AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Japonya'da Bayraktar TB2 SİHA gündem oldu! O ülkenin satın almasına öyle bir şaşırdılar ki...

Japon basınında The Diplomat "Maldivler, Taktik Dronlarla Savunma Gücünü Güçlendiriyor" başlıklı bir analiz yayımladı.

2024-04-20 18:00:23
1

Japon basınında The Diplomat "Maldivler, Taktik Dronlarla Savunma Gücünü Güçlendiriyor" başlıklı bir analiz yayımladı.

2

Maldivler, ilk taktik dronlarını fırlatarak gökyüzünde yeni "gözler" kazandı. Bu, ülkenin savunma gücünün izleme, gözetleme ve veri toplama yeteneklerini önemli ölçüde geliştirecek.

3

Dronlar, Hint Okyanusu'ndaki takımadaların etrafında devriye gezmek için kullanılacak. Bu görev, daha önce Hindistan ve Sri Lanka'nın yardımıyla gerçekleştiriliyordu. Yeni platform, Maldivler Ulusal Savunma Gücü'nün subaylarına ve deniz gemisi mürettebatına ülke topraklarından ve dışından gelen her türlü tehdide karşı daha iyi farkındalık ve gözetim yetenekleri sağlayacak.

4

Dronlar, Mart 2024'te Maldivler Savunma Kuvvetleri'nin ilk Hava Kuvvetleri'nin açılış töreninde Başkan Mohamed Muizzu tarafından tanıtıldı.

5

Türk yapımı dronlar, ülkeler arasında yeni bir ikili iş birliği kapsamında Maldivler'e getirildi. İlk diplomatik görüşmeler, Muizzu'nun Kasım 2023'te göreve başladıktan sonraki ilk uluslararası gezisinde gerçekleşti.

6

Türk askeri yüklenicileri tarafından 33 ülkeye satılan Bayraktar TB2, Azerbaycan ve Libya'daki çatışmalarda ve Ukrayna'nın Rus işgaline karşı savaşın ilk aşamalarında kullanıldı.

7

Ancak bu, sadece savaşta kullanılabilecek bir drone sistemi değil. Maldivler, coğrafi zorluklarla mücadele eden gelişmekte olan bir ülke olarak bu yeni teknolojiye ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyaç, öncelikle geniş denizcilik alanından kaynaklanan çeşitli geleneksel olmayan tehditleri içeriyor.

8

Maldivler, 974.000 kilometrekarelik Hint Okyanusu'nda yer alan ve 1.190 adadan oluşan 20.130 kilometrekarelik toplam araziye sahiptir. Topraklarının yüzde 98'inden fazlası açık sudur. Bu nedenle, drone sistemi etkili gözetim, arama ve kurtarma yetenekleri ve denizdeki yerel ve ticari faaliyetler hakkında veri toplamak için bir platform sağlayabilir.

9

Maldivler'in neden bu insansız hava araçlarına ihtiyaç duyduğunu anlamak için iç güvenlik koşullarını anlamamız gerekiyor. Beş büyük uluslararası nakliye yolu Maldiv sularından geçmektedir ve deniz trafiği de kendi topraklarındaki çeşitli deniz iletişim hatlarını kullanmaktadır. Maldivler, adalara yayılmış, yerel ve ticari trafiği destekleyen limanlara ve havaalanlarına sahiptir.

10

Tehditlerin çoğu büyük okyanus bölgesiyle bağlantılıdır. İklim kaynaklı aşırı hava olayları, deniz kazaları, korsanlık, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı ve yasa dışı balıkçılık gibi tehditler savunma güçlerinin Maldiv ekonomisinin sürdürülebilirliğini ve güvenliğini bozabilecek olaylara katılma yeteneklerini genişletmenin önemini gösteriyor.

11

Maldivler'de yılda yaklaşık 10.000-15.000 ton ton balığının yabancı gemiler tarafından yasa dışı olarak yakalandığı kaydediliyor. Yasa dışı balıkçı tekneleri aynı zamanda uyuşturucu ve silah kaçakçılığı gibi Maldiv suları dışında gerçekleşen diğer suçlar için de kullanılıyor.

14

KAYNAK, ÇEVİRİ: TARİH POLİTİKA