AKİT MENÜ

Gündem

ABD yıkılıyor! Teksas sorunu yeni değil: Ayrılıkçı fikirler her geçen gün artıyor

Teksas Valisi Biden’ın emirlerini yerine getirmiyor. Beyaz Saray ile yaşanan her krizde eyalette bağımsızlık ilan etme fikri daha da güçleniyor. Son dönemde bu konuda seçim yapılması bile gündeme geldi. Amerika da neler oluyor? Amerika yıkılıyor mu? İşte tüm bu soruların cevabı...

2024-01-28 11:20:51
2

Teksas Valisi Biden’ın emirlerini yerine getirmiyor. Beyaz Saray ile yaşanan her krizde eyalette bağımsızlık ilan etme fikri daha da güçleniyor. Son dönemde bu konuda seçim yapılması bile gündeme geldi. Amerika da neler oluyor? Amerika yıkılıyor mu? İşte tüm bu soruların cevabı...

3

Küresel olarak gücünü kaybeden ABD’de iç çelişkiler ve çatışmalar büyüyor. Son olarak Beyaz saray yönetimi ile Teksas Eyalet Yönetimi arasında yaşanan sınır koruma krizi ülke içinde kutuplaşma yarattı. Eyalet yönetiminin ABD Başkanı Joe Biden’ın talimatlarını çiğnemesiyle birlikte ülkede Anayasa tartışmaları başladı. Peki bundan sonra ne olacak?

4

Federal hükümet ve Teksas üç haftadır, bir zamanlar göçmenlerin yasadışı geçişleri için yoğun bir alan olan sınır kasabası Eagle Pass'taki şehre ait bir kamu parkı olan Shelby Park üzerinde gerilim yaşıyor. Vali Greg Abbott tarafından görevlendirilen Teksas Ulusal Muhafız askerleri ocak ayının başlarında Shelby Park'ın kontrolünü ele geçirdi ve o zamandan beri Sınır Devriyesi ajanlarının, bir zamanlar federal kurum için geçici bir göçmen tutma alanı olarak hizmet veren alanda göçmenleri işlemden geçirmesini engelledi.

5

BIDEN MEŞRU MÜDAAFAMIZI BALTALAYAMAZ Sınır Devriyesini denetleyen İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), Teksas Başsavcısı Ken Paxton'a cuma gününe kadar eyaletin yumuşayacağını ve federal ajanların Shelby Park'a girmesine izin vereceğini söylemesi için süre vermişti. Ancak cuma günü Paxton bu talebi reddederek, Teksas eyalet yetkililerinin DHS'nin bölgeyi "gayri resmi ve yasadışı bir giriş limanı" haline getirmesine izin vermeyeceğini söyledi. Paxton mektubunda “Talebiniz bu vesileyle reddedilmiştir” diye yazdı. Paxton, "Biden Yönetiminin Eyaletin anayasal meşru müdafaa hakkını baltalamaya yönelik her türlü çabasına karşı Teksas'ın güney sınırını koruma çabalarını" sürdürme sözü de verdi.

6

‘SINIR UMURLARINDA DEĞİL’ Paxton ayrıca sunucu Tucker Carlson’a da konuştu. Carlson’un programında Paxton, "Biden'ın bunu [sınırı] pek düşündüğünü sanmıyorum. Bence bu kararları perde arkasında kimler veriyorsa, onlar onun işleyicileri. Bunun kim olduğunu bilseydim, muhtemelen size daha iyi bir cevap verebilirdim. Ama ne yapacağı konusunda hiçbir fikrim yok çünkü ne yapacağını bildiğini sanmıyorum. İşi bittikten sonra da ne yaptığının farkına varacağından emin değilim." ifadelerini kullandı.

7

TRUMP: TÜM EYALETLER ULUSAL MUHAFIZLARINI GÖNDERSİN Anlaşmazlık büyürken, Yüksek Mahkemenin son kararının aksine sınıra yeni dikenli teller çekeceğini duyuran Teksas Valisi Greg Abbott'a, 25 Cumhuriyetçi eyaletten ve eski ABD Başkanı Donald Trump'tan destek geldi. Trump, tüm eyaletlere çağrı yaparak ulusal muhafızlarını Teksas'a göndermeleri ve ABD'nin güney sınırını yasa dışı göçmenlerden korumaları gerektiğini belirtti. Eski ABD Başkanı, Truth Social'daki paylaşımında ayrıca, yeniden seçilmesi halinde "Vali Abbott ile el ele vererek" Tarihteki En Büyük Yurtiçi Sınırdışı Operasyonu olarak adlandırdığı operasyonu hayata geçirme sözü verdi.

8

TEKSAS MİLLİYETÇİ HAREKETİ Teksas'ın Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılmasını savunanlar çok önemli bir zafer kazanmanın eşiğinde olduklarına inanıyorlar. Kasım ayının sonunda Teksas Cumhuriyetçi Parti'nin yürütme kurulu, Mart 2024'te yapılacak Cumhuriyetçi ön seçimlerinde seçmenlerin hangi oy pusulası önerilerine karar vereceğini oylayacak. Önergelerden biri Cumhuriyetçi seçmenlere "Teksas Eyaleti bağımsız bir ulus statüsünü yeniden kazanmalı mı?" sorusunu yöneltecek.

9

Oylama öncesinde, Teksas'ın ABD'den bağımsızlığını destekleyen bir kuruluş olan Teksas Milliyetçi Hareketi (TEXIT), Cumhuriyetçi Parti’yi ayrılmayı destekleyip desteklemedikleri konusunda bir oylama yapmaya zorlamak için yeterli imzaya sahip oldukları konusunda uyardı.

10

‘BAĞIMSIZLIĞA DOĞRU GİDİYORUZ’ TEXIT hareketinin lideri Daniel Miller Newsweek'e verdiği demeçte Teksas'ın otuz yıl içinde bağımsız bir ulus haline gelebileceğine inandığını söyledi. Miller, "Bence federal hükümetin içinde bulunduğu yörünge, Teksas'ın içinde bulunduğu yörünge, bence bu yöne doğru gidiyoruz, yani ister bilinçli bir kararla ister federal sistemin temel gereksinimlerini karşılayamaması nedeniyle çökmesiyle olsun, Teksas'ın 30 yıl içinde kesinlikle bağımsız bir ulus haline geleceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

11

REFERANDUM BASKISI Teksas’daki milliyetçiler, ABD Anayasası'nda bir eyaletin ayrılmasına ilişkin bir hüküm bulunmamasına rağmen, yıllardır Teksas'ın ayrılması için referandum yapılması yönünde baskı yapıyor. Eyalet 1836 yılında Meksika'dan ayrıldı ve bir ABD eyaleti olmadan önce dokuz yıl boyunca kendi başına idare edildi. Ayrıca 1861 yılında Birlik'ten (Amerikan İç Savaşı sırasında ABD halk arasında Kuzey olarak da bilinen Birlik olarak anıldı.) ayrılmış ve 1870 yılında İç Savaş'ın sona ermesinin ardından yeniden Birliğe kabul edildi.

12

Teksas Milliyetçi Hareketi’nin yaptığı açıklamada, "Bu yılın (2023) haziran ayında kuruluşumuz Teksas Seçim Kanunu 172.088 uyarınca bir dilekçe kampanyası başlattı. Seçim Kanunu'nun bu bölümü, seçmenlerin dilekçe yoluyla bir partinin ön seçim oy pusulasına bir soru koymasına izin vermektedir. Kısacası, 97 bin 709 imza toplayarak ve bunları son başvuru tarihi olan 11 Aralık 2023'e kadar teslim ederek, Eyalet Cumhuriyetçi Yürütme Komitesi’nin oy pusulası önerme sürecini atlatabilir ve partiyi soruyu oy pusulasına koymaya zorlayabiliriz." ifadelerine yer verilmişti.

13

SORU KABUL EDİLİRSE NE OLUR? Soru önseçime girer ve kabul edilirse, yasal olarak bağlayıcı olmayacak ve Teksas'ın ABD'den gerçekten ayrıldığı anlamına gelmeyecek. Yine de, eleştirmenlerin genel seçimlerde önemli engellerle karşılaşacak uç bir inanç olarak gördükleri ayrılma savunucuları için önemli bir zafer olacaktır. Mektupta sorunun "sadece tavsiye niteliğinde" olacağı belirtiliyor ve Cumhuriyetçi seçmenlere eyaletin bağımsız bir ulus olup olmaması konusundaki düşüncelerini paylaşmaları öneriliyor.

14

EN BÜYÜK İKİNCİ EKONOMİ Teksas, ABD Başkanlık Seçimleri’nde Cumhuriyetçi Parti’nin zafer kazandığı bir eyalet. Aynı zamanda bu eyalet, yüzde 42,40'lık oranla ABD'nin en büyük yerli petrol üreticisidir. GSYH baz alındığında ABD’nin en büyük ikinci ekonomiye sahip eyaleti Teksas’tır. 2023 yılında GSYH’si 2 trilyon 596 milyar 144 milyon dolar olarak hesaplandı. GSYH sıralamalarına bakıldığında Teksas bağımsızlık kararı alırsa dünyanın en büyük 8. ekonomisi olarak İtalya’yı geride bırakmış olacak