AKİT MENÜ

Sağlık

Yumurtayı çiğ sebzelerle tüketin

Yapılan araştırmalara göre yumurta her evde her mutfakta olması gereken şeylerden biri.Uzmanlar gün içinde mutlaka yumurtanın tüketilmesi gerekliliğini dile getirirken,çiğ sebze ile tüketiminde yumurtanın besin değerini attırdığına vurgu yaptılar.

2

Yapılan araştırmalara göre yumurta her evde her mutfakta olması gereken şeylerden biri.Uzmanlar gün içinde mutlaka yumurtanın tüketilmesi gerekliliğini dile getirirken,çiğ sebze ile tüketiminde yumurtanın besin değerini attırdığına vurgu yaptılar.

3

Yapılan araştırmalar pişmiş yumurtanın yanında sebze tüketiminin vücutta karotenoid emilimini arttırdığını gösteriyor.

4

Özellikle sebzelerde bulunan beta karoten, likopen gibi karotenoidler antioksidan etkilere sahip besin öğeleridir.

5

Bu özellikleri sayesinde de kanser, kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu oldukları düşünülmektedir.

6

Besinlerde bulunan bu karotenoidlerin vücutta yeterince emilebilmesi için de bir miktar yağa ihtiyaç vardır. Yumurtada hem yağ hem de karoteoidlerin bir arada bulunması emilimi kolaylaştıran bir faktördür. Burada özellikle yumurta sarısında bulunan yağın etkili olduğu belirtilmektedir.

7

Bu nedenle yanında çiğ sebze tüketilmesi onlarda bulunan karotenoid emilimine de fayda sağlayacaktır.

8

Bu fikri test etmek amacıyla yapılan çalışmada 16 sağlıklı bireye çiğ sebze salatası (domates, havuç, ıspanak, marul, vb.) 3 farklı şekilde yedirilmiş. Birinci versiyonda sadece çiğ salata, ikinci versiyonda çiğ salata beraberinde 1,5 yumurta, üçüncü versiyonda çiğ salata ve 3 yumurta verilmiş.

9

Birinci versiyonda sadece çiğ salata, ikinci versiyonda çiğ salata beraberinde 1,5 yumurta, üçüncü versiyonda çiğ salata ve 3 yumurta verilmiş.

10

Sonrasında sonuçlar kıyaslandığında yumurta miktarının en yüksek olduğu grupta karotenoid emiliminin 3-9 kat arttığı belirlenmiştir.

11

Bu da besinlerle aldığımız bu öğelerden vücudumuzun daha fazla yararlanabilmesi anlamına gelmektedir.