AKİT MENÜ

Gündem

Bir bu eksikti! Üç eski ABD başkanının saç teli uzaya gidiyor!

Aralarında John F. Kennedy'nin de bulunduğu üç ABD başkanının saç örnekleri 2023 yılı sonuna kadar uzayın derinliklerine gidecek.

2024-01-07 12:21:50
2

Aralarında John F. Kennedy'nin de bulunduğu üç ABD başkanının saç örnekleri 2023 yılı sonuna kadar uzayın derinliklerine gidecek.

3

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) ilk insanlı Ay yolculuğu olan Apollo misyonundan 54 yıl sonra, ülkede 2 özel şirketin ilk Ay’a inişini deneyeceği açıklandı.

4

Pensilvanya merkezli Astrobotic Technology şirketinin ürettiği “Peregrine” adlı uzay aracı, pazartesi günü United Launch Alliance’ın “Vulcan” adlı yeni roketiyle Ay’a inmeyi planlıyor.

5

Başarılı olursa Ay’a iniş yapan ilk özel şirket olacak olan Astrobotic Technology’nin aracının NASA’nın yüklerini ve bazı araştırma paketlerini taşıdığı belirtildi.

6

ÜÇ ABD BAŞKANININ SAÇ ÖRNEKLERİ UZAYA GÖNDERİLECEK

7

Houston Chronicle'ın haberine göre, başkanlar John F Kennedy, Dwight D Eisenhower ve George Washington'dan alınan saç örnekleri ay bitmeden United Launch Alliance'a ait bir Vulcan roketiyle uzayın derinliklerine doğru yola çıkacak.

8

Görevi, yakılmış kalıntıları ve DNA örneklerini uzaya gönderme konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan Celestis organize edecek.

9

SPACEX ROKETİYLE FIRLATILACAKLAR Teksas merkezli Intuitive Machines şirketiyse şubat ortasında SpaceX’in roketiyle Ay’a inmesi için “Nova-C” adlı uzay aracını fırlatmayı planlıyor.

10

Celestis'in başkanı Colby Youngblood, Chronicle'a yaptığı açıklamada, "Bilimsel açıdan, gelecekteki araştırmacıların bu uçuş kapsülünü bulmaları ve içinde ne olduğunu incelemeleri kesinlikle mümkün" dedi.

11

UZAYDA BİNLERCE YIL BOZULMADAN KALABİLİR Celestis, 2023 yılında yaptığı bir açıklamada, son dönem başkanlarının DNA örneklerinin uzaya gönderilmesinin gelecekte insanların ABD tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

12

Şirket, "Dünya dışı DNA depolama, insan genomunun uzayda binlerce yıl boyunca bozulmadan korunmasına olanak tanıyor" dedi.

13

"Bu, kozmik bir zaman kapsülü gibi daha sonra keşfedilebileceği anlamına geliyor. Bu da gelecek nesillerin binlerce yıl sonra ABD'nin ataları hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlayabilir" denildi.

14

Üç ABD başkanının DNA örnekleri, adını Uzay Yolu dizisinden alan Enterprise Flight of Celestis'te bulunacak. Youngblood, "Bu üç başkanı bu ilk tarihi göreve yerleştirmenin onlara onurlu bir saygı duruşu olduğunu düşünüyoruz" dedi.

15

BAŞKA İNSANLARIN DNA ÖRNEKLERİ DE TAŞINACAK Uçuşta ayrıca dizinin geliştiricisi Gene Roddenberry, eşi Majel Barrett Roddenberry'nin külleri ve oğullarının DNA örneği de taşınacak.

16

Celestis'in kurucu ortağı ve CEO'su Charles M Chafer, 2022 yılında yaptığı açıklamada, "Bu görevle, 1997 yılında Majel Barrett Roddenberry'ye verdiğim, bir gün onu ve kocası Star Trek'in geliştiricisi Gene Roddenberry'yi derin uzay anma uçuşunda birlikte uçuracağımıza dair bir sözü yerine getirmekten çok memnunuz" dedi.

17

ÖRNEKLER 150 DEN FAZLA UÇUŞ KAPSÜLÜYLE GEZEGENLER ARASI YOLCULUĞA ÇIKACAK

18

Celestis'in resmi web sitesinde misyonun "yakılmış kalıntılar (küller), DNA örnekleri ve dünya çapındaki müşterilerden gelen tebrik mesajlarını içeren 150'den fazla uçuş kapsülünü gezegenler arası uzayda sonsuz bir yolculuğa çıkaracağı" belirtildi.

19

UÇUŞ ERTELENEBİLİR United Launch Alliance CEO'sunun X'te yaptığı paylaşıma göre, daha önce 24 Aralık sabahı kalkması planlanan uçuş ertelenebilir.

20

PROJE PAZARLAMA AMAÇLI ORTAYA ÇIKTI Celestis daha önce de DNA ve yakılmış kalıntıları uzaya göndermişti. Şirket kendisini, ailelerin "yakınlarının hayatlarını anmalarına" yardımcı olarak pazarlıyor.

21

KAYNAK: HABER7

22

2024 YILINDA 8 HARİKA OLAY GERÇEKLEŞECEK!

23

Önümüzdeki yıl, en iyi durumdaki meteor yağmurları ve tam güneş tutulması da dahil olmak üzere yıldız gözlemcileri için harikalarla dolu.

24

Gökyüzü gözlemcilerini önümüzdeki yıl büyük bir heyecan bekliyor. 2024 yılında bir dizi göksel mucize gökyüzünü aydınlatacak.

25

Yüz milyonlarca kişiyi büyüleyecek başlıca etkinlikler arasında tam güneş tutulması ve muhteşem meteor yağmurları yer alıyor ve yıl boyunca güneş maksimum güneşe yaklaştıkça göz kamaştırıcı auroraların daha sık görülmesi bekleniyor.

26

1) 2024'ÜN 18. GÜNÜNDE JUPITER VE AY BULUŞACAK

27

Yıl, iki parlak komşu dünyanın göz alıcı eşleşmesiyle başlıyor: Ay ve Jüpiter. Güneş sistemindeki en büyük gezegen 18 Ocak'ta akşamın erken saatlerinde gökyüzüne hakim olacak ve parlayan bir yarım ayın yanında görünecek.

28

2) 8 NİSAN: TAM GÜNEŞ TUTULMASI KUZEY AMERİKA'YI KAPLAYACAK

29

Yılın en önemli gök olayı, ayın güneşi tamamen örtmesiyle Kuzey Amerika'daki milyonlarca izleyici için gökyüzünü karartacak olan nefes kesici bir tam güneş tutulması olacak.

30

3) NİSAN AYINDA: PARLAK BIR KUYRUKLU YILDIZ DÜNYA'NIN YAKININDAN GEÇECEK

31

Everest Dağı'nın üç katı büyüklüğündeki 12P/Pons-Brooks adlı dev bir kuyruklu yıldız hızla iç güneş sistemine doğru ilerliyor. Çoğunlukla buz, toz ve gazdan oluşan kriyovolkanik kuyruklu yıldız, 2023 yılında birden fazla patlama yaşadı ve parlaklığındaki hızlı artışla gökbilimcileri şaşırttı.

32

4) 4 MAYIS: ETA AQUARIDS METEOR YAĞMURU ZIRVEYE ULAŞACAK

33

En iyi manzaraların 4 Mayıs'ın şafak vaktinden hemen öncesine kadar küçülen hilalin doğmayacağı, yani özellikle karanlık gökyüzünün yıldız gözlemcilerine en sönük kayan yıldızları bile görme imkânı vereceği şafak öncesi saatlerde görülmesi bekleniyor.

34

5) 12 VE 13 AĞUSTOS: PERSEİDLERİN METEOR YAĞMURUNUN ZİRVESİ

35

Bu Perseid meteor yağmurudur ve tipik bir yılda saatte 60'a kadar kayan yıldız üretebilir. Bu yıl Perseidler için özellikle iyi olacağa benziyor, çünkü yağmurun zirvesi karanlık, aysız bir gökyüzüne denk gelecek.

36

6) 17 EYLÜL: HALKALI GEZEGEN AY'A KATILIYOR

37

Yılın son dört ayı, Ay ve Satürn'ün 17 Eylül'de başlamak üzere ayda bir kez bir araya gelmesiyle mükemmel bir göksel hizalanma dizisi sunacak.

38

7) 2 EKİM: GÖKYÜZÜNDE BİR ATEŞ ÇEMBERİ

39

Batı Yarımküre'deki şanslı izleyiciler 2024 yılının ikinci güneş tutulmasına tanıklık edecekler. Ateş çemberi ya da halkalı tutulmanın yolu çoğunlukla Pasifik Okyanusu'ndan geçecek ve karadan görüş mesafesini birkaç yerle sınırlayacak.

40

9) 80 BİN YIL SONRA İLK KEZ HEM GÜNEŞE HEM DÜNYAYA YAKLAŞACAK!

41

Kuyruklu yıldız avcıları, ilk kez Şubat 2023'te tespit edilen ve 2024'ün sonlarında çarpıcı bir manzara haline gelmesi beklenen A3 Tsuchinshan-ATLAS gök cismini yakından izliyor. Yaz başlarında, akşam gökyüzünde görülebilecek ve küçük arka bahçe teleskoplarıyla gözlemlenebilecek. Eylül ayı yaklaşırken, kuyruklu yıldızın yörüngesi onu 80.000 yıl sonra ilk kez hem Güneş'e hem de Dünya'ya yaklaştıracak.

42

8) 4 ARALIK: VENÜS VE HILAL GÜN BATIMINDAN SONRA KUCAKLAŞACAK

43

Güneş'ten sonraki en parlak iki cisim olan Ay ve Venüs, akşamın erken saatlerinde gökyüzünde güçlerini birleştirirken, yıldız gözlemcilerini erken bir tatil hediyesi bekliyor. Bu iki dünya dürbünle birlikte görülebilecek kadar yakın olacak ve ek bir cazibe olarak Venüs, küçük arka bahçe teleskoplarında çeyrek ayın minyatür bir versiyonu olarak görünecek.

44

Bu göksel hizalanmanın keyfini çıkarmak için tek yapmanız gereken 4 Aralık'ta güneş battıktan hemen sonra Ay'ı aramak.

45

KAYNAK: NATIONAL GEOGRAPHIC

46