AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Türk İHA'larına sürpriz rakip! Kamuoyuna gösterdiler

General Atomics Aeronautical Systems, Türk İHA'larına rakip olacak olan XQ-67A İHA'yı kamuoyu ile paylaştı.

2024-03-04 08:06:50
1

General Atomics Aeronautical Systems, Türk İHA'larına rakip olacak olan XQ-67A İHA'yı kamuoyu ile paylaştı.

2

Defenceturk'te yer alan habere göre, General Atomics Aeronautical Systems tarafından geliştirilen XQ-67A İHA ilk kez 28 Şubat 2024 tarihinde başarıyla havalandı. ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuarı’nın Program Yöneticisi Trenton White, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

3

“Bu sistemin uçuş gösterimi, uygun fiyatlı savaş kitlesi üretme yeteneğini gösterme yolunda önemli bir ilk adımdır.”

4

Programa liderlik eden Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL), XQ-67A’nın ilk uçuşunun dün General Atomics’in Kaliforniya’daki Gray Butte’de bulunan test tesisinde gerçekleştirildiğini duyurdu. General Atomics, Kratos ile birlikte ilk XQ-67A sözleşmesini Ekim 2021’de almıştı.

5

Ancak daha sonra İHA’nın tasarımını fiilen inşa etmeyi ve uçuş testlerini içeren sürecin bir sonraki aşamasına tek başına devam etmek üzere seçildi. General Atomics daha önce XQ-67A’nın yerde hareket halindeyken çekilmiş bir videosunu yayınlamıştı. Bu video tipik olarak ilk uçuştan önceki son test aşamasını temsil ediyordu.

6

XQ-67A’nın havadan çekilen görüntüleri, katlanabilir üç tekerlekli iniş takımları, geniş açılı v-kuyruğu, alçak eğimli ana kanadı ve tepeye monte edilmiş sırt motor girişi ile tasarımın ek görünümlerini sunuyor. GA-ASI İleri Programlar Başkan Yardımcısı Michael Atwood ise XQ-67A projesinin çığır açıcı niteliğinin altını çizdi:

9

“XQ-67A, GA-ASI tarafından geliştirilen ve birden fazla araç tipi arasında ortaklığı destekleyen ortak bir çekirdek şasi kullanılarak inşa edilen ve uçurulan ilk uçak tipidir.”