AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Rusya, Türkiye'ye rakip olacak! İşte ilk kamikaze İDA’ları Dandelion

İnsansız sistemler alanında Türkiye’nin elde ettiği başarılar, sadece hava platformlarıyla sınırlı kalmayacak. Türk savunma sanayii, insansız hava araçları alanındaki başarılarını deniz alanında da sergilemeye başladı. Bunu gören ülkeler de İDA alanına yatırım yapmaya başladı.

2023-12-25 07:26:19
1

İnsansız sistemler alanında Türkiye’nin elde ettiği başarılar, sadece hava platformlarıyla sınırlı kalmayacak. Türk savunma sanayii, insansız hava araçları alanındaki başarılarını deniz alanında da sergilemeye başladı. Bunu gören ülkeler de İDA alanına yatırım yapmaya başladı.

2

Geçtiğimiz günlerde Rusya Savunma Bakanlığı Rusya’nın ilk kamikaze insansız deniz aracını tanıttığını duyurmuştu. Kingisepp Machine-Building Plant (KMZ) tarafından geliştirilen ilk Rus deniz kamikaze insansız deniz aracı olan “Dandelion” hakkında bilgiler de gün yüzüne çıktı.

3

Kingisepp Machine-Building Plant (KMZ) Direktörü Mikhail Danilenko, Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, ilk Rus kamikaze insansız deniz aracının aynı zamanda bir farklı görevler için de kullanılabilen bir deniz aracı olarak bilindiğini ve test için Özel Operasyon Bölgesine gönderileceğini belirtti. The EurAsian Times tarafından yapılan habere göre ise deniz aracının testleri Rusya’nın Ukrayna’ya en yakın bölgesi olan Kırım’da gerçekleşiyor.

4

Navy Recognition tarafından yapılan habere göre İnsansız deniz aracının test aşamalarını başarıyla geçmesi durumunda Rusya tarafında aktif olarak kullanılması planlanıyor. İddiaya göre, bu aracın ilk deneme partisi 2023 sonuna kadar üretilmesi planlanan on adet ünitenin başlangıcını da temsil ediyor.

5

Rusya’nın kamikaze insansız deniz aracı geliştirmesinin en büyük nedeni Karadeniz’deki hakimiyetini pekiştirmek. Bu bağlamda sistemin Kırım’da test edilmesi de Ukrayna ve NATO’ya mesaj niteliği taşımakta. Ayrıca Ukrayna’nın insansız kamikaze deniz araç yapımına daha önceden başlaması da Rusya’da artık benzer bir sistemin geliştirilmesini zorunlu kılmıştı.

6

Özellikle Ekim 2022 itibarıyla Ukrayna bu sistemler vasıtasıyla Rusya’nın Karadeniz filosu envanterinde bulunan önemli gemilere büyük hasarlar vermeyi başarmıştır. Bu hasarların oluşmasında sadece insansız kamikaze deniz aracı değil Batılı ülkeler tarafından temin edilen Storm Shadow/SCALP-EG gibi füzelerin de etkisi olmuştur.

7

Dandelion hakkında detaylı bilgi sınırlı olsa da kamikaze İDA’nın maksimum hızının 80 km/saat olduğu aktarılmakta. Ek olarak İDA’nın 120 deniz mili (yaklaşık 220 km) mesafede 45 knot (yaklaşık 83 km/sa) hıza ulaşmasına olanak tanıyan bir güç rezervine sahip olduğu belirtiliyor. Motorun potansiyel olarak elektrik tabanlı olabileceği aktarılmaktadır.

8

Dandelion’ın dikkat çeken özelliklerinden biri de 600 kg’a kadar yük taşıma kapasitesine sahip olmasıdır. Bu adaptasyon, Rus Donanması’nda silah teslimatı, özel kargo taşıma, keşif görevleri, kamikaze saldırıları ve potansiyel olarak anti-dron gemisi olarak çeşitli askeri uygulamalar için kullanılabilirliğini gösteriyor.

9

Yüzey yeteneklerinin ötesinde Dandelion’ın dört motora sahip su altı bir muadili de bulunacak. Bu versiyon, 1 kilometre menzil içinde özelleştirilmiş su altı operasyonları için tasarlandı. Sistemin taşıma kapasitesi ise 5 kilograma kadar çıkabiliyor. Su altı varyantının geliştirme aşamasının tamamlanması ve testlerin Şubat 2024’te başlaması bekleniyor. Sistem, savaş rollerinin yanı sıra özellikle 30 metreye kadar derinlikteki hidro-teknik yapıları incelemek ve mayın temizleme amacıyla da geliştiriliyor.