AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Neler var neler! İşte Mars'ta insanlara ait pislikler

Uzayla ilgili gelecek hayallerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. İnsanoğlunun gelecekte uzayda yaşama hayali sürerken daha şimdiden Mars, insan çöpleriyle dolmaya başladı.

2024-02-04 15:25:10
2

Uzayla ilgili gelecek hayallerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. İnsanoğlunun gelecekte uzayda yaşama hayali sürerken daha şimdiden Mars, insan çöpleriyle dolmaya başladı.

3

Gezegene hiç ayak basmamış olmasına rağmen, insan yapımı uzay çöpleri Mars'ta birikmeye başladı bile. Yeni bir harita, artık kullanılmayan Ingenuity helikopteri de dahil olmak üzere son 53 yılda Mars'a inen uzay araçlarının enkazlarının yerlerini ortaya koyuyor.

4

Bu hurdalar arasında metal iniş ekipmanı parçaları, ısı kalkanları, kullanılmış paraşütler, kırpılmış rotor kanatları, matkap uçları ve hatta kumaş ağlar bulunmaktadır. Batı Virginia Üniversitesi'nde havacılık ve uzay mühendisliği profesörü olan Çağrı Kılıç, Mars'ta halihazırda 15.694 kilo insan çöpü olduğunu tahmin ediyor.Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, tam yetişkin bir Afrika filiyle yaklaşık aynı ağırlıkta!

5

MARS'TAKİ İNSAN ÇÖPLERİ ARASINDA NELER VAR? Örnekler arasında, Mayıs 1971'de yere çakıldığında Mars yüzeyine temas eden ilk insan yapımı nesne olan Rusya'nın Mars 2 iniş aracı da yer almaktadır.

6

Bir de Aralık 2003'te Kızıl Gezegen'e inen ancak daha sonra kaybolan İngiliz uzay aracı Beagle 2 var.

7

Şimdi onlara, 18 Ocak'ta rotor kanatlarından birini kırdıktan sonra artık uçamayan NASA'nın 'Ingenuity' helikopteri de katıldı. Yeni harita, artık kullanılmayan Ingenuity helikopteri de dahil olmak üzere, son 53 yılda (1971'de gezegene ilk insan yapımı nesnenin dokunmasından bu yana) Mars'a inen uzay araçlarının enkazlarının yerlerini ortaya koyuyor.

8

NASA'nın Ingenuity helikopteri 18 Ocak 2024'teki 72. uçuşunun ardından, sert bir iniş sırasında hasar gören bir rotor kanadının gölgesini gösteren bu görüntüyü yakaladı.Gölgenin üst kısmındaki hasara dikkat edin. Bu, Ingenuity'nin bir daha uçmayacağı ve artık aktif olmayan bir uzay aracı olduğu anlamına geliyor

9

Termal battaniye... Bir bilim insanı Mars'ta 15,694 kilo çöp olduğunu hesapladı. Bunların çoğu, NASA'nın Perseverance'ını 2021'de cehennem atmosferindeki inişinde hayatta kalmasını sağlayan bu termal battaniye gibi atılmış donanımlardan kaynaklanıyor.

10

Ingenuity helikopteri, Perseverance ile birlikte inişi sırasında kullanılan iniş ekipmanının bir görüntüsünü çekti. Resimde bir paraşüt ve gezgini uzayda koruyan koni şeklindeki arka kabuk görülüyor

11

Haziran 2022'de Perseverance, Mars'a güvenli bir şekilde inmesine yardımcı olan parçalanmış bir Dacron ağ parçasına rastladı.

13

Perseverance keşif aracı Temmuz 2021'de Kızıl Gezegen'in yüzeyine bir matkap ucu bıraktı. Rotor hasarı ve tekerlekleri olmaması nedeniyle Ingenuity hareket edemeyerek olduğu yerde çakılı kaldı. Burada 6 Nisan 2021'de, Mars'ta konuşlandırılmasının üçüncü gününde resmedilmiştir.

14

2015 yılında NASA'nın Mars Keşif Yörünge Aracı'ndan alınan bu görüntü, güvenli bir şekilde iniş yapan ancak dört güneş panelinden ikisi açılmayarak uzay aracının iletişim antenini engelleyen Beagle 2'nin kalıntılarını gösteriyor.

15

NASA'nın Opportunity aracı şu anda Mars'ta ölü durumda, ancak 2004 yılında ısı kalkanının bir fotoğrafını, birkaç mil boyunca yere dökülen enkazla birlikte gönderdi.

16

VİKİNG 2 UZAY ARACI Mars yüzeyin tek parça olan, ancak çalışmayan dokuz tane uzay aracı yer alıyor...

17

MARS 3 UZAY ARACI

18

MARS 6 UZAY ARACI

19

VIKING 1 UZAY ARACI

20

SOJOURNER YÜZEY ARAŞTIRMA ARACI

21

SPIRIT YÜZEY ARAŞTIRMA ARACI

22

PHONIX İNİŞ ARACI

23

OPPORTUNITY YÜZEY ARAŞTIRMA ARACI Kaynak: Haber 7