AKİT MENÜ

Yaşam

Buzlar çözüldü balık bereketi başladı

Zorlu geçen kış mevsiminin ardından Çıldır Gölü’nde buzlar çözüldü. Buzların çözülmesiyle birlikte balık avı mesaisi başladı.

2024-05-08 08:37:49
2

Zorlu geçen kış mevsiminin ardından Çıldır Gölü’nde buzlar çözüldü. Buzların çözülmesiyle birlikte balık avı mesaisi başladı.

3

Ardahan’ın Çıldır Gölü'nün kışın buz tutan yüzeyinin tamamen çözülmesiyle balıkçıların sandalla balık avı mesaisi başladı. Gölden çekilen ağları dolduran balıklar, yüzleri güldürdü.

4

Doğu Anadolu Bölgesi'nin, 124 kilometrekare alanıyla Van'dan sonra 2'nci büyük gölü olan Çıldır Gölü'nün kışın buz tutan yüzeyi, havaların ısınmasıyla çözüldü.

5

Kışın 'bulak' adı verilen delikler açarak Eskimolar gibi balık avlayan balıkçılar, buzların erimesiyle sandallarıyla göle açılıp ilk ağları attı. Bir gün sonra çekilen ağlara takılan çok sayıda balık, yüzleri güldürdü.

6

Çıldır Gölü'nde yaklaşık 10 yaşından itibaren balık avladığını söyleyen Atanur Dursun (50), sezona bereketli başladıklarını belirterek şöyle konuştu:

7

"Baharın gelmesiyle beraber buzlar çözüldü. Kışın buzda av yapıyorduk, şimdi sandalla ava çıkıyoruz. Bereketli bir başlangıç yaptık, bu sezon balık sayısında artış var. 15 Mayıs'ta av yasağı başlayacak. Biz de o zamana kadar ekmek paramızı kazanacağız.

8

Günlük ortalama 20-25 kilogram balık avlıyoruz. Bu balıkları genellikle köylerimizde ve pazarda satıyoruz. Kefal, şafak türlerini 50 liradan, sarı sazan balığını ise 150 liradan satıyoruz.

9

Gölde son yıllarda aşırı bir kirlenme var. Bunu göle attığımız ağlarda görebiliyoruz. Kirliliğe bağlı ileriki günlerde balık sayısında da düşüş olabilir."

10