AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

4 ülke birleşti! Türk İHA'larına rakip oluyor, yatırdıkları para ağızları açık bıraktı

Avrupa’nın EuroMALE Programı kapsamında geliştirdiği insansız hava aracında sürpriz bir gelişme yaşandı.

2024-05-18 12:50:53
1

Avrupa’nın EuroMALE Programı kapsamında geliştirdiği insansız hava aracında sürpriz bir gelişme yaşandı.

2

Almanya, İtalya, İspanya ve Almanya tarafından geliştirilen İHA'ya yeni sağlayıcılar ortaya çıktı.

3

Airbus Defence & Space ana yükleniciliğinde yürütülen EuroMALE programında, Ön Tasarım Gözden Geçirme (PDR) faaliyetleri tamamlandı. PDR faaliyetlerine, alt yükleniciler Airbus Defence & Space Spain, Dassault Aviation ve Leonardo da katıldı.

4

Avrupa’nın savunma tedarik kurumu olan Ortak Silahlanma İşbirliği Örgütü (OCCAR), PDR faaliyetlerinde, program üyesi ülkeler olan Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya’yı temsil etti.

5

Airbus, bu sürecin “EuroMALE’in aerodinamik konfigürasyonunu doğrulamak için Rüzgar Tüneli Testi, operasyonel kabiliyetin gösterilmesini sağlamak için genel tasarım ve tamamen temsili bir Dijital İkiz’in doğrulanması gibi teknik değerlendirmeler ve değerlendirmelerin yapılmasını” içerdiğini açıkladı.

6

EuroMALE programı kapsamında 21 sistem (63 hava aracı) EuroMALE İnsansız Hava Aracı (İHA) tedarik etmeyi planlayan Fransa, toplam tutarın 7.1 milyar avroyu geçmemesini istedi. Ancak edinilen bilgiye göre, EuroMALE projesi kapsamında geliştirilen hava aracının birim maliyeti, geliştirme maliyetiyle birlikte 200 milyon avroya yaklaştı.

7

ABD tarafından üretilen bir adet Reaper’in birim fiyatının, geliştirme maliyeti ile birlikte 100 milyon avro olduğu düşünüldüğünde, Fransa bu duruma sert bir şekilde karşı çıkıyor.

9

9

Birebir ölçülü modeli (Mock-Up) ilk kez ILA Berlin Air Show 2018 esnasında sergilenen EuroMALE İnsansız Hava Aracının, 2025 yılında ilk uçuşunun gerçekleştirilmesi ve 2028’den itibaren teslimatlarının başlaması planlanıyordu.

10

Kaynak: Savunmasanayist