AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

İnsanlık tarihine damga vurmuş teknolojiler

İlk oyun konsolu. 1977'de 200 dolar etiketiyle satışa çıkan aygıt, zamanının ötesinde bir eğlence kutucuğuydu.

1

2007'de piyasaya sürülmesiyle birlikte, insanların ceplerinde devrim yapan ürün. Kuşkusuz teknoloji tarihinin en önemli aygıtlarında ilk sırayı hak ediyor. Onunla birlikte başlayan akıllı telefon furyası bugün neredeyse herkesin hayatında bir yer sahibi. iPhone yalnızca çok yararlı bir teknolojik ürün değil. İnsanların internet erişimini ve bilgisayar kullanım alışkanlıklarını değiştiren tarihsel bir olay gibi. Ceplere sığdırılmış bir dünya... Daha ne olsun?

2

Trinitron, renkli televizyon denince akla gelen ilk kavramlardan. 1968'den itibaren insanların salonlarına renk getirmeyi başardı.

3

Steve Jobs'ın ilk gözbebeklerinden. Macintosh, çıktığı andan itibaren bilgisayar dünyasında kuralları değiştirdi.

4

Ne denir ki? Walkman fikrine can veren ürün. Aslında bir model olmasına rağmen kasetçalarlara genel olarak verilen isim oldu. Tam bir teknoloji klasiği.

5

Kişisel Bilgisayar alanında bir başka mihenk taşı. 81'de satışa sunulması itibariyle devamından gelen modellere pek çok açıdan yön verdi.

6

İnsanların evinde diledikleri müziği dinleme imkanı veren bu gramafon, 1857 yılında Victrola tarafından üretildi.

7

İkinci Dünya Savaşı esnasında üretilen, her eve girebilen ilk transistörlü radyo. 49.95 dolar etiketiyle 1954 yılında satışa sunuldu.

8

Her kullanıcıya hitap eden ilk taşınabilir fotoğraf makinesi. 1900 yılında satışa sunuldu.

9

Walkman'lerin hantallığını kullanışlı bir arayüz ve çok daha kapsamlı bir kapasiteyle sunan medya oynatıcı. Apple'ın her eve sızmasını sağlayan o müthiş atılımının ilk adımıydı muhtemelen.

10

Üretici firmasına 33 milyar dolara yakın bir gelir kazandıran, temelde titreşimli masaj aleti

11

70'lerin başında satışa sunulan, dünyanın ilk taşınabilir hesap makinesi. 345 dolar etiketine sahipti ve hesaplama sonuçlarını minik bir kağıt şeridin üzerine basıyordu.

12

VHS kasetlerin çok uzun bir dönem boyunca kullanıldığını biliyorsunuzdur. O dönemin demirbaşlarından biri de Philips'in VHS oynatıcısıydı işte.

13

İlk oyun konsolu. 1977'de 200 dolar etiketiyle satışa çıkan aygıt, zamanının ötesinde bir eğlence kutucuğuydu.

14

90'larda çevirmeli ağ ile internete bağlanmış herkesin aşina olduğu bağlantı sesiyle özdeşleşen modem. Bir zamanlar internete açılan tek kapıydı.

15

NES olarak da bilinen cihaz, 1983'te piyasaya sunuldu. Dünya sarıp sarmalamış müthiş bir ev tipi konsoldu.

16

Game Boy'u bilmeyen var mıdır? Dünya çapında 200 milyondan fazla satan müthiş oyun kutucuğu.

17

Mekanik, eski tip daktiloların ardından hızır gibi imdada yetişen elektronik daktilo.

18

Cep telefonundan önce onlar vardı. En yaygın çağrı cihazı ise Motorola Bravo'ydu.

19

Taşınabilir kamera konusunda bir ikon olan JVC ürünü, en basit kullanımlardan, en zorlu çekimlere kadar her alanda müthiş bir rahatlık sağlamıştı. Bu arada tanıdık gelmiştir, evet bildiniz. Geleceğe Dönüş serisinde Marty'nin kullandığı kameradan başkası değil kendisi.

20

Droid, iPhone'un rakibi olmak üzere Google'ın ürettiği Android'i ilk kuşanan telefon özelliğine sahip. 2009'da satışa sunulmasıyla birlikte 800 binden fazla sattı.

21

Günümüzde kullandığımız laptop'ların tasarım ve kullanım açısından gerçek öncüsünün IBM Thinkpad 700C olduğunu söyleyebiliriz.

22

GPS'lerin yaygınlaşmasında önemli bir rol oynayan TomTom ürünü. Bugün halen en çok tercih edilen GPS ürünlerinin altında TomTom imzası var.

23

İlk telesekreter. 1971'de satışa sunuldu.

24

Kullanışlı bir web tarayıcısını ve e-mail istemcisini bünyesinde barındıran ilk cep telefonu.

25

2010'da piyasaya sürülen iPad, aynı anda yükselen netbook ve akıllı telefon potansiyelini bünyesinde toplayarak devrimsel bir ürün yaratmış oldu.

26

Commodore 64, tarihin en çok satan kişisel bilgisayarı ünvanını elinde bulunduruyor. Herhangi bir televizyona bağlanarak kullanılabiliyordu ve ilk gerçek bilgisayar deneyimini kullanıcılarına sunmuştu.

27

Çekilen fotoğrafı anında basıp kullanıcıya sunan Polaroid kameranın ilk modeli. Tam bir 80'ler ve 90'lar çılgınlığıydı Polaroid'ler...

28

Günümüzde git gide yaygınlaşan E-Ink teknolojisine sahip E-Kitap okuyucuların öncüsü. O zamanlar tuğladan hallice ebatlarıyla pek cezbedici gözükmüyor olabilir. Fakat bugün yeni modelleriyle hiç olmadığı kadar pratik.

29

Favori film ya da programları VHS kasede kaydetme çilesini yaşamış herkesi müthiş bir çileden kurtarmıştı TiVo. Yalnızca bunun için üretilmiş dijital bir cihazdı zira.

30

Toshiba'nın ürettiği, evlere girebilen cüzi fiyatlı ilk DVD player.

31

Oyun konsollarının ağa babası. 94'te piyasaya girişinden bu yana sektöre yön veriyor.

32

Harekete dayanan interaktif video oyunlarını hayatlarımıza sokan ilk oyun konsolu. Japon devi Nintendo'dan.

33

Bu garip cihaz, ABD'de kullanıcıya hitap eden ilk kablolu TV kutusu. İnsanlar pek çok farklı kanalı bu cihaz sayesinde izleyebiliyor, kanallar arası geçişi yine kendi arayüzü üzerinden yapıyorlardı.

34

Nokia'nın devrimsel cep telefonu, anteni bir kenara bırakmış ve modern çizgiler benimsemişti. Ülkemizde de bir dönem son derece revaçtaydı.

35

Herkesin evinden düşük bütçeli renkli baskılar almasının habercisiydi HP DeskJet. Bugün aynı teknoloji yeni modellerde devam ettiriliyor.

36

İlk el bilgisayarlarından Palm Pilot, aynı zamanlarda akıllı telefonların öncüsü olarak görülüyor.

37

İlk cep telefonu.

38

Apple'ın parıltılı ve rengarenk laptop'ları, dizüstü bilgisayarların mahkum bırakıldığı sıkıcı sınırları parçalayıp, aşmıştı.

39

Bu da günümüz canavarlarından. 2 milyar dolara Facebook'a satılan firmanın gözbebeği Rift, ufukta görünen sanal gerçekliğin mihenk taşı olarak görülüyor.

40

Walkman'in başarısından sonra üretilen, dünyanın ilk portatif CD çaları.

41

Nexflix oynatıcı! Kablosuz olan ve alternatiflerinden uygun bir fiyatla piyasaya giren Roku'nun başarısı oranı yüksek.

42

Pazar yaygınlığı kazanmış ilk adımölçer.

43

Osborne 1, tarihteki ilk taşınabilir bilgisayar ünvanını taşıyor.

44

Nest Termostat, inovatif teknolojik ev ekipmanlarının parlayan yıldızlarından.

45

Avuç içine sığan PC. Her yeni modeliyle kendini yeniliyor ve geliştiriyor.

46

Phantom da kullanıcı seviyesindeki ilk drone/quadcopter.

47

Analoga yakın derece sesler verebilen dijital piyanoların öncüsü. Yamaha'dan.

48

90'ların sonunda "Bin yılın icadı" olarak pazarlanan segway'ler, halen dünyanın dört bir yanında kullanılan bir ulaşım aracı.

49

İlk kullanıcı seviyesindeki ilk 3 boyutlu printer. Bu açıdan Makerbot'un önemi büyük.

50

Google'ın giyilebilir teknoloji kapsamındaki gözlüğü. Devrimsel niteliklere sahip olsa da üretimi durduruldu. (Teknolojioku)

51