tarafından tercih edildiği ülkelerden biri de Türkiye… Ersin Çahmuoğlu’na Ankara’nın da Fransa gibi ‘yasaklama’ yolu seçip seçemeyeceğini soruyoruz.

12

Bu soruya yanıt vermeden önce mevcut durumun fotoğrafını çekiyor. “Türkiye'deki durum pek iç açıcı değil maalesef” dedikten sonra polisten askere, diplomattan kritik güvenlik birimlerin personeline kadar çok sayıda kişinin özellikle Whatsapp'ı kullandığını anlatıyor.

13

“Net olarak söylüyorum; bu tür kurumlarda üst düzey olan veya kritik pozisyonlarda çalışan her türlü personelin Whatsapp, Telegram veya Signal gibi uygulamaları kullanması yasaklanmalı” ifadesini kullanıyor Çahmutoğlu.

14

“Bu durum çok büyük bir ulusal güvenlik sorunu” dedikten sonra devam ediyor: “Eğer işler böyle devam ederse Türkiye için çok ciddi zafiyetlere neden olur. En güvenli uygulama olarak bilinen Signal'in bile yasaklanması gerekir. Çünkü onun da yüzde 100 güvenli olduğunu kimse söyleyemez.

15

Kaldı ki verilerin tamamı şifreli olsa bile yabancı bir ülkeye gidiyor. Sizin devlet sırlarınız, operasyonel bilgilerin yer aldığı konuşmalarınız, kritik belge ve dokümanlarınız uçtan uca şifrelemeyle korunsa da yabancı istihbarat servisleri bunlara erişebilir.

16

İsrailli siber casusluk şirketleri başta olmak üzere Avrupalı pek çok firma, hatta ABD'deki teknik istihbarat servisi NSA bile görüşmeleri okuyabilecek ve verilere erişebilecek casus yazılımlar geliştiriyor. Burada önemli olan nokta verilerin Türkiye'de kalması.”

17

WhatsApp ve diğerleri hem maliyetsiz hem pratik hem de uçtan uca şifreleme gibi özellikleriyle öne çıkıyor… Aslında en önemli tercih nedenleri de bunlar.

18

Ancak Ersin Çahmutoğlu bu noktada kesinlikle unutulmaması gereken bir bilgi paylaşıyor. Tüm bu uygulamalardaki sistem sunucularının yurt dışında olduğunu söylüyor. “Dolayısıyla veriler yurtdışında oluyor. Bunlar şifreli olarak saklansa da kimse bunlara erişilemeyeceğini garanti edemez” diyor.

19

Bu yüzden Fransa örneğinde olduğu gibi tamamen yerli, güvenli ve verilerin Türkiye'de tutulduğu bir anlık mesajlaşma uygulaması geliştirip kullanmanın çok değerli olduğunu söylüyor.

20

Bazı savunma sanayi kuruluşlarının bu türden bir uygulama geliştirdiğinden bahsediyor Çahmutoğlu. Türk mühendislerce geliştirilen bu uygulamanın bazı kurumlara da verildiğini belirtiyor. Ancak şu an bu programı neredeyse kimsenin kullanmadığına işaret edip sözlerini şöyle tamamlıyor:

22

“Bir zamanlar WhatsApp Türkiye'de boykot edilince yerli bir uygulamaya geçilmişti. Ancak bugün yine herkes eskiye döndü. Demek ki eksik noktalar var.

23

Bu iş sadece belirli kurumların değil, devletin meselesi olmalı... Üst otoriteden bu konuda bir adım gelmeli ve gerekli kurumlara çalışmaların başlaması için talimatlar verilmeli. Bunu çok geç olmadan yapmalıyız. Aksi halde Türkiye her açıdan ciddi sonuçlara neden olabilecek bir zafiyetle karşı karşıya kalabilir.”