AKİT MENÜ

Gündem

Türk füzelerini, İHA'larını düşürmek için Demir Kubbe alacaklar! İsrail'e gün doğdu

Türkiye karşı savaş hazırlığı yapan Yunanistan'dan yine sinsi bir hamle geldi. Bu hamle İsrail'in işine gelecek gibi duruyor.

2024-04-20 18:18:32
1

Türkiye karşı savaş hazırlığı yapan Yunanistan'dan yine sinsi bir hamle geldi. Bu hamle İsrail'in işine gelecek gibi duruyor.

2

Yunanistan’ın İsrail’den Demir Kubbe hava savunma sistemi tedarik etmeyi planladığı iddia edildi. Army Recognition tarafından yapılan habere göre Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, 17 Nisan 2024’te yaptığı açıklamada yıllardır devam eden Yunanistan’ın hava savunma kabiliyetinin artırılması konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi. İsrail’in İran tarafından ateşlenen kamikaze İHA’lara ve seyir ve balistik füzelerine karşı etkileyici performansının ardından bu tartışma yeni bir aciliyet kazandı.

3

Bakan Dendias, bu gelişmenin aciliyetini vurgulayarak, “Ukrayna’daki çatışmadan alınan dersler dikkate alındığında, birleşik bir hava savunma sistemi kurmak bizim için hayati önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

4

Bu bağlamda Dendias, İsrail’in ileri teknolojilerini ve Demir Kubbe hava savunma sistemini örnek alan bir sistem geliştirme planlarını açıkladı.

5

Yunanistan, hava savunma konusunda çeşitlendirilmiş bir cephaneliğe sahip. Yunan Taktik Hava Kuvvetleri Karargahından gelen önleme uçakları ilk savunma hattını oluşturuyor. Bu uçakların hava saldırılarına karşı hızlı tepki verebilmesi planlanıyor.

6

Buna ek olarak Rus S-300 hava savunma sisteminin de kullanıldığı ifade edilmekte. Ancak sistemin aktif olup olmadığı da tartışılmakta. Bu sistemlerin yanı sıra ABD üretimi Patriot hava savunma sistemi 160 kilometreye kadar görev yaparak, balistik füzelere ve uçaklara karşı savunma yeteneğiyle geniş bir kapsama alanı sunuyor.

7

Yine ABD menşeili HAWK hava savunma sistemi eski olmasına rağmen orta irtifalarda kullanılmakta ve 50 kilometreye kadar ulaşabilen orta menzilli hava savunması sağlamaktadır. Yunanistan tarafından kullanılan Fransız Crotale sistemi de hızlı konuşlandırılması ve 15 kilometre menzil içindeki alçak irtifa hedeflerini önleme yeteneğiyle biliniyor.

8

Rus menşeili olarak ise Tor-M1 sistemi, alçak ve çok alçak irtifadaki hedefleri etkisiz hale getirme konusunda kullanılmaktadır. Tor-M1 yaklaşık 12 kilometre menzil sunmakta ve insansız hava araçlarından seyir füzelerine kadar çeşitli hava tehditlerine karşı kullanılabilmektedir.

11

Son olarak, birlikler tarafından taşınabilen Stinger sistemleri, yaklaşık 8 kilometre menzile sahip ve alçaktan uçan uçaklara karşı son bir savunma hattı sağlamaktadır. Bu çeşitli savunma katmanları, herhangi bir hava saldırısına karşı sağlam ve esnek bir bariyer oluşturmak üzere entegre edilmiş olup, birden fazla yükseklik seviyesi ve mesafe boyunca koruma sağlamayı amaçlamaktadır.

12

Bakan Dendias, gelecekteki savunma stratejilerinin farklı sistemleri kapsamlı bir hava savunma ağına entegre ederek Yunanistan için daha sağlam bir koruyucu şemsiye sağlamayı amaçladığını öne sürmekte.