AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Mete Yarar'dan Türkiye'ye tek kelimelik F-35 uyarısı: Yalvarıyorum

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, son dönemde yeniden Türkiye'nin gündemine gelen F-35 savaş uçaklarıyla ilgili dikkat çeken bir uyarıda bulundu.

2024-03-08 20:26:25
2

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, son dönemde yeniden Türkiye'nin gündemine gelen F-35 savaş uçaklarıyla ilgili dikkat çeken bir uyarıda bulundu.

3

Mete Yarar, Haber Global ekranlarında Türkiye'nin hava kuvvetleriyle ilgili değerlendirmeler yaptı.

4

Mete Yarar yaptığı açıklamada, "Benim anladığım Türkiye, F-16 konusunda sıraya girmek istemiyor. F-16'larda yalnızca beklemiyoruz. Bir taraftan modernize ediyoruz.

5

Bir taraftan MMU Kaan havalanıyor. Bayraktar Kızılelma'nın çalışmaları devam ediyor. F-16'lar yolculuğumuzun bir parçası. Bir sıkıntı yok gözüküyor.

6

Bir aydan beri çok uzun menzilli füzelerle çalışmalar yapıyoruz. Katar, Suudi Arabistan ve BAE'de yapılan fuarlarda Türk savunma sanayii şirketleriyle çok sayıda imzalar atıldı

7

Şirketlerimiz talebe yetişemiyor. Bunun rakipleriniz görmüyor mu sanıyorsunuz? Hepsi görüyor.

8

ABD raporlarında ortaya çıkan bir gerçek var. ABD, dayatma yaptıkları ülkelerin bu durumdan sıkıldığını artık biliyor.

9

Hatta ısrarla söylüyorum. Konusunu dahi konuşmak istemiyorum. F-35'leri istemiyorum. Vermesinler diye hatta yalvarıyorum. Kızılelma uçtuktan sonra F-35 çağrısı daha da kuvvetlenecek. Daha ciddi gündeme gelecek" dedi.

11

Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ben Cardin ile yaptığı görüşme sonrası sürpriz bir F-35 açıklaması geldi.

14

Cardin, görüşmede Türkiye'nin F-35 programına dönüşünün de konuşulduğunu belirtti ancak daha çok F-16 satışına odaklandıklarını ifade etti.

15

Hatırlanacağı üzere Türkiye, Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi sebebiyle F-35 programından çıkarılmıştı ve ABD'nin CAATSA yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmıştı.

16

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışı yapmayı planladığını ve F-35 programına dönüşün mümkün olabileceğini dile getirmişti.