AKİT MENÜ

Kültür Sanat

Yunanistan'daki o adada kazı yapan arkeologlar 2.700 yıllık hazine buldu: Sandığı açınca içinden çıkana inanamadı

Yunanistan'ın Evia adasında arkeologlar tarafından gerçekleştirilen bir kazı sırasında ele geçirilen 2.700 yıllık sandığın içinden çıkana hiç kimse inanamadı.

2024-01-22 21:06:03
2

Yunanistan'ın Evia adasında arkeologlar tarafından gerçekleştirilen bir kazı sırasında ele geçirilen 2.700 yıllık sandığın içinden çıkana hiç kimse inanamadı.

3

Türkiye'nin yanı başında yer alan komşu ülke Yunanistan'ın Evia adasında gerçekleştirilen bir kazı sırasında arkeologlar 2.700 yıllık bir sandık ele geçirdi. Ele geçirine binlerce yıllık sandığın içinden çıkanlar ise herkesi adeta dumura uğrattı. Evia adasında 50 kişilik ekip tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında birçok arkeolojik buluntu elde edildi. Ancak asıl ilgi çeken eser ise değerli mücevherler ve tarihi kalıntılarla dolu 2.700 yıllık bir sandık oldu.

4

ÜLKENİN EN BÜYÜK İKİNCİ ADASI! Arkeologlar, ülkenin en büyük ikinci adasındaki antik Amarysia Artemis Tapınağı'nın yakınında başka bir tapınak keşfettiler; bu tapınak M.Ö. 7. yüzyıldan kalmaydı. Yunanistan Kültür Bakanlığı'ndan tercüme edilen açıklamaya göre, burası çok kullanılan sunaklarla doluydu .2023 YILINDA TAMAMEN ORTAYA ÇIKARILDI Antik Yunanistan'da bu dönemin yüz metrelik tapınaklarını simgeleyen 30 metrelik uzunluğuyla dikkat çeken buluntu, 2023 yılında tamamen ortaya çıkarıldı ve dış duvarları ve batı tarafında bir kemer bulunuyor. Ekip, daha ilgi çekici olanın "içinde bulunan önemli sayıda yapı" olduğunu söyledi. Bu yapılar muhtemelen sunak olarak kullanılmış birkaç ocak içeriyordu.

5

AT NALI ŞEKLİNDE SUNAK! At nalı şeklindeki sunak, tasarımların en benzersiz olanıydı ve kömürleşmiş kemikler açısından zengin olan kalın kül katmanları sürekli kullanım gösteriyordu. Açıklamada, "Bazılarının tapınaktan önceye ait olma ihtimali göz ardı edilemez" deniyor. At nalı sunağının ilk kullanım evresinde MÖ 8. yy'ın sonlarına tarihlenen çanak çömlek ele geçmiştir .BULGULAR SUNAK KALINTILARI İLE SINIRLI KALMADI! Bulgular sunak kalıntılarıyla da sınırlı kalmadı. Ekip, Korint kaymaktaşı, Attika vazoları ve yerel yapım ritüel testiler buldu. Ayrıca daha parlak türden bir hazine ortaya çıkardılar: altın, gümüş, mercan ve kehribar takılar, Doğu'dan muskalar, bronz ve demir aksesuarlar

6

TAPINAK KURU TAŞTAN SAĞLAM BİR TEMEL ÜZERİNE KURULU! Tapınağın kuru taştan sağlam bir temel üzerine kaba tuğlalardan inşa edilmiş olması, inşaat sırasında zeminin hâlâ bataklık olduğunu gösteriyor. Tapınağın iç duvarı boyunca kiremitli çatıyı destekleyen sütunlar bulunuyor.

7

6. YÜZYILDAN KALMA! Ekip, büyük olasılıkla tapınağın bir bölümünü tahrip eden bir yangının meydana geldiğini, bunun sonucunda kalan bölümleri korumak için tuğla bölmelerin yerleştirilmesine ve muhtemelen 6. yüzyılın sonlarında oluşturulmuş yeni bir bölüme yol açtığını keşfetti . MİKEN DÖNEMİNE AİT! Araştırmacıların en eski bölümlerden bazılarının olduğuna inandıkları yerde, boğaları ve koçu temsil eden Geometrik dönem bronz heykelcikleri keşfettiler. Miken dönemine ait kilden bir boğa başı da bölgede bulunuyordu. Ve alan genel olarak tapınağın kendisinden bile daha derin bir tarihe uzanıyor; test kesimlerinde MÖ 9. Açıklamada, "Bu tabakaların en eskisine ilişkin araştırmalar henüz yeni başlamış olsa da, ilk keşifler kültün köklerinin Miken döneminin sonundan sonraki yüzyıllara dayandığını gösteriyor" dedi.

8

ERKEN BAKIR ÇAĞINA AİT HEYBETLİ DUVARLAR! Kültür Bakanlığı, tercüme edilmiş bir Facebook gönderisinde , tapınağın bulunduğu tepede yapılan daha sonraki kazılarda, "Erken Bakır Çağı'na ait heybetli duvarların", " şüphesiz tarih öncesi yerleşimin bir tahkimat sistemine ait olduğunu" doğruladı. Araştırmacılar çevredeki alanın eski bölümlerini keşfetmeye devam ettikçe (çoğu tapınağın dışındaki antik yaşam tarzını gösteriyor), kutsal tapınağın arazideki büyümesiyle ilgilenmeye devam ediyorlar. Tüm altın takılar zaten bulunmuş olsa bile.(tv100.)