AKİT MENÜ

Dünya

14 asır boyunca içinde namaz kılındı! Siyonistler yıktı

Siyonistlerin Gazze Şeridi'ne yönelik alçakça saldırıları devam ediyor. Hiçbir şeye saygısı olmayan Siyonist rejim tam 14 asır boyunca namaz kılınan Gazze Ulu Camii'ni yıktı.

2024-01-08 03:06:27
2

Siyonistlerin Gazze Şeridi'ne yönelik alçakça saldırıları devam ediyor. Hiçbir şeye saygısı olmayan Siyonist rejim tam 14 asır boyunca namaz kılınan Gazze Ulu Camii'ni yıktı.

3

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılar devam ediyor.

4

İsrail ordusunun devam eden saldırıları nedeniyle Gazze kentindeki camiler, kiliseler, hamamlar, çarşılar gibi tarihi yapılar da hasar gördü veya yıkıldı.

5

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanlarında Gazze kentindeki 14 yüzyıllık tarihe sahip olan Gazze Ulu Camii'ni yıktı. Hem Memlük hem de Osmanlı döneminin mimari özellikleriyle olan "Büyük Ömeri Camii" diğer bir adıyla "Gazze Ulu Camii" Filistin genelinde 3. büyük cami özelliğini taşıyor.

6

Büyük Ömer Camii'nin farklı tarihî dönemlere tanıklık etmiş olması ona farklı mimari ve kültürel özellikler kazandırıyor. Heniyye'ye göre, İslâm mimarisinin en önemli yapılarından tonozlarla örtülü eyvanlar ve yine İslâm ülkelerinde yaygın olan geometrik ve bitkisel motifli süslemeler mevcuttur.

7

Caminin batı yönünde ise Osmanlı döneminde şadırvan olarak tahsis edilen küçük bir havuz bulunuyor. Caminin kapalı namazgah alanında farklı yüksekliklerde 4 revak bulunuyor. Revakların üst kısımlarında güneş ve hava girmesi için pencereler yer alıyor.

8

Caminin iç kısmında ise Birinci Dünya Savaşı'nda İngiliz gemileri tarafından bombalanan ve Osmanlı döneminde yeniden inşa edilen minareye çıkan merdivenlere açılan bir kapı bulunuyor. 36 metre yüksekliğindeki bu minareye 286 basamakla çıkılıyor.