AKİT MENÜ

Ekonomi

'Türkiye ile petrol konusunda anlaşın' demişlerdi! Arap ülkesi ABD'yi bile dinlemedi, anlaşmaya yanaşmadı

ABD'nin Türkiye ile petrol konusunda anlaşması yönünde çağrı yaptığı Arap ülkesinde sorun bir türlü çözülemedi.

2024-05-22 18:50:52
2

ABD'nin Türkiye ile petrol konusunda anlaşması yönünde çağrı yaptığı Arap ülkesinde sorun bir türlü çözülemedi.

3

New Arab isimli site, "Irak - Bağdat Hükümeti, IKBY'ye nefes aldırmıyor" başlıklı bir analiz yayımladı. İşte o analizden öne çıkanlar...

4

IKBY Bölgesi'nden petrol ihracatı, Türkiye, IKBY ve Irak federal hükümeti arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bir yıldan fazla süredir durdurulmuş durumdadır. Bu durum, bölge ekonomisini ve küresel petrol piyasasını olumsuz etkilemektedir.

5

Irak Başbakanı Muhammed Şii El Sudani, Pazar günü yaptığı açıklamada, IKBY bölgesinden Türkiye'ye petrol ihracatının yeniden başlatılması için petrol şirketleriyle yapılan müzakerelerde ilerleme kaydedilmediğini duyurdu.

6

Görüşmeler, çatışan talepler nedeniyle durdu. Bağdat, Kürtlerin yabancı şirketlerle yaptığı petrol paylaşımı anlaşmalarını yasa dışı bulurken, Erbil ise bu anlaşmaları petrol ihracatının temelini oluşturuyor olarak görüyor.

7

IKBY Bölgesi'nden gelen petrol, Kerkük-Ceyhan boru hattı üzerinden Türkiye'ye ihraç ediliyordu. Fakat 2023 Mart ayında, Paris merkezli bir tahkim mahkemesi, Ankara'nın Erbil'in 2014 yılında bağımsız petrol ihracatına izin vererek 1973 tarihli bir anlaşmayı ihlal ettiğine karar verdi. Bu kararın ardından ihracat durduruldu.

8

İhracatın durması, hem Bağdat hem de Erbil için önemli kayıplara yol açtı. Günlük 450 bin varil ham petrol ihracatı durdu.

9

ABD, Irak hükümeti ve KBY'ye ihtilaflarını çözmeleri ve ihracatı yeniden başlatmaları için çağrıda bulundu.

10

Görüşmeler devam ediyor fakat net bir çözüm bulunmuyor. Uzmanlar, IKBY Bölgesi'ndeki petrol üretiminin 2027 yılına kadar yarıya düşebileceğini tahmin ediyor.

11

KAYNAK, ÇEVİRİ: X/ TARİH VE POLİTİKA