AKİT MENÜ

Gündem

Türkiye'den İsrail'in tüm planlarını altüst edecek teklif! İngilizler dünyaya duyurdu

İngiliz haber ajansı BBC, Türkiye'nin İsrail'i saf dışı bırakacak bir teklif yaptığını açıkladı.

2024-03-05 11:37:38
1

İngiliz haber ajansı BBC, Türkiye'nin İsrail'i saf dışı bırakacak bir teklif yaptığını açıkladı.

2

Batı Şeria'daki Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, bugün Ankara'da. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek Abbas'ın Türkiye ziyareti daha gerçekleşmeden dünya basınında yankı buld

3

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), Abbas'ın Ankara ziyaretinin zamanlamasına dikkat çekiyor. Ramazan ayı öncesi ateşkes için diplomasinin yoğunlaştığı bir dönemde Filistin yönetimi liderinin Türkiye'ye gittiğini belirten AFP, Ankara'da hem Gazze Şeridi'ndeki savaşın hem de Filistinli gruplar arasında uzlaşının ele alınacağını yazdı.

4

İsrail merkezli The Jerusalem Post gazetesi, Türk bir diplomatik kaynağa dayandırdığı haberinde Erdoğan ve Abbas'ın Gazze'ye yardım ulaştırma konusunu görüşeceğini bildirdi.

5

İki liderin görüşmede, Gazze'deki son gelişmelerin yanı sıra Batı Şeria'daki durumu da görüşeceği kaydedildi. Haberde yanı sıra, Türkiye'nin, İsrail'i Gazze'ye yönelik saldırılarından dolayı sert şekilde eleştiren ve soykırımın Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanması yönündeki tedbirlere destek verdiği hatırlatıldı. Ve yine Türkiye'nin defalarca ateşkes çağrısı yaptığı belirtildi. Devamında ise, bir NATO üyesi olan Türkiye'nin, Batılı müttefiklerinin ve bazı Körfez ülkelerinin aksine, Hamas'ı 'terör örgütü' olarak kabul etmediği hatırlatıldı.

6

Filistin'in WAFA haber ajansı, Mahmud Abbas'ın üç gün sürmesi beklenen ziyareti çerçevesinde Türkiye'ye ulaştığını ve resmi yetkililer tarafından karşılandığını bildirdi. Haberde, Abbas'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüceği de belirtildi.

7

BBC 'Ankara Filistin’e yardım için hangi adımları atmayı planlıyor?' başlığını attı, "Türkiye’nin Gazze’ye insani yardımların kesintisiz ve artan miktarda gönderilmesini içeren önerisinin de ele alınması bekleniyor" ifadesine yer verdi.

8

İsrail ve Mısır arasında yıllardır geçerli olan uygulamaya göre, Mısır’ın Refah Sınır Kapısı'nı kullanan insani yardım kamyonları İsrail’e geçiyorlar ve Kerem Şalom Sınır Kapısı'nda denetlendikten sonra Gazze’ye gönderiliyorlar.

9

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Abbas'ın ziyaretini duyurduğu basın toplantısında Gazze’ye Mısır üzerinden giden insani yardımlar için artık İsrail’in izninin beklenmemesi gerektiğini kaydetti ve ilgili ülkelerin tek taraflı adım atmaları önerisini gündeme getirdi.

10

Filistin’e insani yardımlarını artıran ülkeler arasında olan Türkiye, son aylarda başta Mısır ve diğer önde gelen Arap ülkeleriyle yaptığı temaslarda İsrail’in izninin artık aranmaması gerektiğini zaten dile getirmişti.

12

BBC'ye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen ay Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında konuyu Mısır lideri Abdülfettah Sisi ile görüştüğü biliniyor. Mısır yönetiminin ilk başta öneriye mesafeli olduğu ancak İsrail’in saldırıları sonucunda insani durumun giderek çok daha kötüleşmesi üzerine pozisyonunu esnettiği kaydediliyor.

13

Bunun en önemli sinyallerinden biri Mısır’ın, İsrail’in Gazze’nin güneyinde sivillerin sığındığı tek kent olan Rafah kentine saldırması durumunda Camp David’de imzalanan barış anlaşmalarından çekileceği tehdidinde bulunmuş olması olarak değerlendiriliyor. Ancak Mısır’ın henüz insani yardımlar konusunda 'tek taraflı' bir süreç başlatma noktasında olmadığı, özellikle ateşkes müzakerelerinin yoğunlaştığı bir dönemde böyle bir adımı atmayı değerlendirmeyeceği belirtiliyor. Filistin lideri Mahmud Abbas, son olarak Temmuz 2023'te Türkiye'yi ziyaret etmişti.