AKİT MENÜ

Sağlık

Ramazanı sağlıklı geçirmek için 8 tavsiye

Akşamları 1 saat erken uyuyun: Sahura kalktığınızda uykunuzun bölünmesinden şikayet ediyorsanız akşamları 1 saat erken yatın. Çünkü sahura kalkmadığınız takdirde gün içerisinde çok daha fazla sağlık sorunu yaşıyorsunuz. Sahur yapılmadan oruç tutulduğu takdirde aç kalma süresi artar, metabolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülebilir. Uzun süreli açlık sonrası; iftarda aşırı besin tüketimini ve gün içerisinde kan şekerinin düşmesini engellemek için, sahurda sindirimi yavaş besin değeri yüksek gıdaları tüketin.

2

Akşamları 1 saat erken uyuyun: Sahura kalktığınızda uykunuzun bölünmesinden şikayet ediyorsanız akşamları 1 saat erken yatın. Çünkü sahura kalkmadığınız takdirde gün içerisinde çok daha fazla sağlık sorunu yaşıyorsunuz. Sahur yapılmadan oruç tutulduğu takdirde aç kalma süresi artar, metabolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülebilir. Uzun süreli açlık sonrası; iftarda aşırı besin tüketimini ve gün içerisinde kan şekerinin düşmesini engellemek için, sahurda sindirimi yavaş besin değeri yüksek gıdaları tüketin.

3

İftarda yemeği geniş zamanda tüketin: Gün boyu aç kalan mideye, iftarda birden yüklenilmesi, birçok sağlık sorununa neden olacağı gibi kalbin yükünü de artırır. Dolayısıyla kalp krizi, yüksek tansiyon, beyin kanaması ve felç gibi hastalık riskleri doğurur. Uzun süre aç kalan mideye bir anda yüklenmeyin. Az az ve sık sık beslenin. Yemek yerken acele etmeyin. Çok zamanda az yemek yiyin.

4

İftarla sahur arasında 2 ara öğün yapın: Normal zamanda 5 veya 6 öğün olan beslenme sayısı ramazan ayında sahur ve iftardan oluşan 2 ana öğüne düşrr. İftardan uykuya gidene kadarki zaman dilimine 2 ara öğün ekleyin. Bu şekilde yaşanabilecek olumsuzlukları ve metabolizma hızınızın düşmesini engellemiş oluyorsunuz.

5

Yoğurt ve ayranı sofranızdan eksik etmeyin: Orucunuzu su ve hurmayla açtıktan sonra çorba ve salata gibi hafif besinlerle iftara devam edin. Ana yemeğe geçmeden önce 5-10 dakika kadar ara vermeniz midenizi rahatlatır ve daha az yemenizi sağlar. Hem protein hem kalsiyum açısından zengin olan yoğurt veya ayran tüketmeyi de unutmayın.

6

İftar ve sahur arasında en az 10 bardak su için: Yaz aylarında terlemenin çok olması sıvı kaybını da artırır. Gün içindeki su kaybı karşılanmadığında vücutta halsizlik, işte verimsizlik, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi sorunlar yaşanabilir. İftar ve sahur arasındaki zamanı sıvı açısından düzgün bir şekilde kullanın. Sıvı kaybını karşılamak için su dışında ev yapımı az şekerli limonatalar, ayran, meyve kompostoları tercih edin. Ramazan boyunca 2 litre su tüketimin altına düşmeyin. İftardan sahura kadar en az 8-10 bardak su tüketin. Fakat çay ve kahve gibi içeceklerle sıvı ihtiyacının karşılanmadığını unutmayın.

7

Tatlıyı yemekten 1-2 saat sonra tüketin: Yemekten 1-2 saat sonra meyve veya tatlı yiyebilirsiniz. Fakat tercih edeceğiniz tatlının şerbetli hamurlu ve kızartılan tatlılar olmamasına dikkat edin. Özellikle mevsim meyvelerinden yapılan sütlü tatlılar ya da dondurma sizin için daha hafif ve sağlıklı bir seçim olur.

8

Yağlı ve tuzlu gıdalar vücuttaki ödemi arttırır: İftar ve sahur arasındaki saatlerde beslenmenize önem vermeniz oruç tuttuğunuz saatleri daha rahat geçirmenizi sağlar. Bu nedenle yağlı ve tuzlu gıdaları asla tüketmeyin. Çünkü bu gıdalar gün içinde daha çok susamanıza ve su tüketemediğimiz için de yüksek tansiyon ve ödem gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. İftar ve sahurda tuz içeriği yüksek olan turşu, salamura, yağ ve tuz oranı yüksek olan pastırma, sucuk gibi besinler, şeker oranı ve kalorisi yüksek olan kurabiyeler, hamur tatlıları gibi besinlerden mutlaka uzak durun.

9

Sahurda çiğ sebze ve komposto kesinlikle bulunsun: Sahurda çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçının. Bunların yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilecek lif içeren sebze, meyve ve tam tahıllı besinleri tercih edin. Sahur için en ideal besinler, zeytin, peynir, yumurta, kepek ekmeği, çiğ sebzeler, süt, yoğurt, meyve veya meyve kompostoları.