AKİT MENÜ

Tarım

Türk tarımından kahreden haber! Durum gerçekten endişe verici

Son dönemde kuşkusuz birçok sebze ve meyveyi pahalıya yiyoruz. Bunun yanında çiftçinin artık tarlayı terk etmeye başladığı rakamlarla ortaya çıktı.

2024-01-28 19:02:03
2

Son dönemde kuşkusuz birçok sebze ve meyveyi pahalıya yiyoruz. Bunun yanında çiftçinin artık tarlayı terk etmeye başladığı rakamlarla ortaya çıktı.

4

Tırmanan maliyet kalemleri nedeniyle çiftçinin tarlayı terk etmesi ve betonlaşma etkisiyle tarım arazileri yok oluyor. Türkiye, son 30 yılda tarım arazilerinin yüzde 13’ünü kaybetti.

5

Türkiye 30 yıllık tarım eğitimi yüzde 13’ünü, Antalya ise yüzde 15’ini kaybetti. Üretimden vazgeçen çiftçi, sera ve tarlalarını müteahhitlere vererek depo ve daire yaptırıp kira geliriyle geçinmeyi tercih ediyor.

6

Turizm kenti Antalya, aynı zamanda örtü altı üretimin de merkezi. Kentte naylon ve cam seralarda yılın her sezonunda sebze ve meyve üretimi yapılıyor.

7

Gazipasa ilçesi muz ve tropikal meyve üretimi, Manavgat ilçesi de muz bölgelerinde adın söz ettirir hale geldi. Ancak son yıllarda artan girdi maliyetleri nedeniyle tarım için genişleyen araziler ortaya çıkmaya başladı. Türkiye’de son 30 yıllık tarım arazilerinde büyük oranda artış oldu.

9

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, betonlaşmanın Antalya’nın turizm kenti olması nedeniyle biraz daha fazla olduğunu söyledi.

10

Tarım alanlarındaki azalmaya dikkati çeken Prof. Dr. Erkan “Antalya’daki tarımda yüzde 15’in üzerinde bir azalma söz konusu.

11

Üretim anlamında bitkiler Avrupa’nın en büyük tarım üreticisi konumundayız. Bu anlamda bir sorunumuz yok. Meyvede 5, sebzede 4′ 30 yıllık tarım alanlarında Türkiye genelinde yüzde 13, Antalya’da ise yüzde 15’lik var azalma. Turizm sektörünün canlı olması, kalkınma alanlarındaki azalmayı daha da artırmış durumda” diye konuştu.

12

Tarım alanlarında büyümeye rağmen üretimde sorun yaşanmadığını savunan Prof. Dr. Mustafa Erkan "En sevindiğimiz nokta da bu. Bu kadar olumsuzluğa rağmen tarımda çok şiddetli üretim artışı var. Islah ile çok üstün verimli ürünler elde ediliyor. Son 30 yıllık buğday üretimi 4 katlık verim artışı , bazı meyve türlerinde 2, sebzede 3 katılaşabiliyor. Genel olarak veriler 30 yılda yüzde 50 oranında tüm ürün kollarında verim artışından söz edebiliriz" dedi.

13

Kentin merkez ilçelerinden Aksu'da domates ve sebze üretimi yapan çiftçilerin bolluğu, üretimden vazgeçerek tarım bitkileri farklı şekilde değerlendiriliyor. Girdi maliyetlerinin hasat zamanı kazandıkları paraya eş değer durumu geldiğinde dert yanan üretici, çözümü ise sera ve tarlalarını depoya çevirmekte buldu. Bazıları depo inşa edip kiraya vererek geçinmeyi planlarken ev ya da iş yeri yapımı konusunda sorun olmayan tapulu araziler ise daire ve dükkan karşılığında müteahhitlere veriliyor. Yaşı genç olan kesim ise turizm tesislerinde aylık ücretle almayı tercih ediyor.