AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Birçok ülkenin almak için sıraya girdiği ATMACA füzesinin fiyatı belli oldu! Duyan çıldıracak

Asya ülkesi Türkiye'nin ilk millî gemisavar füzesi ATMACA'yı satın almak için harekete geçti. ATMACA'nın merak edilen fiyatı da tahminlere göre ortaya çıkmaya başladı.

2024-03-15 13:07:13
1

Asya ülkesi Türkiye'nin ilk millî gemisavar füzesi ATMACA'yı satın almak için harekete geçti. ATMACA'nın merak edilen fiyatı da tahminlere göre ortaya çıkmaya başladı.

2

TRHaber'de yer alan habere göre, Türkiye'nin ilk millî gemisavar füzesi ATMACA dost ve müttefik ülkeler tarafından yakından takip ediliyor. 10 Mart 2024 tarihinde ATMACA füzesinin BARBAROS kıyı savunma platformundan ateşlendiği görüntüler büyük yankı uyandırdı. Deniz üzerindeki hedefin vurulduğu test atışı, yerli ve millî motor KTJ-3200 kullanılarak yapıldığı için bir dönüm noktası niteliğindeydi.

3

Kale Ar-Ge tarafından üretilen KTJ-3200, ATMACA motoru konusunda Türkiye'yi yurtdışına bağımlı olmaktan kurtardı. Böylece bu stratejik füzenin ihracatı için ROKETSAN'ın önünde hiçbir engel kalmadı.

4

Millî motorla icra edilen test atışını izleyen ülkelerden biri Güney Asya devi Endonezya oldu. Endonezya Savunma Bakanlığı, resmi Twitter/X hesabından ATMACA atış görüntülerini paylaşarak millî füzeye övgüler yağdırdı.

5

"ATMACA Türk savunma şirketi ROKETSAN tarafından geliştirilen bir gemisavar füzesidir ve bu konuda Türkiye, Endonezya ile işbirliği yapacaktır" şeklinde not düşen Endonezyalı yetkililer, paylaştıkları görüntünün ATMACA füzesinin kıyı savunma sisteminden atılan versiyonu olduğunu hatırlattı.

6

Cakarta yönetimi sözkonusu mesajları, "220 kilogramlık harp başlığına sahip ATMACA, turbojet motoruyla 200 km menzilin üzerine çıkıyor" notuyla bitirdi.

7

Endonezya ordusu ATMACA füzesinin ilk yurtdışı müşterisi olmuş ve Ocak 2024'te ROKETSAN'dan 45 adet füze siparişinde bulunmuştu. Buna ilişkin ilk anlaşma Kasım 2022'de Cakarta'daki savunma fuarı Indo Defence kapsamında imzalanmıştı.

8

Endonezya'ya ATMACA füzelerinin yanında karadan karaya topçu füze sistemi BORA/KHAN ve ROKETSAN tarafından Endonezya isterlerine göre geliştirilen hava savunma füzesi TriSula da ihraç edildi.

9

ATMACA füzelerinin orta ve uzun vadede Endonezya savaş gemilerinin ana vurucu silahı olması bekleniyor. Türkiye'de MİLGEM sınıfı korvetlerle birlikte TCG İSTANBUL fırkateyninde kullanılan millî füzenin aynı zamanda Pakistan donanması için inşa edilen savaş gemilerinde de kullanılması muhtemel görülüyor.

10

Malezya'nın Türkiye'ye sipariş vermeye hazırlandığı 8 adet gemide de bu füzelerin kullanılacağı sanılırken, Ukrayna için Türkiye'de üretilen korvetlerde gemisavar füzesinin ATMACA olup olmayacağı netlik kazanmadı.

13

ATMACA FÜZESİNİN FİYATI ATMACA'nın fiyatı duyan herkesi heyecandan çıldırtacak gibi duruyor. ROKETSAN'ın ATMACA füzesi Amerikan Boeing şirketince üretilen Harpoon Block-2 ve Block-3'ün muadili konumunda bulunuyor. ATMACA'nın Avrupa'daki eşdeğeri ise Fransız MBDA üretimi Exocet MM40.

13

Bu füzelerden Harpoon, 1,4 ilâ 2 milyon dolar birim fiyatla alıcı buluyor. Modern Exocet füzeleri ise 2,5 milyon doların üzerinde birim fiyatla satılıyor.

14

ROKETSAN'ın ATMACA ihracatında füze başına keseceği faturanın 1,5 milyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. ATMACA füzesinin fiyatına ilişkin bir rakam şimdiye dek resmi makamlarca paylaşılmadı.

15

ATMACA'NIN MUHTEŞEM ÖZELLİKLERİ Veri bağı ile hedef güncelleme, aynı zamanda görev iptal kabiliyetine sahip ATMACA, atıldıktan sonra hedefini değiştirebiliyor. Gönderilen komutla birlikte füze başka bir hedefe yönlendiriliyor.

16

Gelişmiş 3 boyutlu rota planlama özelliğine sahip olması dolayısıyla karmaşık, adalardan oluşan bir bölgede adaların üzerinden geçmek, etrafından dolanmak gibi farklı aksiyonlar gerçekleştirilebiliyor.

17

Farklı platformlardan çoklu hedefte zaman (DToT), aynı platformdan çoklu hedefte zaman (SToT), hedefi ateş altına alma (salvo) yeteneklerine sahip ATMACA, aynı anda birden fazla füzeyi hedefte buluşturabiliyor.

18

Hedefte aynı zamanda buluşmak için ATMACA otonom hız kontrolü gerçekleştirebiliyor. Milli karşı tedbir algoritmalarına sahip olan ATMACA, elektronik harbe karşı dayanıklı olarak görev yapıyor.

19

Su sathından seyir gibi önemli bir yeteneğe sahip ATMACA, gerçekleştirilen testlerde su üzerinde 3 ilâ 5 metre irtifada seyretti. Bu son derece düşük irtifalar düşman platformlarındaki radarlarca fark edilmemek için önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.

20

Yüksek hassasiyetli radar arayıcı başlıkla görev yapan ATMACA'nın hedefi tahrip etmek için 220 kilogramı aşan güçlü bir harp başlığı bulunuyor.

21

ATMACA'nın en etkileyici test atışı Haziran 2021'de gerçekleştirilmiş ve millî füze, hedef gemi olarak kullanılan 1944 tarihli TCG IŞIN'ı Karadeniz'de vurarak batırmıştı. ATMACA füzesinin menzili 220+ kilometre olarak gösteriliyor. Ancak 750 kilogram ağırlığındaki millî füze yaklaşık 300 kilometre menzile erişebiliyor.