AKİT MENÜ

Dünya

Deprem sonrası ortaya çıktı! Bilim insanları 'Bu sıra dışı' diyerek anlam veremedi

Japonya'da geçtiğimiz haftalarda meydana gelen şiddetli depremlerin ardından sıra dışı bir olay yaşandı.

2024-01-23 16:59:14
1

Japonya'da geçtiğimiz haftalarda meydana gelen şiddetli depremlerin ardından sıra dışı bir olay yaşandı.

2

Japon takımadalarının merkezindeki Noto yarımadasını vuran ve 230'dan fazla kişinin ölümüne neden olan depremden üç hafta sonra bilim insanları sıra dışı bir şey fark etti!

3

1 Ocak'ta meydana gelen depremin büyüklüğü 7,5 olarak belirlenmişti. Bunu çok sayıda artçı deprem takip etti. Doğudan batıya 150 kilometre uzanan denizaltı fayı boyunca meydana gelen hareketler, kaya bölmelerinde büyük kaymalara neden oldu.

4

Sismik ve Volkanik Jeoloji Araştırma Enstitüsünde sismolog olan Masanobu Shishikura, kayalık bölüm, sonunda deniz bölümünün üzerine binerek kara seviyelerinde keskin bir yükselmeye neden oldu.

5

Bulunduğu yere bağlı olarak bu yükselme dört metre gibi olağanüstü bir seviyeye ulaştı ve denizin 240 metre çekilmesine neden oldu.

6

Shishikura, "Japonya'da Meiji dönemine (1868-1912) kadar uzanan modern sismik kayıtların oluşturulmasından bu yana böyle bir şey hiç olmadı" diyor. Gazetenin haberine göre, Japon Coğrafyacılar Birliği tarafından yapılan bir analize göre, deprem sonucunda yarımadanın yüzölçümü 4,4 km² arttı.

7

Ancak denizin çekilmesinin, balıkçı işgücünün yaşlanması nedeniyle zaten zayıflamış olan yerel balıkçılık endüstrisi üzerinde yıkıcı etkileri olması beklenebilir.

8

Karanın iki metre yükseldiği yarımadanın kuzeyindeki Noroshi limanında deniz derinliği 1,5 metreye kadar düşerek, bazı tekneleri hareketsiz hale getirdi. Deniz kulağı ve diğer kabuklu deniz hayvanlarına ev sahipliği yapan kayalık deniz tabanı da kurudu.