AKİT MENÜ

Gündem

Amerikalılar duyurdu: Arap ülkesi Türkiye'den TB2 SİHA alacak, bununla kalmayıp Ankara orada üs kurabilir

ABD'li ünlü haber sitesi Breaking Defense, "Türkiye orada askeri bir üs mü kuruyor?" başlıklı bir analiz yayımladı. İşte o analizden öne çıkan detaylar...

2024-05-16 12:38:19
1

ABD'li ünlü haber sitesi Breaking Defense, "Türkiye orada askeri bir üs mü kuruyor?" başlıklı bir analiz yayımladı. İşte o analizden öne çıkan detaylar...

2

Kuveyt ve Türkiye, geçtiğimiz hafta sonu, Kuveyt'in silahlı kuvvetlerini modernize etmesine ve eğitmesine yardımcı olması beklenen yeni bir savunma işbirliği anlaşması imzaladılar. Bu anlaşma, bölgesel jeopolitik dengeleri etkileyebilecek önemli gelişmelere işaret ediyor.

3

Anlaşma, Kuveyt'e Türk savunma sanayi ürünlerine doğrudan erişim imkanı sağlayarak, Türk Bayraktar TB2 gibi sistemlerin önünü açıyor.

4

Protokol kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin deneyiminden yararlanarak Kuveyt'in eğitim programlarının geliştirilmesi hedefleniyor.

5

Uzmanlar, Kuveyt'te bir Türk askeri üssü kurulma olasılığını da göz ardı etmiyor.

6

Bu anlaşma, Türkiye'nin Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkilerini normalleştirmesinin ardından Körfez'deki angajmanlarını daha da ileri götürdüğünü gösteriyor.

7

Uzman Görüşleri: ▪️ Ali Bakir (Katar Üniversitesi): Anlaşma, Kuveyt'in Türkiye ile savunma ve güvenlik ilişkilerini geliştirmeye yönelik net bir göstergesi.

8

▪️ Zafer Al Ajami (Emekli Kuveytli Albay): Kuveyt'in Türk drone ve karşı drone yeteneklerine ilgisi var. Bir Türk üssüne ihtiyaç duymadıklarını düşünüyor.

10

▪️ Can Kasapoğlu (Türk Savunma Uzmanı): Anlaşma, Ankara'nın Kuveyt'in bölgesel güvenlik kaygılarını kabul ettiğini gösteriyor.

11

Kuveyt ve Türkiye arasındaki yeni savunma işbirliği anlaşması, her iki ülke için de önemli kazanımlar sağlayabilir. Anlaşma, bölgesel güç dengesini ve Türkiye'nin savunma sanayindeki rolünü de etkileyebilecek potansiyele sahip.

12

KAYNAK, ÇEVİRİ: X/TARİH POLİTİKA