AKİT MENÜ

Ekonomi

Türkiye çıtayı daha da yükseltti! Gabar Gabar olalı böylesini yaşamadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, petrol keşfi yapılan Şırnak’ın Gabar bölgesinde TRT Haber’e gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. Bakan Bayraktar, Gabar'da günlük petrol üretim miktarını açıklarken, 50 bin varil hedefi için de tarih verdi. İşte detaylar...

2024-05-19 15:07:18
2

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, petrol keşfi yapılan Şırnak’ın Gabar bölgesinde TRT Haber’e gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. Bakan Bayraktar, Gabar'da günlük petrol üretim miktarını açıklarken, 50 bin varil hedefi için de tarih verdi. İşte detaylar...

3

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklamaları şu şekilde:

4

“Türkiye’nin mutlaka cari açık ile mücadelede kendi kaynaklarını azami ölçüde ekonomisine kazandırması lazım.

5

Türkiye’nin petroldeki kaderini etkileyebilecek bir bölgedeyiz. Güvenlik anlamında sağladığımız gelişmelerle bu bölge kısa dönem içerisinde sadece terörle anılıyordu.

6

DAĞLAR TEMİZLENDİ Bu dağlar, gezilebilir yerler değildi. Güvenlik güçleri bu bölgeyi terörle temizlediler.

7

SONDAJ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR! SON DURUM NE? Şehit Esma Çevik, Aybüke Yalçın, Teğmen Akdeniz sahalarında 3 bölgede Gabar’da, bir dördüncüsünü kısa zaman önce devreye aldık.

8

"1 KUYUDA 570 VARİL ÜRETİM YAPIYORUZ" 1 kuyuda, 570 varil üretim yapıyoruz. 4 bölgede üretim yapmaya devam ediyoruz. 37 kuyu ve 42 bin 500 varil bugünkü günlük üretimimiz. Eylül 2021’de keşif yapıldı. O günden bugüne 42 bin 500 günlük üretime geldik.

9

‘2750 CİVARINDA ARKADAŞIMIZ ÇALIŞIYOR’ Hem daha önceki görevlerimde hem Haziran 2023 sonrasında Bakanlık görevi tevdi edildikten sonra ilk geldiğim yerlerden bir tanesi burası. Burada muazzam bir operasyon yürüyor. 2750 civarında arkadaşımız çalışıyor.

10

BORU HATTI ÇALIŞMASI HAKKINDA Bizim petrol boru hattıyla ulaştırmamız lazım. Orada hedef yıl sonunda projeyi tamamlamak.

11

100 bin varili geçtiğimizde İdil’deki BOTAŞ’ın pompa istasyonuna ulaştırıp oradan Irak-Türkiye boru hattına, 650 km boru hattı ile de Ceyhan ve dörtyola ulaştırmış olacağız."

12

"225 TANKER PETROLÜ BURADAN TAŞIYOR" Petrolü bulmak ayrı bir hikaye. Bulduktan sonra üretim yapmak farklı bir iş. Petrolü ürettiniz ve yerin üzerine çıkardıktan sonra işlemeniz gerekiyor, sevk etmeniz gerekiyor.

13

225 tanker petrolü buradan taşıyor. Petrol boru hattı çalışmalarımız devam ediyor. Yaklaşık 100 bin varillik petrolü 37 kilometrelik boru hattıyla taşımak istiyoruz.

14

Hakkari, Şırnak, Siirt, Van beklentilerimiz olduğu yerlerden. Karlı yollar temizleniyor ve iş makinelerimizi oraya götüreceğiz. Coğrafyada büyük zorluklarla mücadele ediyoruz. Başarı geldikçe bizim ümidimiz daha da artıyor. Bu petrolü insanımıza sunmak istiyoruz. Kendi mühendislerimizle bunları başaracağız.

15

35 bin varilden bugün Türkiye'nin 105 bin varile geldiği bir nokta var. Yaklaşık 3 kat büyüme kaydettik. Türkiye'nin günlük petrol ihtiyacı 1 milyon varil. Bugün yüzde 10'unu kendi imkanlarımızla karşılar hale geldik. Yerli petrol üretimimizi kendi kaynaklarımızla karşılayacağız.

16

50 BİN VARİLE HAZİRANDA BAŞLAR MIYIZ? Nihai hedefimiz 4 bölgede 100 bin varil en üst düzey üretime geçebileceğimiz noktasında. Bu yıl sonunu koyduk. Ara hedef 50 bin varil. Ramazan Bayramı’nın ikinci günü buradaydım. O gün 40 bin varildi bugün 42 bin 500. Haziran ayında 50 bin varili görmüş olacağız.

17

4 sahadan bahsediyoruz. Bizim için hedef toplam 14’tür. Diğer 10 sahada sondaj çalışmalarımızı kimisinde başladı kimisinde başlamak üzere. 10 sahanın tamamında benzer şekilde üretim yapmak isteriz. Sismik faaliyetleri bitirmeden bir şey söylemek erken. Hedef 14 bölge, bunun şu nada 4’ünde üretim başlamış durumda.

18

KARADENIZ VE AKDENIZ'DE SONDAJ ÇALIŞMALARI Karadeniz'de önemli bir keşfimiz var. Sakarya Gaz Sahası'nda doğalgazı üretiyoruz. 50 milyar metreküp üzerinde doğalgaz tüketimimiz var. Türkiye'nin 81 ilinde doğalgaz var. Hane halkına doğalgazı götüreceğiz hedefimizi gerçekleştirmemiz için bunu bulmamız lazım

19

2020'de denizlerde yapılan en büyük keşif. 23 Mayıs'ta Sakarya Gaz Sahası'nda yeni bir kuyunun sondajına başlıyoruz. Orada ümitliyiz. Petrol hedefli bir sondajı da denizlerimizde keşfetmek istiyoruz. Karadeniz'de petrol emareli olduğunu düşündüğümüz çalışmalarımız var

20

Pandeminin tam ortasında, ulaştırmanın durduğu bir dönemde biz keşif yaptık. Kiralık ekipmanlarla bunları yapmak zor. Kendi gemilerimizle sondaj ve keşif çalışmalarını yapmak daha kolay.

21

Biz durmadık ve yola devam ettik. Akdeniz'de 11 kuyu kazdık ancak ekonomik bir keşif yapamadık. Ancak bu yapamayacağımız anlamına gelmiyor. Biz faaliyetlerimize devam edeceğiz. Denizlerdeki birinci önceliğimiz Karadeniz'de yeni saha aramak ve mevcut keşiflerde sondajı artırmak istiyoruz.

22

KAYNAK: TRT