AKİT MENÜ

Gündem

Ruslar, "O ülke, Rus savaş uçağı yerine Türk İHA'sı almaya karar verdi" demişti! Yalan çıktı, gidip Çin'den aldılar

Geçtiğimiz yıllarda Rus basınının Arap ülkesi için Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA alacağı yönündeki haberlerinin doğru olmadığı ortaya çıktı.

2024-04-25 19:15:28
1

Geçtiğimiz yıllarda Rus basınının Arap ülkesi için Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA alacağı yönündeki haberlerinin doğru olmadığı ortaya çıktı.

2

Rus haber ajansı Sputnik, geçtiğimiz dönemlerde "Irak Rus savaş uçağı yerine Bayraktar TB2 İHA almaya karar verdi" başlıklı bir habere imza atmıştı. Bu haberin uzun bir sürenin ardından yalan olduğu ortaya çıktı.

3

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinin hemen ardından Irak'ın yeni İHA tedarikini kamuoyu ile paylaşması dikkat çekti.

4

Irak’ın Çin’den CH-5 İnsansız Hava Aracı (İHA) tedarik ettiği bilgisi, Irak Kara Havacılık Komutanlığı’nı tanıtan bir video aracılığıyla teyit edildi.

5

Bağdat’ta düzenlenen IQDEX fuarındaki Irak Kara Havacılık Komutanlığı standını gösteren ve 21 Nisan’da yayınlanan videoda, dikkat çekici bir bilgiye yer verildi. Video aracılığıyla Irak’ın, Çin yapımı CH-5 İnsansız Hava Aracı’nı tedarik ettiği teyit edildi.

6

Daha önce Irak, Çin’den CH-4 İHA da tedarik etmişti. 2015 yılından itibaren yaklaşık 20 adet CH-4 İHA tedarik eden Irak, 8 İHA’yı çeşitli olaylarda kaybetti. Öte yandan Irak’ın CH-4’leri operasyonel tutmakta, parça tedarikindeki aksamalar nedeniyle sorun yaşadığı biliniyor.

7

CH-5 “Rainbow”, China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) tarafından geliştirilen bir silahlı insansız hava aracıdır. Caihong 5 (CH-5) veya Rainbow 5, 1000 kilogram faydalı yük taşıyabilmektedir. SİHA yaklaşık 60 saat havada kalabilmekte ve 23 bin feete kadar irtifada görev yapabilmektedir.

8

İlk uçuşunu Ağustos 2015’te gerçekleştirmiştir. Çin, 2020’de CH-5 SİHA’nın bir deniz varyantını da tanıtmıştır.

9

Kaynak: Savunmasanayist