AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Dünya tir tir titreyecek! İHA-230 geliyor

Savunma sanayii alanında dev adımlara imza atan Türkiye'den bu kez havadan karaya balistik süpersonik füze hamlesi geldi.

2024-05-18 19:00:47
1

Savunma sanayii alanında dev adımlara imza atan Türkiye'den bu kez havadan karaya balistik süpersonik füze hamlesi geldi.

2

Türkiye’nin İnsansız Hava Araçları alanındaki başarısı tüm dünya tarafından konuşulurken, balistik füze konusunda da İHA-230 füzesi, dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

3

Türkiye’nin SİHA ve TİHA alanında her geçen gün operasyonel menzilinin artması, operasyon alanına daha uzak ve güvenli bölgelerden atış yapabilme yeteneğini artırırken, İHA-230 gibi uzun menzilli angajman sağlayan hava savunma sistemlerinin gelişmesini sağlıyor.

4

Bu doğrultuda ortaya çıkan İHA-230 füzesi, SİHA ve TİHA’ların uzak mesafelerden ses hızının üzerinde bir süratle hedefine ulaşmasına ve operasyon menzilinin daha da artmasına katkıda bulunuyor.

5

ROKETSAN tarafından geliştirilen İHA-230 Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füze, TRG-230 füzesi baz alınarak geliştirilmiş bir füzedir. Özellikle İnsansız Hava Araçlarında kullanılması öngörülen İHA-230, sabit konumdaki kara ve deniz hedeflerini, hava savunma radar ve haberleşme sistemlerini, hafif zırhlı kara veya deniz araçlarını, komuta merkezlerini ve yok edilmesine karar verilen çeşitli hedeflere karşı etkin bir güç olarak envanterdeki yerini alıyor.

6

Operasyonel kullanım alanı, füzenin ateşlendiği irtifa ve hıza bağlı olarak en az 150 kilometre olarak belirtilirken, SİHA ve TİHA tabanlı bir havadan karaya balistik füze olması sebebiyle rakiplerinden sıyrılıyor. Böylece İHA-230 füzesi bu yönüyle dünyadaki ilk ve tek füze olma özelliğini taşıyor.

7

Geçtiğimiz yıl füze hakkında paylaşılan bilgiler dâhilinde, 42 kilogram ağırlığında parçacık etkili harp başlığı bulunan İHA-230 füzesine, farklı hedef tiplerine karşı termobarik, yarı delici, çok maksatlı gibi harp başlıklarının da eklenmesinin planlandığı, lazer arayıcı başlık entegre edilmesi ile ilgili çalışmalar yürütüldüğü belirtiliyordu. Füzenin ağırlığı 225 kilogram, boyu 3,4 metredir.

8

İHA-230 füzesi, kendine özgü çalışma prensibiyle de ön plana çıkıyor. Füze, ateşlenmeden önce kendini göreve hazırlanıyor. Ateşlendikten sonra havada belli bir süre serbest düşüş yaparak katı yakıt motorunu otonom olarak ateşliyor. Füze, GNSS destekli ataletsel güdüm yeteneği ile hedefe hassas şekilde yönleniyor. Operasyonel menzili kadar bir mesafeden, kendisini ateşleyen insansız hava aracını da çatışma bölgesinden uzakta tutmuş oluyor.

9

Yaklaşık 2 yıl evvel İHA-230 füzesinin, AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) tarafından ateşlendi. İlk deneme atışı sırasında TRG-230-İHA, havada otonom ateşlenme yeteneği ile süpersonik hızda hedefine ulaşmıştı.

10

İkinci testte ise BAYKAR’ın resmi hesabından yaptığı paylaşımda ROKETSAN tarafından geliştirilen İHA-230 süpersonik füzesinin atış görüntülerini yayımladı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinden kalkan Bayraktar AKINCI TİHA, Sinop açıklarında bulunan hedefi İHA-230 füzesi ile başarıyla vurdu.

12

SİHA’lar için geliştirildiği belirtilen İHA-230 füzesi, envanterdeki silahlı kara araçları, insansız kara araçları, MİLGEM sınıfı gemiler ve SİDA’lar gibi deniz platformlarına da entegre edilecek. Böylece İHA-230 füzeleri, Türk Silahlı Kuvvetlerine yeni saldırı kabiliyetleri sağlayacak.

13

2023 yılının son aylarında İHA-230’un ilk ihracat başarısını elde ettiği de biliniyor. Roketsan tarafından yapılan açıklamada; “Ülkemizin ilk süpersonik füzesi olan ve BAYRAKTAR AKINCI platformuyla birlikte kullanılacak olan İHA-230’un ilk ihracatını gerçekleştirdik. Güçlü iş birliğimizi sürdürerek, her geçen gün ülkemiz için üretmeye ve güçlenmeye devam edeceğiz!” ifadelerine yer verildi. KAYNAK: SANAYİ GAZETESİ