AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Fransa ve Yunanistan 'almayalım' demişti! ABD, kritik savunma sanayi ürününü Türkiye'ye sipariş verdi: 116 bin adet

Fransa, Yunanistan ve Rumların, Türkiye'den TB2 SİHA ve akıllı mühimmat alımını engelleyen kararı sonrası ABD'den sürpriz bir adım geldi.

2024-03-28 10:22:06
1

Fransa, Yunanistan ve Rumların, Türkiye'den TB2 SİHA ve akıllı mühimmat alımını engelleyen kararı sonrası ABD'den sürpriz bir adım geldi.

2

ABD, Türkiye’den binlerce adet 155mm’lik obüs mühimmatı ile patlayıcı madde tedarik etmeye hazırlanıyor. İlk etapta 116 bin adet mühimmat tedariki hedefleniyor.

3

Bloomberg’in iddiasına göre; ABD Dışişleri Bakanlığı Pentagon, Türk savunma sanayii firmalarından Arca Savunma’dan 166 bin adet 155mm’lik obüs mühimmatı tedarik edecek.

4

Mühimmatın tamamının bu yıl Pentagon’a teslim edilmesi ve gelecek yıl ise ek siparişlerin verilmesi planlanıyor.

5

Öte yandan görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan yetkililere göre; ABD, Türkiye’den TNT olarak bilinen trinitrotoluen ve itici gaz olarak kullanılan nitroguanidin tedarikini de hedefliyor. Tedarikin gerçekleşmesi durumunda, ABD’nin NATO standardı 155mm mühimmat üretimi üç katına çıkacak.

6

Bir diğer Türk savunma sanayii firması ise 2025 yılına kadar Teksas’ta 155mm’lik obüs mühimmatı üretimi için hatlar kuracak. Kurulacak hatlar, ABD’nin toplam 155mm obüs mühimmatı üretiminin yüzde 30’luk kısmını üstlenecek.

7

Bahsi geçen tedarikler ile Ukrayna’nın mühimmat ihtiyacının giderilmesi hedefleniyor.

8

Öte yandan bahsi geçen mühimmat satışının, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin ve Milli Savunma Bakanlığı’nın iznine tabi olduğu biliniyor. Bloomberg, henüz böyle bir ihracat izninin çıktığını doğrulayamadığını açıkladı.

9

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST