AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Gündemi altüst edecek F-35 planı! Böylesi daha önce görülmedi

F-35 savaş uçaklarıyla ilgili ezber bozan bir adım atılmaya hazırlanıyor. Bu adım Norveç Hava Kuvvetleri tarafından atılacak.

2024-05-17 08:52:36
1

F-35 savaş uçaklarıyla ilgili ezber bozan bir adım atılmaya hazırlanıyor. Bu adım Norveç Hava Kuvvetleri tarafından atılacak.

2

Fosil yakıt konusunda herhangi bir sıkıntısı bulunmayan petrol ihracatçısı Norveç, F-35 savaş uçaklarında biyoyakıt kullanmayı hedefliyor. Savunma çevrelerini şoke eden plana göre Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, 2024 yılı sonuna kadar bu projeyi başarmayı planlıyor.

3

Norveç Savunma Bakanlığı'nın 14 Mayıs tarihli sosyal medya paylaşımı, F-35 jetlerine güç veren F-135 motorlarını biyoyakıtla çalıştırma hedefini ortaya koydu.

4

Oldukça iddialı olan bu proje Norveç için ilk ancak ABD için yeni değil. Geçmişte bu tip bir projeyi duyuran Amerikan Hava Kuvvetleri, F-35'lerde biyoyakıtı etkin bir şekilde kullanmayı başaramadı.

5

Karbon emisyonunu azaltma vizyonu doğrultusunda geleneksel fosil yakıtlara bağımlılığı en aza indirgemek için uygulanmakta olan biyoyakıt teknolojisi, tarım ürünlerinden elde edilen yağın enerji maddesi olarak kullanılması prensibine dayanıyor.

6

Biyoyakıt yoğun olarak kanola, ayçiçek, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilmiş yağın gliserinden ayrıştırılmasıyla ortaya çıkıyor.

7

Otomobil ve tarımsal gereçlerde uygulama imkanı bulan teknoloji henüz savaş uçaklarına uyarlanabilmiş değil. Çünkü biyoyakıtın savaş uçaklarının performans ve güvenliğini sağlaması için bir dizi katı standardı yerine getirmesi gerekiyor. Uçaklarda biyoyakıta geçiş, teknik ve lojistik zorluklardan ötürü tam olarak başarıya ulaşamadı.

8

Şimdi Norveç, F-35'leri biyoyakıtla yüksek performanslı bir şekilde uçurabileceğini iddia ederek zor bir hedefi üstleniyor.

9

ABD Hava Kuvvetleri, 2010 yılında benzer bir planı duyurmuş ve biyoyakıt karışımlı jet yakıtı kullanarak F-22 Raptor'u uçurmuştu. Bu gelişme, biyoyakıtın uçağın performansını etkilemeyeceğini iddia edenleri kısmen haklı çıkardı. Ancak ABD şimdiye dek sadece biyoyakıt kullanarak uçuş icra etmekten kaçındı.

12

ABD Donanması 2012 yılında F-18 Super Hornet uçağının jet yakıtına yüzde 50 oranında keten yağından elde edilmiş biyoyakıt karıştırdı. 'Green Hornet' ismiyle çağrılmaya başlayan uçak bir test uçuşu gerçekleştirdi.

13

2014 yılında İngiltere ise mikroalglerden elde edilen biyoyakıtı geleneksel uçak benzinine ekledi ve Tornado GR4'ü uçurdu. Sonraki yıllarda Fransa, Almanya ve Brezilya'nın da bu yönde testler gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Ancak konuya ilişkin ciddi bir ilerleme sağlanamadı.

14

Lockheed Martin şirketinden şimdiye dek 40'a yakın F-35A satın alan Norveç'in toplamda 52 adetlik siparişi bulunuyor.

15

Oslo yönetiminin, F-35 savaş uçaklarını tamamen biyoyakıtla mı yoksa biyoyakıt katılmış geleneksel jet yakıtıyla mı uçuracağı şimdilik meçhul. Ancak bu hedefin başarıya ulaşması halinde ülkeler, savaş sırasında fosil yakıta olan bağımlılığı azaltma hedefine bir adım daha yaklaşabilir.

16

Kaynak: TRHABER