AKİT MENÜ

Gıda

Dünyanın en sevilen yemeklerinden seçildi! Bu Türk lezzetini bir kez yiyen bir daha vazgeçemiyor...

Hamur ve birbirinden farklı iç malzemelerin bir araya geldiği "mantı" tarifleri, dünyanın dört bir yanında farklı şekilde sofralarda yerini buluyor. Asya'dan Avrupa'ya birbirinden farklı tarifin kendisine yer bulduğu bu lezzet, özellikle Türkiye'nin kendine özgü yapısıyla listenin üst sıralarına yerleşiyor. İşte dünyanın en sevilen o tarifleri... 1 - SİOMAY Siomay, buharda pişirilmiş koni şeklinde balık mantısı, yumurta, patates, lahana, tofu ve acı kavundan oluşan bir Endonezya yemeğidir. Buharda pişirildikten sonra tüm malzemeler bir tabakta toplanır, lokma büyüklüğünde parçalar halinde kesilir ve üzerine baharatlı fıstık sosu gezdirilir.

2024-04-01 07:15:00
2

Hamur ve birbirinden farklı iç malzemelerin bir araya geldiği "mantı" tarifleri, dünyanın dört bir yanında farklı şekilde sofralarda yerini buluyor. Asya'dan Avrupa'ya birbirinden farklı tarifin kendisine yer bulduğu bu lezzet, özellikle Türkiye'nin kendine özgü yapısıyla listenin üst sıralarına yerleşiyor. İşte dünyanın en sevilen o tarifleri... 1 - SİOMAY Siomay, buharda pişirilmiş koni şeklinde balık mantısı, yumurta, patates, lahana, tofu ve acı kavundan oluşan bir Endonezya yemeğidir. Buharda pişirildikten sonra tüm malzemeler bir tabakta toplanır, lokma büyüklüğünde parçalar halinde kesilir ve üzerine baharatlı fıstık sosu gezdirilir.

3

2 - GUOTIE Guotie olarak bilinen Çin jiaozi böreğinin tavada kızartılmış çeşidi , tipik olarak kıyma, Çin lahanası, yeşil soğan, zencefil ve susam tohumu yağı ile doldurulmuş bir Kuzey Çin böreğidir. Özel bir hazırlama yöntemiyle çıtır ve yumuşak dokular elde edilir; Böreğin altı kızarırken tavaya az miktarda sıvı eklenir ve tavanın üzeri kapatılır, böylece böreğin geri kalanının ve dolgunun buharlaşması sağlanır.

4

3 - TANGBAO Tangbao veya tangbaozi adı, buharda pişirilmiş Çin çorbasıyla sunulan oluşan bir tarif grubunu ifade eder. Menşeine bağlı olarak mantı , genellikle jelatinimsi bir dolgunun etrafına sarılmış, bükülüp üst kısmı kapatılmış ve daha sonra buharda pişirilmiş mayalı veya sade hamurdan yapılabilir.

5

4 - HAMAMATSU Hamamatsu , lahana, soğan, et ve seçilmiş baharatlarla doldurulmuş popüler bir Japon mantı çeşididir. Aşçıların sosları dairesel bir düzende (hanetsuke , çıtır bir tabanın tüm sosları birbirine bağladığı bir teknik) düzenleyerek aynı anda mümkün olduğunca çok atıştırmalık kızartabildiği benzersiz bir kızartma stili ile sunulur.

6

5 - JİAOZİ Jiaozi olarak bilinen, et veya sebze dolgusu içeren ince bir hamurdan oluşan bu Çin mantısı, Çin ve Doğu Asya'nın en popüler ve en çok yenen yemeklerinden biridir. Geleneksel olarak jiaozi her zaman Çin Yeni Yılı'nda yenir.

7

6 - MANTI Mantı, baharatlı kıyma ve soğanla doldurulmuş geleneksel Türk mantısıdır. Mantının üzerine çoğunlukla yoğurt ve sarımsaktan oluşan bir sos eklenir. İsmini mantı anlamına gelen "mantu" kelimesinden alan yemeğin kökeni , 13. yüzyılda göçebe Türk kavimleri tarafından Orta Asya'dan Türkiye'ye getirilmiş.

8

7 - PİEROGİ Bu mantılar, adını Lehçe'de dolgulu hamur tatlısı anlamına gelen pieróg kelimesinden almıştır . Bu eski köylü yemeği, Polonya'nın en sevilen yemeklerinden biri haline geldi. Her ailenin kendi pierogi dolgusu vardır ve kullanılabilecek malzemeler şefin hayal gücü ile geniş bir çerçevede sunulabilir.

9

8 - SHUJİJİO Shuǐjiǎo, et suyu veya çorba olmadan servis edilen, çeşitli malzemelerle doldurulan Çin mantısıdır. Haşlanmış mantı, Kuzey Çin'in temel gıdasıdır. Dolum için en popüler malzemelerden bazıları karides, salatalık, mor lahana, et, fasulye filizi, erişte ve pirinçtir.

10

9 - XİAOLONGBAO Xiaolongbao, bugün Şangay'ın Jiading bölgesi olan 19. yüzyıldan kalma Nan Xiang'dan gelen bir tarif. Xiaolongbao'nun ilk formunun, komşu satıcıların artan rekabeti nedeniyle klasik hamur tatlısını geliştirmek isteyen bir dükkan sahibi olan Huang Mingxian tarafından satıldığına inanılıyor.

11

10 - KHİNKALİ Khinkali olarak bilinen bu lezzet, Gürcistan'ın milli yemeklerinden biri olarak kabul ediliyor. Kendine özgü bir kapatma şekli olan bu mantıklar, et ve baharatlarla doldurulur, daha sonra geleneksel olarak üstte bir düğüm şeklinde bükülür. Bölgesel farklılıklar dolguları etkiliyor ve Gürcistan'ın her bölgesinin kendine özgü bir çeşitliliği var.