AKİT MENÜ

Gündem

Türkiye ile Almanya arasında 100 yıl önce imzalanan anlaşma ortaya çıktı

Türkiye ile Almanya arasında bundan 100 yıl önce imzalanan bir anlaşma metni ortaya çıktı.

2024-03-04 07:27:33
1

Türkiye ile Almanya arasında bundan 100 yıl önce imzalanan bir anlaşma metni ortaya çıktı.

2

Artı49'da yer alan habere göre, 100 yıl önce bugün, 3 Mart 1924’te o zamanki Weimar Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında diplomatik, konsolosluk ve ekonomik ilişkileri tesis eden bir dostluk antlaşması imzalandı.

3

Türk-Alman ilişkilerinin başlangıcı 18’inci yüzyıla kadar uzanıyor.

4

Sınırlı bir temas ile başlayan ilişkiler giderek gelişme göstermiş ve nihayetinde tarafların Birinci Dünya Savaşı’nda müttefik olmasını kadar gitmiştir.

5

Savaştan mağlup ayrılan iki devletin birbiriyle teması mütareke ve antlaşmalardaki bazı maddelerle en alt düzeye indirilmiştir.

7

Ayrıca her iki devletin kendi iç ve dış meselelerine yönelmek durumunda kalması da ilişkileri zayıflatan başka bir etken olmuştur.

8

Yaklaşık altı yıl bu şekilde devam eden ilişkiler, Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya (Weimar Cumhuriyeti) arasında 3 Mart 1924’te imzalanan Dostluk Antlaşması’yla yeniden kurulmuştu. Eskiden olduğu gibi her alanda gelişme göstermeye başlayan Türk-Alman ilişkileri, Almanya’da Nazi Partisinin iktidara gelmesiyle (1933) zayıflama evresine girmişti. Siyasi ilişkilerin zayıflamasına Hitler’in yayılmacı bir politika takip etmesi etki etmişti.