Türkiye
Karadenizlilerin vazgeçilmezi: Pekmez
Karadeniz'de dutların olgunlaşmasıyla, vatandaşların vazgeçilmez besin kaynaklarından pekmezin yapımına başlandı.
Türkiye
Karadeniz'de dutların olgunlaşmasıyla, vatandaşların vazgeçilmez besin kaynaklarından pekmezin yapımına başlandı.
Karadeniz'de dutların olgunlaşmasıyla, vatandaşların vazgeçilmez besin kaynaklarından pekmezin yapımına başlandı.
Hamileler ile gelişim çağındaki çocukların beslenmesinde de önerilen dut pekmezi, bölgede kahvaltı sofralarının başköşesinde yer alıyor. Özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen dut pekmezi, Türkiye'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretiliyor.
Karadeniz'de de meyvenin olgunlaşmasıyla, vatandaşların vazgeçilmez besin kaynaklarından dut pekmezinin yapımına başlandı.
Geleneksel yöntemlerle dut pekmezi yaparak aile bütçelerine katkı sağladıklarını anlatan Çaylak, kışın da pekmez tüketip şifa bulduklarını ifade etti.
Önce olgunlaşan dutları ağacından döktüklerini dile getiren Çaylak, "Ardından bir gün bunların güneşte beklemesini sağlıyoruz. İkinci günde ise kurulan ocaklardaki kazanlara su ilave ederek, yaklaşık 10 saat kaynatıyoruz. Daha sonra preslenerek posası alınan dutun bal kıvamına gelmesiyle pekmez hazır oluyor." diye konuştu.
Dut pekmezi yapmanın çok zahmetli olduğunu belirten Çaylak, "Ancak birçok hastalığa şifa olduğuna inandığımız dut pekmezini severek yapıyoruz." dedi.