AKİT MENÜ

Gündem

İran Genelkurmay Başkanlığı'ndan Türk İHA'sına küstah iftira! Bu kadar ileri gideceklerini kimse beklemiyordu

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin enkazını bulan Akıncı İHA'lar ile ilgili alçak bir açıklama geldi. İran Genelkurmay Başkanlığı, kendi yasını unutup Türk İHA'larına iftira atmaya başladı.

2024-05-22 12:14:19
1

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin enkazını bulan Akıncı İHA'lar ile ilgili alçak bir açıklama geldi. İran Genelkurmay Başkanlığı, kendi yasını unutup Türk İHA'larına iftira atmaya başladı.

2

İran'dan, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da içinde bulunduğu helikopterin pazar günü düşmesinin ardından enkazın Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) tarafından bulunduğu açıkça tüm dünya tarafından kabul görürken Tahran'dan skandal bir çıkış geldi.

3

İran Genelkurmay Başkanlığı, Akıncı İHA'nın enkazın yerini 'doğru bir şekilde tespit edemediğini' bildirdi ve helikopterin İran dronları tarafından bulunduğu belirtildi.

4

Olumsuz hava koşullarına işaret edilerek yapılan açıklamada, "Türkiye'nin gece görüşlü ve termal kameralarla donatılmış bir İHA göndermesine rağmen bu İHA, bulut altı tespit ekipmanı ve kontrol noktalarının bulunmaması nedeniyle kazanın yerini doğru bir biçimde tespit edemedi" iftirasında bulunuldu.

5

İran Silahlı Kuvvetleri, kendilerine ait sentetik açıklıklı radarla donatılmış İHA'ları o sırada Hint Okyanusu'nun kuzey kesiminde bulunmaları nedeniyle hemen bölgeye gönderemediklerini aktardı.

6

Açıklamaya göre Reisi, Abdullahiyan ve diğer yetkililerin cesetlerinin bulunduğu kaza alanı, pazartesi sabahı İran kara kurtarma güçleri ve Hint Okyanusu'ndan geri çağrılan dronlar tarafından tespit edildi.

7

İran'ın resmi haber ajansı IRNA ise, Türkiye'nin gönderdiği İHA'ların paylaştığı koordinatlarda 7 kilometrelik bir hata payı olduğu yalanına başvurdu.

8

Bilindiği üzere AA, pazartesi günü sabah saatlerinde ise "Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin enkaz bölgesini tespit edip yurda döndü" başlığı ile hava aracının Van'a geldiğini duyurmuştu.