AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

BAE'den F-35'e ret! İşte yerine alacağı savaş uçağı

Birleşik Arap Emirlikleri F-35 Lightning II savaş uçağı yerine başka bir savaş uçağı almayı planlıyor. İşte tercihleri.

2024-04-29 01:18:28
2

Birleşik Arap Emirlikleri F-35 Lightning II savaş uçağı yerine başka bir savaş uçağı almayı planlıyor. İşte tercihleri.

3

Çin’in Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri (PLAAF) için Chengdu Havacılık ve Uzay Kurumu tarafından geliştirilen çift jetli, her türlü hava koşuluna uygun gizli savaş uçağı Chengdu J-20’nin BAE filosunun bir parçası olma şansı gün geçtikçe güçleniyor.

4

BAE’nin 2020 yılında F-35 savaş uçağını alma arzusu İsrail ile ilişkilerin normalleşmesini rayından çıkardı.

5

İsrail bu adımı bölgede askeri üstünlüğünü korumaya yönelik güvenlik doktrinini baltalama girişimi olarak gördü. İsrail güvenlik doktrini uzun süredir ya ABD’den en ileri askeri teknolojiyi alarak ya da komşu ülkelere bu teknolojiyi sunarak komşularına karşı askeri üstünlüğe öncelik veriyor. National Interest dergisindeki bir makale, “bu gerilimin artık BAE’yi Çin gibi diğer potansiyel askeri tedarikçilere doğru yönlendirebileceğini” savundu.

6

BAE’nin F-35’i güvence altına alamamasının ardından J-20 gibi Çin uçaklarına olan ilgisiyle vurgulanan, son BAE-Çin angajmanları potansiyel askeri işbirliği de dahil olmak üzere artan işbirliğini öne sürüyor. Bu değişim bölgesel askeri dinamikleri yeniden şekillendirebilir ve ABD-Körfez stratejik bağlarını etkileyebilir.” diye ekledi.

7

BAE ile Çin arasındaki hava kuvvetleri-hava kuvvetleri arasındaki ilişkiler gelişiyor. BAE Ortak Operasyonlar Komutanı Tümgeneral Saleh Muhammed bin Majren Al Ameri, 23 Nisan’da Pekin’i ziyaret etti ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu-Hava Kuvvetleri (PLAAF) komutanı Korgeneral Chang Dingqiu ile Çin karargahında bir araya geldi.

8

BAE’nin halihazırda Çin’den Falcon L-15 gelişmiş eğitim uçağını almış olması nedeniyle J-20’yi tercih etmek makul görünüyor. L-15’lerin teslimatı, Çin’in Orta Doğu savunma pazarında yer edinmesi olarak görülüyor. BAE’nin filosu için J-20’yi seçmesi, bildiğimiz gibi ABD’nin bölgedeki nüfuzunu gerçekten değiştirecektir. BAE, Orta Doğu’da etkili bir rol oynuyor ve ABD’nin kilit ortağıdır. Savunma, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, ticaret, kolluk kuvvetleri, enerji politikası ve kültürel alışveriş gibi çeşitli konularda işbirliği yapıyorlar.

9

Lockheed Martin F-35 Lightning II ve Chengdu J-20, beşinci nesil iki gelişmiş savaş uçağıdır. F-35, Amerika Birleşik Devletleri tarafından geliştirilen tek koltuklu, tek motorlu, çok amaçlı bir savaş uçağıdır. Havadan havaya ve havadan yere muharebe dahil olmak üzere çok çeşitli görevler için tasarlanmıştır. Çin tarafından geliştirilen J-20, aynı zamanda gizlilik yeteneklerine sahip beşinci nesil bir savaş uçağıdır. Menzil açısından J-20’nin F-35’ten daha uzun menzile sahip olduğu söyleniyor. Bu, stratejik hava operasyonlarında hayati bir faktör olan, yakıt ikmali yapmadan geniş mesafeleri kat etmesini sağlar.

10

J-20 ayrıca düşman hava savunma menzilinin dışında kalma ve görüş mesafesinin ötesindeki füzeleri etkisiz hale getirme yeteneğine sahip bir uzaktan füze fırlatma özelliğine de sahiptir. F-35’ten daha fazla silah taşıyabiliyor. J-20 aynı zamanda F-35’e göre daha düşük işletme maliyetlerine sahip olmakla da övünmektedir. F-35, gelişmiş aviyonik ve sensör paketi nedeniyle J-20’ye göre avantajlıdır.

11

Amerikan 5. nesil savaş uçağı aynı zamanda Dikey kalkış ve iniş kabiliyetine (VTOL) ve geniş bir görev profiline sahiptir. Özetle, J-20 menzil, silah kapasitesi ve gizlilik açısından avantajlara sahipken, F-35 aviyonik, manevra kabiliyeti ve çok yönlülük konularında üstündür. Her iki uçak da en son teknolojiyi temsil ediyor ve hava muharebe yeteneklerini yeniden tanımlıyor.