AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Milli Muharip Uçak Kaan neden tekerleri açık uçtu? 'Olmamış, hazır değil' diyeceklere şimdiden gelsin

Türk Araştırmaları Vakfı araştırmacısı Kadir Doğa, Milli Muharip Uçak Kaan'ın lastikleri açık bir şekilde neden uçtuğunu açıkladı.

2024-02-21 15:02:49
1

Türk Araştırmaları Vakfı araştırmacısı Kadir Doğa, Milli Muharip Uçak Kaan'ın lastikleri açık bir şekilde neden uçtuğunu açıkladı.

2

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden KAAN, ilk uçuşunu yaptı.

3

Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri gibi aşamaları tamamlayan KAAN, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirdi.

4

KAAN, sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı'nda yeniden piste çıkarak motor çalıştırdı ve ilk kez havalandı.

5

KAAN'ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu.

6

İlk uçuş dünya basınında özellikle Yunanistan'da büyük ses getirdi.

7

Haber Global ekranlarında, Milli Muharip Uçak Kaan'ın lastiklerinin neden açık uçtuğu konuşuldu. Spiker Salih Yayman, Türk Araştırmaları Vakfı araştırmacısı Kadir Doğa'ya 'Lastikler açık uçuyor, bu olmamış' diyenler çıkacaktır. Ona yanıt olsun. Kaan neden lastikler açık uçtu?" sorusunu sordu.

8

Kadir Doğa kritik soruya verdiği cevapta "Şimdi bu ilk uçuşlarda temel amaç, hava aracının taksi dediğimiz yerdeki hızının üstüne çıkarıp kalkış hızına yükseltip genel fonksiyonlarını, uçuş karakteristiğini test etmektir.

9

Bunu yaparken aslında iniş takımları tüm uçuşlarda açık olur. Birinci sebebi güvenlik.

10

Herhangi bir durumda, acil iniş yapılması gereken durumlarda buna hazırlık olarak yapmanız gerekebilir.

11

İkincisi bu artık gelenek haline geldi. Açık hali hava aracının en zorlandığı halidir. Bu uçuşlarda sürekli veri toplanır.

12

Bu uçağın üzerinde binlerce sensör var. Şimdi bunlardan veri toplanıyor. Hesaplamalar bu verilerle teyitleniyor" ifadelerini kullandı.

13

KAYNAK: HABER GLOBAL YT DERLEYEN: YENİAKİT