AKİT MENÜ

Sağlık

Her derde deva! İsveç'te kıymeti biliniyor Türkiye'de ise tadını bile bilen yok! Demir, sülfür, manganez, kalsiyum açısından en zengin gıda!

Baharatlar insan sağlığını hafızadan kemiklere kadar etkiliyor. Doğru baharatları çayınıza, kahvenize ya da yemeklerinize ekleyerek ömrünüzü uzatabilir ve sağlıklı yaşayabilirsiniz. Vücut için anahtar olan kakulenin faydalarını sizler için derledik.

2024-04-08 10:55:01
1

Baharatlar insan sağlığını hafızadan kemiklere kadar etkiliyor. Doğru baharatları çayınıza, kahvenize ya da yemeklerinize ekleyerek ömrünüzü uzatabilir ve sağlıklı yaşayabilirsiniz. Vücut için anahtar olan kakulenin faydalarını sizler için derledik.

2

Baharatlar hem lezzet hem ilaç. Yaşlandıkça değişen bedeni doğru baharatlar tüketerek ayakta tutabilirsiniz. Çünkü yaş ilerledikçe hafıza zayıflıyor, kemikler küçülüyor, kalp hastalığı gibi riskler artıyor. Yaşlanma kaçınılmaz bir süreçtir ancak bazı baharatları yiyecek ve içeceklere dahil ederek onu yavaşlatabiliriz. Bu baharatlardan biri de kakule.

3

Hint, Orta Doğu ve İsveç yemeklerinde kullanılan zencefil bitkilerinin tohum kabuklarından elde edilen kakule ülkemizde pek fazla bilinmiyor. Kakule kahvelere ve tatlılara aroma vermesi amacıyla kullanılıyor.

4

Kakule faydaları ile aldığı övgüleri fazlasıyla hak eden bir baharat olarak mutfaklara giriyor. Kakule içerdiği demir, sülfür, manganez, kalsiyum, potasyum gibi mineraller ile soğuk algınlığından mide rahatsızlıklarına kadar birçok alanda kullanılan mucizevi bir baharattır.

5

KAKULENİN FAYDALARI: Faydaları araştırmalarla kanıtlanan bu baharat tam bir antioksidan deposu. Araştırmacılar, bu baharattaki antioksidanların serbest radikallerle savaşmada etkili olduğunu buldu.

6

Kakulenin idrar söktürücü özelliği çok yüksektir. Böbreklerde biriken kalsiyumu kaldırmanın yanı sıra kan basıncını düşürerek böbrek sağlığını korur. Düzenli olarak kakule tüketimi böbrek, mesane ve idrar sorunları gibi rahatsızlıkları giderir. Böbrek taşlarını azaltır.

7

Nefrit, yanma veya ağrılı idrara çıkma ya da sık sık idrara çıkma gibi durumlarda da son derecede faydalı sonuçlar verir. Kısacası, kakule böbrek işleyişini geliştirmek için en iyi bitkilerden biridir.

8

Bazı araştırmalara göre kakule kanser hücreleriyle savaşıyor. Kakule felçten korur. Kolesterolü düşürür. Kalbe iyi gelir. Kakule harika bir nefes tazeleyicidir. Dişler ve diş etleri için faydalıdır. Hamilelikte bulantıyı azaltır, ancak doktora sorularak tüketilmelidir.

9

Kakule astım, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı gibi solunum problemleri semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olur. Akciğerlerin içindeki kan dolaşımını artırır. Ayrıca kakule iyi bir balgam söktürücüdür.

10

Balgam söktürücü olduğundan göğüste meydana gelen tıkanıklığı giderir. Nefes almayı kolaylaştırır. İnflamasyona karşı savaşır ve mukozaları çözer. Kakule nezle için kullanılacaksa tozunu burnunuzla içinize çekmelisiniz.

11

Antiseptik özelliği sayesinde de vücudu mikroplardan koruyan kakule, yine bu özelliğin etkisiyle olumsuzluklardan çok çabuk etkilenen organlarımızdan olan akciğerleri bir güzel koruyor. Düzenli kakule kullanımlarının cinsel gücü arttırmada önemli bir etkisi olduğu da bilinmektedir. Çünkü kakulenin afrodizyak etkisi de vardır.

12

Kakule bitkisini cilt sağlığı için kullanabilirsiniz. Kakulenin içerisinde uçucu yağlar vardır. Bunlar ciltte oluşan lekeleri temizliyor. Cilt gözeneklerini açarak sivilce, akne oluşumunu engelliyor.

13

Ayrıca cilt dökülmelerine karşı savaşıyor. Bir başka faydası da cildin yaşlanmasını önlüyor. Bu sayede canlı ve parlak bir cilt elde edersiniz.