AKİT MENÜ

Gündem

Ramazan Gazze’de ölüm ayı oldu! Dünya böyle bir soykırım görmedi: Çocuklar artık açlıktan yürüyemiyor

İsrail'in zorla aç bıraktığı Gazzeli çocuklar artık yürümekte bile zorlanıyor. Filistinliler "Bu yıl ramazan bizim için ölüm ayı oldu" diyerek çaresizliklerini dünyaya haykırıyor. DSÖ, kıtlık konusunda son uyarısını yaptı. Kızılhaç "Gazze'de hayat anlatılmayacak kadar kötü" dedi.

2024-03-20 08:02:33
2

İsrail'in zorla aç bıraktığı Gazzeli çocuklar artık yürümekte bile zorlanıyor. Filistinliler "Bu yıl ramazan bizim için ölüm ayı oldu" diyerek çaresizliklerini dünyaya haykırıyor. DSÖ, kıtlık konusunda son uyarısını yaptı. Kızılhaç "Gazze'de hayat anlatılmayacak kadar kötü" dedi.

3

İsrail'in halkı zorla aç bıraktığı Gazze Şeridi'nde hayatta kalabilen Filistinli çocuklar, yürümekte zorlanır hale geldi. Gazze'de son haftalarda 23'ü çocuk en az 27 kişi yetersiz beslenme ve susuzluk nedeniyle öldü.

4

Kuzeydeki hastanelerde çalışan doktorlara göre gerçek sayı daha da büyük. BBC'nin haberinde "Daha önceki ramazan aylarının aksine, bölge sakinleri ne sahur yapabiliyor ne de iftar açarak açlıklarını giderebiliyor" denildi.

5

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'de kıtlığın kapıda olduğunu duyurdu. Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Mirjana Egger, durumun tarif edilemeyecek kadar kötü olduğunu belirtti.

6

SOYKIRIM... BM'den "Gazze'de açlık nedeniyle ölümler, İsrail'in insani yardım girişi ile dağıtımına yönelik kapsamlı kısıtlamaları nedeniyle yaşanıyor" açıklaması yapıldı.

7

8

Bu yılla kıyaslanınca, cennet ve cehennem gibi. Çocuklar somun ekmeğe hasret. Rüyaları bir yemek. Kemikleri yumuşadı. Başları dönüyor ve yürümekte zorlanıyorlar. Çok zayıfladılar" sözlerine yer verildi.

9

Altı çocuk babası Halid Naji "Bu yıl ramazan yaşamıyoruz. Bu yıl adını değiştirmemiz lazım. Ölüm ayındayız" dedi.

10

İngiltere merkezli araştırma grubu Forensic Architecture, İsrail'in "tahliye emirleri" ve "güvenli bölgeler" gibi insani tedbirleri kötüye kullanarak "soykırıma yönelik askeri kampanya" yürüttüğünü belirtti.

11

BM: GAZZE EN YÜKSEK SEVİYE KITLIKLA KARŞI KARŞIYA Birleşmiş Milletler (BM) Gazze'de 1.1 milyon insanın gıda kaynaklarının tamamen tükendiğini ve bölgenin kısa bir zaman içerisinde en yüksek seviye kıtlıkla karşı karşıya kalacağını açıkladı.

12

BM ve Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) Gazze'deki 1.1 milyon insanın gıda kaynaklarının tamamen tükendiği ve kısa bir süre içerisinde bölgenin kıtlıkla karşı karşıya kalacağını değerlendirdikleri bir rapor yayınladı.

13

Raporda, "Çatışmalardan önce 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 0.8'i yetersiz besleniyordu. Bugünkü rapor, Şubat ayı itibarıyla kuzeyde bu rakamın yüzde 12.4 ile 16.5 arasında olduğunu gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.

14

IPC, Gazze'nin akut gıda güvensizliği seviyesinde 5'inci aşamada olduğunu belirterek, "En olası senaryoya göre, hem Kuzey Gazze hem de Gazze'de kanıtlarla IPC Aşama 5'te (Kıtlık) sınıflandırılmaktadır. Bu aşama, nüfusun yüzde 70'ini kapsamaktadır" dedi.

15

"MAYIS 2024 İTİBARIYLA KITLIK ORTAYA ÇIKABİLİR" IPC raporuna göre, Gazze'de akut gıda güvensizliğinin (bir kişinin yeterli gıda tüketememesi) en son seviyeye ulaşarak kıtlık durumuna yaklaştığı ve bölgeye yardımların ulaşamaması ve engellenmesi devam ederse Mayıs 2024 itibarıyla kıtlığın yaşanacağı ifade edildi.

16

IPC, "Gazze Şeridi'ndeki nüfusun tamamı (2.23 milyon) yüksek düzeyde akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıyadır. Mart ortası ile Temmuz ortası arasında, en olası senaryoya göre ve Refah'a kara saldırısı da dahil olmak üzere çatışmaların tırmanacağı varsayımı altında, Gazze Şeridi nüfusunun yarısının (1.11 milyon kişi) felaket koşullarıyla karşı karşıya kalması bekleniyor.

17

Bu, önceki analizle karşılaştırıldığında 530 bin kişilik (yüzde 92) bir artışa işaret ediyor" değerlendirmesini yaptı.

18

BM'Lİ YETKİLİLER KITLIK KONUSUNDA UYARDI BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Gazze'de yaşanabilecek kıtlık değerlendirmelerine ilişkin, "Gazze'nin kuzey kesiminde kıtlık kapıda.

19

Gazze'de 1,1 milyon insan, herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek insan sayısı olan felaket düzeyindeki açlıkla karşı karşıya. Bu tamamen insan yapımı bir felakettir" dedi.

20

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini ise kıtlık raporu sonrasında İsrail kuvvetlerinin Gazze'ye yardımların girişini engellediğini belirterek, "Gazze'de kıtlık olduğuna dair yeni verilerin ortaya çıktığı gün İsrail yetkilileri Gazze'ye girişimi engelliyor.

21

Kuzey Gazze Şeridi'nde kıtlığın kapıda olması ve şu andan itibaren mayıs ayına kadar gelmesi bekleniyor. Nüfusun yarısı yiyecek kaynaklarını ve başa çıkma kapasitelerini tamamen tüketmiş durumda.

22

Felaket düzeyindeki açlık (IPC Aşama 5) ve açlıkla mücadele ediyorlar. Bu, IPC sistemi tarafından feci bir açlıkla karşı karşıya kaldığı kaydedilen en yüksek insan sayısıdır ve sadece üç ay önceki sayıyı ikiye katlamaktadır" ifadelerini kullandı.

23

FİLİSTİN KIZILAYI: 7 EKİM'DEN BU YANA 13 BİN 790 ÇOCUK ÖLDÜ BM kurumlarından yapılan açıklamalarda akut gıda güvensizliği yaşayan çocukların açlık ve susuzluktan öldüğü ifade edilirken, Filistin Kızılayı dün yaptığı açıklamada 7 Ekim'den bu yana 13 bin 790 çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti.

24

DSÖ: GAZZE'DE 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ RİSK ALTINDA KALACAK Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de insanların açlıktan öldüğünü, çok daha fazla gıdanın girişine izin verilmediği takdirde 1 milyondan fazla kişinin risk altında kalacağını bildirdi.

25

Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'de yaşanan kıtlık ve bunun getireceği tehlikelere ilişkin paylaşımda bulundu.

26

Gazze'de yaşanan açlığın "kahredici" olduğunu ve kıtlık yaşanmasının an meselesi olduğunu bildiren Ghebreyesus, bunun kısa ve uzun vadede sağlık açısından tehlikeli sonuçları olabileceğini belirtti.

27

Ghebreyesus, 7 Ekim 2023 öncesinde Gazze'de nüfusa yetecek kadar gıdanın mevcut olduğunu ve yetersiz beslenmenin nadir görüldüğünü kaydetti.

28

"Gazze'de insanlar açlıktan ölüyor, daha fazla kişi hasta. Çok daha fazla gıdanın girişine izin verilmediği takdirde bir milyondan fazla kişi risk altında." ifadelerini kullanan Ghebreyesus, bu durumu tersine çevirmenin tek yolunun "barış" olduğunu ifade etti.

29

İSRAİL, GAZZE'Yİ KITLIĞA SÜRÜKLÜYOR İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırdığı Gazze'de yaşayan 2,3 milyon Filistinliyi açlığa mahkum ediyor. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), 10 Mart'taki açıklamasında, İsrail'in 17 yıldır kuşatma altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde "açlığın her yerde olduğunu" belirtmişti.

30

BM, İsrail'in yoğun saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nde 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmuştu.

31

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının son verilerine göre, İsrail'in yardım girişini engelleyerek büyük bir "insani felakete" neden olduğu Gazze Şeridi'nde, yetersiz beslenme ve susuzluktan 27 kişi hayatını kaybetti.

32

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 13 bin 500'ü çocuk, 9 bini kadın olmak üzere 31 bin 726 Filistinli yaşamını yitirdi, 73 bin 792 kişi yaralandı.