AKİT MENÜ

Teknoloji-Bilişim

Yunan tarafı duyurdu: Pakistan'ın almayı reddettiği Türk helikopterlerini o ülke aldı

Yunanistan'ın önde gelen medya kuruluşlarından Pentapostagma, Türkiye'den satın alınan ATAK helikopterlerle ilgili ilginç bir analiz yayımladı.

2024-05-24 00:30:35
1

Yunanistan'ın önde gelen medya kuruluşlarından Pentapostagma, Türkiye'den satın alınan ATAK helikopterlerle ilgili ilginç bir analiz yayımladı.

2

İşte "Pakistan tarafından "reddedilen" Türk helikopterlerinin son partisi Asya ülkesine teslim edildi" başlıklı analizin detayları...

3

Filipin Hava Kuvvetleri (PAF), bu benzeri görülmemiş satın alma programını tamamlayarak son iki T-129 ATAK helikopterini Türkiye'den resmen aldı.

4

Filipin Devlet Hava Kuvvetleri, "Yüksek sıcaklık koşullarında ve deniz ortamlarında yüksek performanslarıyla bilinen bu helikopterlerin, özellikle meskun savaş senaryolarında hava kuvvetlerinin muharebe yeteneklerini önemli ölçüde artırması bekleniyor." dedi.

5

Son çift T-129 ATAK ise Kasım 2023'te Türkiye'den Filipinler'e nakledilmiş, ancak hava kuvvetleri filosuna katılmadan önce gerekli teknik kontrolleri tamamlanmış durumda.

6

Filipinlilerin Amerikan Bell AH-1Z Viper ve Amerikan Boeing AH-64E Apache Guardian yerine Türk T-129 ATAK helikopterini Apache'ye göre daha düşük maliyeti nedeniyle tercih etti. AH-64E, birçok kişi tarafından günümüzün en yetenekli saldırı helikopteri olarak kabul ediliyor.

7

Temmuz 2022'de Nijeryalı yetkililer de Ankara ile yaklaşık 45 milyon dolar karşılığında 6 adet T-129 ATAK helikopteri satın almak üzere bir anlaşma imzaladı. Pakistan da uçağı, özellikle 30 adetini 1,5 milyar dolara satın alma arzusunu dile getirmişti ancak ABD-Türkiye ilişkilerindeki gerginlik anlaşmayı iptal etti.

8

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, Washington ile Türkiye arasındaki diplomatik gerilimleri gerekçe göstererek, kritik LHTECH T800-4A motorları için ihracat lisansları vermeyi özellikle reddetmişti.