AKİT MENÜ

Ekonomi

Ünlü ekonomist sessizliğini bozdu: Emekli maaşları için hiçbir şey bitmedi! Erdoğan her an bunu yapabilir

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, emekli maaşlarıyla ilgili milyonları heyecanlandıran bir açıklama yaptı.

2024-03-07 18:04:44
1

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, emekli maaşlarıyla ilgili milyonları heyecanlandıran bir açıklama yaptı.

2

Emeklilere iyileştirmeler seçim sonrası ilk gündem maddesi. Çalışan ve emeklilere düzenleme yolda.

3

Emekli zammı için yol haritası ne? Çalışan ve emeklilere ne düzenleme yapılacak? A Haber muhabiri Filiz Uçan Savaş, Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş'a sordu.

4

Emekliler yılında emeklilere hangi tutarda ödemeler yapılacak, yine temmuz ayında nasıl bir güncelleme yapılacak bunları tek tek belirtmekte fayda var.

5

Geçen yıl Ramazan Bayramı'nda en çok ikramiye alanlar SSK emeklisi olmuş, 17.455.858.358 lira ödeme yapılmış. Kişi sayısı 9.642.783.

6

.Onun ardından Bağ-Kur emeklisi geliyor. Yapılan ödeme 4 milyar 550 milyon TL'nin üzerinde. Kişi sayısı 2.644.943. Daha sonra memur emeklisi geliyor. Yapılan ödeme 3.904.489.978 TL. Toplamda yapılan ödeme 25.910.581.161.

7

Kurban Bayramı'na geldiğimiz zaman yapılan toplam ödemenin 26 milyar TL'yi aştığını görüyoruz.

8

2024 Ramazan Bayramı'nda emekli sayımız ne kadar oldu? Şimdi 16 milyonu aştı. Demek ki 16 milyonun üzerinde emekli ikramiye alacak.

9

Sadece emekliler değil mart ayında dilekçesini veren bütün vatandaşlarımız Ramazan Bayramı ikramiyesini alacaklar. Dilekçelerini en geç 31 Mart 2024 gününe kadar vermeleri gerek.

10

Yasal mevzuata baktığımız zaman SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yılın Ocak ve Temmuz aylarında TÜİK enflasyonu göz önünde bulundurularak artırılmakta.

11

4 aylık verimiz eksik. Bunlar da tamamlandığı zaman rakamlar ortaya çıkacak. Bugün itibariyle bile emeklilerin cebinde yüzde 11.23 olduğunu söyleyebiliriz.

12

Hükümetin enflasyon ile mücadelesi var. MB beklenti anketlerine baktığımız zaman yıllık yüzde 42'nin üzerinde bir enflasyon beklentisi var. Yılın ilk 6 ayı içerisinde enflasyonun pik yapacağını öngörüyoruz. Bu anlamda beklenti yüzde 25 civarında bir enflasyon.

13

meklilerin maaşına yüzde 25 oranında bir artış olacak. Bu durumda hükümet ayrıca bir refah payı verirse onu da eklediğimiz zaman örneğin 10 puanlık bir refah verirse yüzde 35, 5 puan verirse yüzde 30 gibi bir rakam olması söz konusu olabilir. Bir burada mizansen çiziyoruz. Tahmin yapıyoruz. Enflasyon verileri daha kesinleşmedi.

14

Memurların durumu daha farklı. Maalesef kamuoyu yanıltılıyor. Memur emeklilerine devlet farklı davranıyormuş hükümet SSK, Bağ-Kur emeklilerine farklı. Öyle bir şey yok. Memurların zamları 85 yıldır memurlara endeksli. 85 yıllık bir uygulama.

15

Memurlar toplu sözleşmeye tabii olduğu için memur emeklileri de aynen onların zammı oranında alıyor. Asıl sürpriz burada olacak. Memur emeklileri yüzde 15 fark aldılar. Yüzde 10 ilave edilecek bu durumda enflasyon yüzde 25 olduğu zaman SSK Bağ-Kur emeklilerin zaten yüzde 25 kesin ceplerinde olacak memurlarınki bu kez SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden daha düşük olacak.

16

Demek ki burada memurlar günah keçisi değil. Hesaplamadan. Ocak ayında avantajlıyken temmuz ayında dezavantajlı oldular. Eşitleme olur mu? Benim tahminim çok kuvvetli bir şekilde olacağı yönünde.

17

Ben halen ümidimi yitirmiş değilim karamsar değilim. Yüzde 38'lik zam açıklandığı zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın mutlaka bir inisiyatif kullanacağını söylemiştim. Şimdi emeklilerimizle ilgili sürekli çalışmalar var. Maliyet hesapları var. Enflasyon programı çerçevesinde her an Sayın Cumhurbaşkanımızdan bir sürpriz gelebilir diyorum.