AKİT MENÜ

Gıda

Migren ağrısı diye gitti beyninden larva çıktı! O yiyecek kabusu oldu…

Bu ay American Journal of Case Reports'ta yayınlanan bir rapora göre, 52 yaşındaki adam düzenli olarak az pişmiş et (bacon) yediğini itiraf etti. Bu durum doktorların onu tenya enfeksiyonuna karşı daha duyarlı hale getirdiğine inanıyordu.

2024-03-20 09:51:44
2

Bu ay American Journal of Case Reports'ta yayınlanan bir rapora göre, 52 yaşındaki adam düzenli olarak az pişmiş et (bacon) yediğini itiraf etti. Bu durum doktorların onu tenya enfeksiyonuna karşı daha duyarlı hale getirdiğine inanıyordu.

3

Raporda, doktorların, adamın dört ay boyunca migren ağrılarının sıklığında ve şiddetinde bir değişiklik fark ettiğini öğrendiği belirtildi.

4

Tıbbi yardıma başvurduğunda hasta, düzenli migren ağrıları dışında uyuşukluk veya nöbet gibi endişe verici herhangi bir yan etki yaşamadığını söyledi.

5

Vaka raporunun yazarları ayrıca hastanın yakın zamanda herhangi bir yüksek riskli bölgeye seyahat etmediğini de belirtti.

6

Hasta, doktorlara, yakın zamanda herhangi bir çiğ veya sokak yemeği yemediğini ancak hayatının büyük bölümünde "az pişmiş" bacon yeme alışkanlığı olduğunu söyledi.

7

Tüm hayati değerlerinin normal olduğundan emin olmak için yapılan testlerin ardından doktorlar MR ve CT taraması yaptı. Tarama sonuçları, adamın beyninde, tenya larvalarının yarattığı kist olduğu ortaya çıkan bir kümeyi ortaya çıkardı.

8

Rapora göre hastaya antiparaziter ve antienflamatuar ilaçlarla tedavi edildi ve enfeksiyon hastalıkları kliniğinde takip edilmesi talimatı verildi.

9

Kistlerden dolayı beyninde kalan lezyonlar gerilemeye başladı ve baş ağrıları hafifledi ve eskisi kadar sık olmadı.

10

Tenya yumurtalarıyla enfekte olmuş besinlerle karşılaşmak nadir olsa da, doktorlar bu özel vakanın, hastanın migreninde ani değişiklikler olduğunda sağlık hizmeti sağlayıcılarına tenya enfeksiyonu olasılığını göz ardı etmemelerini hatırlatmak için yeterli olduğunu düşünüyor.

11

İnsanlar tenyayı (nörokistiserkoz) nasıl vücutlarına alırlar? İnsanlar, mikroskobik yumurtalarla kirlenmiş bacon başta olmak üzere az pişmiş yiyecekleri yiyerek nörosistiserkoz veya domuz tenyasına yakalanırlar.

12

Ayrıca ellerin doğru şekilde yıkanmaması durumunda kişiden kişiye de bulaşabilmektedir.

13

Enfekte kişi, yiyeceğine yumurta içeren dışkı bulaştırabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre bu yumurtalar daha sonra başka bir kişi tarafından yenebilir ve vücuda girdikten sonra bu yumurtalar yumurtadan çıkıp beyne giden yolu bulabilir.

14

Beyinde ortaya çıkan larvalar nörosistiserkoz olarak bilinen duruma neden olabilir. Tedavi edilmezse nörosistiserkoz epilepsiye, nöbetlere ve bazen ölüme yol açabilir. Verilere göre ABD'de her yıl tahmini 1000 nörosistiserkoz vakası görülüyor.

15

Bu nadir hastalıktan korunmanın en iyi yolu, tuvaleti kullandıktan, bebek bezini değiştirdikten veya yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi sabun ve ılık suyla iyice yıkamaktır.

16

Yiyeceklerin iyice temizlenmesi de şiddetle tavsiye edilir.