AKİT MENÜ

Gıda

Buzdolabında sakladığınızda zehirli hale geliyor! Bu 4 doğal gıdaya dikkat…

Birçoğumuz yiyeceklerin buzdolabında saklanmasının sağlık açısından daha faydalı olduğunu düşünürüz. Mutfakların demirbaşı buzdolapları yiyeceklerimizi soğuk ve taze tutmak için çok önemlidir ancak bazen gizli riskleri de beraberinde getirebilir.

2024-02-17 08:27:35
2

Birçoğumuz yiyeceklerin buzdolabında saklanmasının sağlık açısından daha faydalı olduğunu düşünürüz. Mutfakların demirbaşı buzdolapları yiyeceklerimizi soğuk ve taze tutmak için çok önemlidir ancak bazen gizli riskleri de beraberinde getirebilir.

3

Uzmanlar, bazı gıdaların "toksik" olma potansiyeli nedeniyle buzdolabında saklanmaya uygun olmadığı konusunda uyardı.

4

Bağırsak sağlığı uzmanı ve yazar Dr. Dimple Jangda, özellikle "buzdolabında zehirli hale gelen" dört gıda konusunda uyardı.

5

Bu yiyecekler şunlardır: • Sarımsak • Soğanlar • Zencefil • Pirinç

6

SARIMSAK Pek çok yemeğe lezzet katmak için kullanılan popüler bir bitki olan sarımsak, buzdolabında küflenebilmektedir.

7

Doktor şöyle dedi: "Asla soyulmuş sarımsak almayın ve buzdolabında saklamayın çünkü çok çabuk küflenmeye başlar ve sarımsak küfü aslında kanserle bağlantılıdır."

8

"Her zaman kabuklu taze sarımsak tercih edin. Sadece pişirmeye hazır olduğunuzda kabuğunu açın ve her zaman buzdolabının dışında saklayın."

9

ABD'deki Cornell Üniversitesi şu uyarıda bulunuyor: "Taze sarımsakları buzdolabında saklamak iyi bir fikir değildir."

10

"Bunun nedeni sarımsak soğanlarının düşük asitli olması ve onları botulizmin arkasındaki suçlu olarak bilinen Clostridium botulinum'a yatkın hale getirmesidir."

11

SOĞAN Dr. Jangda, yarım soğanı buzdolabında bırakmanın tehlikeli olabileceğini söyledi. Şöyle devam etti: "Soğan düşük ısıya karşı hassas bir üründür."

12

"Buzdolabına koyduğunuzda nişasta şekere dönüşmeye ve küflenmeye başlıyor. Pek çok insan soğanın yarısını kesip pişirip diğer yarısını buzdolabında saklayarak bu hatayı yapıyor." "Bunu asla yapmayın. Ortamdaki tüm sağlıksız bakterileri toplamaya başlar ve küfleri yakalar."

13

ZENCEFİL Sarımsak ve soğan gibi zencefil de küflenmeye karşı hassastır.

14

"Buzdolabında saklandığında çok çabuk küflenmeye başlıyor ve bu da böbrek ve karaciğer yetmezliğiyle ilişkilendiriliyor" dedi. "Kesinlikle buzdolabında saklamayın."

15

PİRİNÇ Dr. Jangda, insanların pişmiş pirinci buzdolabında bıraktığı son zamanlardaki bir trende değindi.

16

Şöyle ekledi: "Pek çok kişi, nişastaya karşı direnci nedeniyle pişmiş pirinci buzdolabında saklamaya başladı ve bunun kolesterol ve kan şekeri düzeylerine yardımcı olduğunu düşünüyor."

17

"Ama aslında pirinç küfü en çabuk yakalayan malzemelerden biri. Eğer buzdolabında saklayacaksanız, 24 saatten fazla kalmadığına dikkat edin."

18

Uzmanlar, pişmemiş pirincin, gıda zehirlenmesine neden olabilecek bakteri olan Bacillus cereus sporlarını içerebileceği konusunda uyarıyor. Pirinç pişirildiğinde ise sporlar hayatta kalabilir.

19

• Bunu önlemek için şunları öneriyorlar: • İdeal olarak pirinci pişer pişmez servis edin • Bu mümkün değilse pirinci mümkün olduğu kadar çabuk soğutun (ideal olarak bir saat içinde). • Yeniden ısıtılıncaya kadar pirinci bir günden fazla buzdolabında saklamayın • Pirinci yeniden ısıttığınızda her zaman pirincin tamamen sıcak olup olmadığını kontrol edin. • Pirinci bir kereden fazla ısıtmayın.