AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

İngilizler duyurdu: Türkiye'nin F-35 ihtiyacını sadece o uçak giderebilir

İngiliz Shephard Media, Türkiye'nin F-35 ihtiyacını giderecek olan uçak konusunda sürpriz bir noktayı işaret etti.

2024-02-09 00:58:57
1

İngiliz Shephard Media, Türkiye'nin F-35 ihtiyacını giderecek olan uçak konusunda sürpriz bir noktayı işaret etti.

2

ABD, Türkiye’nin F-35 programına potansiyel yeniden entegrasyonuna açık kalırken, son gelişmeler Türkiye’nin gerekliliğini sorgulayabileceği ihtimalini ortaya koyuyor.

3

: Türkiye’nin F-35 İhtiyacını Kaan Giderebilir!: Türkiye’nin modern bir hava kuvveti arayışı, ülke gelişmiş savaş uçağı arayışında karmaşık müzakereler ve stratejik kararlar alırken birçok soruyu gündeme getirdi.

4

ABD’nin Yunanistan’a F-35 ve Türkiye’ye F-16 satışını onaylamasından sadece bir hafta sonra , ABD’li bir yetkili Türkiye’yi tekrar F-35 programına davet etmeye açık olacağını söyledi.

5

F-16 jet satışı ve modernizasyon anlaşmaları şimdilik yoldayken ve Türkiye’nin yerli TF-X Kaan savaş uçağı programının planlanandan önce gerçekleşmesiyle, ülkenin gerçekten beşinci nesil Lockheed Martin savaş uçağına ihtiyacı olup olmadığı sorusu ortaya çıkıyor.

6

Shephard Media’nın yaptığı habere göre, Ankara, Rusya’dan S-400 hava savunma füze sistemlerini satın aldıktan sonra 2019 yılında Müşterek Savaşçı Programından (JFP) çıkarılmıştı .

7

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, “Patriot satışı için müzakere sürecindeydik ve bu müzakereler devam ederken Türkiye başka bir yöne gitti” dedi.

8

“Açıkçası bu S-400 meselesini çözebilirsek ki biz de bunu istiyoruz, ABD Türkiye’yi yeniden F -35 ailesine kabul etmekten memnuniyet duyacaktır. Ama önce diğer sorunu çözmeliyiz. Bunu çözerken Türkiye’nin güçlü bir hava savunmasına sahip olmasını da sağlamalıyız.”

9

Hudson Enstitüsü’nün kıdemli araştırmacılarından Dr Can Kasapoğlu, ABD savaş uçağının hâlâ Türk Hava Kuvvetleri için önemli bir varlık olabileceğinin kanıtlanabileceğine inanıyor.

10

Shephard’a “Hava gücü açısından bakıldığında F-35 hala önemli olacak” dedi . “Kaan 2030’ların ortalarına kadar filoları donatmayacak. Ülkenin, çağdaş savunma teknolojisi trendlerinin gerisinde kalmamak için beşinci nesil taktik askeri havacılık avantajına ihtiyacı var.”

13

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü askeri havacılık alanında kıdemli araştırmacı olan Douglas Barrie de benzer şekilde düşünüyor. “F-35’in NATO üyesi ülkelerde artan yaygınlığı göz önüne alındığında, Türkiye’nin hala Lighting II’ye ilgi duyması şaşırtıcı olmaz” dedi. “Böyle bir ilginin, diğer savaş uçağı üreticileriyle yapılacak müzakerelerde de bir kaldıraç görevi görebileceğini tahmin ediyorum.

14

ABD, Türkiye’nin F-35 programına potansiyel yeniden entegrasyonuna açık kalırken, son gelişmeler Türkiye’nin gelişen stratejik önceliklerinin ve yerli savunma girişimlerinin (MMU KAAN) F-35’in gerekliliğini sorgulayabileceği ihtimalini ortaya koyuyor.

14

KAYNAK: SANAYİ GAZETESİ