AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Amerikalılar duyurdu: Türkiye'ye verilmeyen Eurofighter savaş uçakları Arap ülkesine verilecek

Amerikalı Forbes dergisi, Türkiye'ye verilmesi istenmeyen Eurofighter savaş uçaklarıyla ilgili bir analiz yayımladı. İşte o analizden öne çıkanlar....

2024-04-01 11:58:49
1

Amerikalı Forbes dergisi, Türkiye'ye verilmesi istenmeyen Eurofighter savaş uçaklarıyla ilgili bir analiz yayımladı. İşte o analizden öne çıkanlar....

2

Türkiye 40 adet Eurofighter satın almak istiyor ve 2023'ün sonlarında Birleşik Krallık ve İspanya ile bir anlaşma üzerinde görüştüğü açıklandı.

3

Doç. Dr. Süleyman Özeren, "Eurofighter'ların satın alınması Türkiye'nin Avrupa ile askeri işbirliğini arttıracaktır" dedi. Ancak Türkiye'nin bu anlaşma için Almanya'nın onayına ihtiyacı var ve Berlin bu onayı yakın zamanda vermeyebilir.

4

Dr. Ali Bakır ise, "Türkiye iki paralel hedefin peşinden gitmeye kararlıdır: tek bir tedarikçiye bağımlılığı azaltmak ve teknolojik bağımsızlığını arttırmak. Bu, yerli savunma yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan ortak girişimleri veya bağımsız çabaları içerebilir" dedi.

5

"Nihayetinde Türkiye'nin amacı, Türkiye'nin savunma ve teknoloji geliştirme alanındaki özerkliğini arttırmak ve savaş uçağı alımının ötesinde daha geniş bir stratejik vizyonu yansıtmaktır" diye ekledi.

6

Türkiye, ABD'den onaylanan F-16 Block 70 Viper jetlerinin yanı sıra Eurofighter Typhoon'ları da satın alarak savaş filosunu çeşitlendirmeyi amaçlıyor.

7

Ancak Eurofighter anlaşması için Almanya'nın onayı gerekiyor ve Berlin'in tutumu çeşitli jeopolitik faktörler nedeniyle belirsizliğini koruyor.

8

Almanya daha önce insan hakları endişeleri ve Suudi Arabistan'ın Yemen'deki hava harekâtı nedeniyle Suudi Arabistan'a Eurofighter satışını engellemişti.

9

Ancak bu yasağın Ocak 2024 itibariyle kaldırılması Almanya'nın tutumunda bir değişikliğe işaret ediyor. Yine de Almanya'nın Türkiye'ye satışı onaylayıp onaylamayacağı belirsiz.

10

Ankara'nın Eurofighter'lara olan ilgisi, savunma ekipmanlarında ABD'ye bağımlılığı azaltma ve teknolojik açıkları kapatma hedefiyle örtüşüyor.

11

Ancak bazı Batılı devletlerin Türkiye'nin askeri kapasitesini arttırmaya yönelik tarihsel ihtiyatı Almanya'nın kararını etkileyebilir.

12

Türkiye ve İngiltere'nin lobi çabalarına rağmen Almanya'nın Eurofighter satışını reddetmesi halinde Ankara, hem tedarikçi çeşitliliğini hem de teknolojik bağımsızlığı vurgulayarak savunma kabiliyetlerini geliştirmek için başka seçenekleri araştırabilir.

13

KAYNAK: X/HERMES