AKİT MENÜ

Ekonomi

'Buralar uçacak' denmişti! Türkiye'nin dünyaca ünlü yaylasının altında büyük bir petrol rezervi olabilir

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz arama çalışmaları devam ederken bir ilimizle ilgili heyecanlandıran gelişme yaşandı.

2024-03-15 00:29:36
1

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz arama çalışmaları devam ederken bir ilimizle ilgili heyecanlandıran gelişme yaşandı.

2

Başkan Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Türkiye'nin enerji bağımsızlığı için kritik adımlar atılmaya devam ediyor. Karadeniz Gazı bir taraftan, yenilebilir enerji yatırımları bir taraftan nükleer tesis çalışmaları bir taraftan sürerken petrol çıkarma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

3

Terör belasından temizlenen Gabar'da petrol üretimi her geçen gün artıyor. 2024 yıl sonu hedefi olan 100 bin varil üretim için saha ekipleri 7/24 görev yapıyor.

4

Günlük üretim mart ayının ortalarında 37 bin varile çıktı. Adım adım enerji bağımsızlığı için çalışılıyor.

5

Dün Şırnak mitinginde konuşan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Kato ve Faraşin yaylası petrol arama alanları arasına girdi. Şırnak'ı madenleri, jeotermali, güneşi, rüzgarıyla enerji üslerinden biri yapmakta kararlıyız. Şu anda Gabar'da günlük petrol üretiminde 37 bin varili geçmiş durumdayız, hedef 100 bin varil. Buralar uçacak." dedi.

6

Türkiye'nin enerji haritası değişiyor. Özellikle petrol arama noktasında ortaya konan irade ile 2 yeni petrol arama alanı belirlendi. Şırnak Kato Dağı ve Faraşin Yaylası'nda da petrol aranacak. Şu anda Türkiye'de Manisa, Konya, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak'ta petrol çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki süreçte bu illere Şanlıurfa, Edirne ve Kırklareli de eklenecek.

7

Başkan Erdoğan Şırnak konusunda planları olduğunu ve bölgenin enerji üssü yapılacağını söyledi. Şu anda Gabar'da günlük petrol üretimi 37 bin varili aştı. 100 bin varil hedefine adım adım gidiliyor. Kato ve Faraşin Yaylası arama noktaları olacak. Bölgede çalışmalar yoğunlaştırılacak.

8

Mahmut Erdoğan: Türkiye enerji alanında dışa bağımlılığını azaltmak, öz kaynaklarıyla aramalarını gerçekleştirmek için çalışmalarını hızlı şekilde sürdürüyor. 2020 özellikle Sakarya Gaz Sahası'nda gerçekleştirilen doğalgaz keşfi ile Türkiye farklı bir noktaya geldi. Şu anda Karadeniz'de sondaj yapılan birçok noktada doğalgaz aranıyor.

9

Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar İstanbul'da Rami Kütüphanesi'nde gençlerle yaptığı söyleşide Karadeniz'de 3 ayrı lokasyonda sondaj çalışmalarının yapılacağı bilgisini verdi. TPAO Sakarya Gaz Sahası'nda kuyularda arama ve üretim çalışmaları sürüyor. Öte yandan Fatih gemisi Kastamonu açıklarında arama çalışmalarını sürdürüyor.

10

Bunun yanında Trabzon ve Rize'de petrol ve doğalgaz aramaları yapılıyor. Şu anda bölgede önemli bulgulara rastlandı. Karadeniz'de birçok nokrada Türkiye'nin sondaj ve sismik gemileri çalışmalarını sürdürüyor. Sakarya Gazı'nı 15 milyon hanenin kullanması hedefleniyor.

11

Öte yandan geçtiğimiz günlerde de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'da petrol üretiminde günlük 37 bin varilin üzerine çıkıldığını açıklamıştı. Bakan Bayraktar, yaptığı açıklamada, "Gabar'da günlük olarak 37 bin varili geçmiş durumdayız, bu ay sonuna kadar 3 yeni kuyu geliyor. Dolayısıyla hedefimiz bu ay sonuna kadar 40 bin varili geçmek." demişti.

12

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Kırklareli, Edirne, Diyarbakır, Şanlıurfa sınırları içinde kalan sahalar için talep ettiği petrol işletme ruhsat süresi iki yıl uzatıldı.

13

KAYNAK: AHABER